Автор: Каролин Холмънд, Diplomatic CourierПовече от десетилетие след присъединяването на

...
Автор: Каролин Холмънд, Diplomatic CourierПовече от десетилетие след присъединяването на
Коментари Харесай

Diplomatic Courier: Чуждестранните инвеститори бягат от България, правителството най-накрая трябва да ограничи корупцията


Автор: Каролин Холмънд, Diplomatic Courier

Повече от десетилетие след присъединението на България към Европейския съюз, тя има най-ниския Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в блока. Почти всеки четвърти българин живее в беднотия, а приключването на мозъци е предиздвикало популацията да понижава по-бързо, от която и да е страна на планетата. Ако изпитващият в този момент компликации министър председател Бойко Борисов, който 10 години бе хванал в желязна хватка властта, не може да убеди задграничните компании да се върнат - рискува да остави завещание от икономическа и политическа съсипия след себе си ", написа авторитетното американско издание Дипломатик пощальон. За отбелязване е, че то излиза паралелно с визитата зад океана на премиера и демонстрира оценката на Вашингтон за положението у нас.

В един месец 200 000 българи ненадейно останаха без наложителната си автомобилна застраховка, откакто кипърското сдружение Олимпик " се срина, уеб сайтът на Търговския указател в продължение на дни бе в режим " Офлайн ", а смъртоносна автомобилна злополука придизвика уволнението на трима министри. На фона на апелите за предварителни избори, министър председателят на България Бойко Борисов не можеше да си разреши по-лоши вести от тези. И въпреки всичко краят на август донесе още по-обезпокоителни вести, чиито последствия могат да затъмнят всички рецесии, с които се занимава София: сривът на директните задгранични вложения (FDI) в страната.

Живот без ПЧИ?

София просто не може да си разреши да изчезнат вложенията. Основната причина, заради която задграничните вложители се опасяват да стъпят в България, е културата на корупция, която се е запазила след разпадането на руската империя преди 30 години. Разпадането на Съюз на съветските социалистически републики остави вакуум в България, натоварена с някогашни секрети сътрудници и престъпни " дебели вратове ". Влизането на България в Европейския съюз трябваше да изкорени този проблем, само че вместо това, наподобява, нещата се утежниха.

Повече от десетилетие след присъединението на България към Европейския съюз тя има най-ниският Брутният вътрешен продукт на глава от популацията в общността. Почти всеки четвърти българи живее в беднотия, а приключването на мозъци и на хора в дейна възраст обезлюдява страната по-бързо от която и да е друга страна на земята. Премиерът Бойко Борисов държи твърдо властта през последното десетилетие, само че в случай че не може да убеди задграничните компании да се върнат, той рискува да остави завещание от икономическа и политическа съсипия.

Европейски Съюз е вложил милиарди евро, с цел да помогне на България да извърши редица индикатори, свързани с корупцията и злоупотребите, само че акцията се оказа безплодна. В отчет от ноември предходната година Европейски Съюз призна, че нито един от критериите не е изпълнен. Механизмът за съдействие и инспекция - хипотетична краткотрайна мярка, наложена при започване на участието на България в Европейски Съюз, с цел да се понижат разликите с останалата част от блока, остава в действие.

Вместо това наподобява, че Борисов и неговият режим са главният проблем. Премиерът е упрекнат, че поддържа връзки със остарелия руски хайлайф и отхвърля да затвори нарушителите. Критиците му даже настояват, че България на Борисов съставлява " автокрация, в която обществените запаси и институции се употребяват, с цел да обслужват персоналните ползи на ръководещите ", а тези, които не се поддават на тази " просвета ", са преследвани и с повдигнати обвинявания.

При ръководството на Бойко Борисов България е извоювала известност на най-корумпираната страна в Европа, като почти 22% от нейния Брутният вътрешен продукт всяка година изчезва. Освен системата " мреж от остарели другари и познати ", посредством която българското държавно управление дава удобни условия на избрани компани в подмяна на рушвети, задграничните компании би трябвало да се борят и с двустепенна система, което значи, че западните компании са изправени пред случайни и неоправдани спънки.

България, от дълго време считана за " енергиен център на Балканите ", в този момент се бори да поддържа удобни връзки с вложителите в енергийния бранш. Когато София отвори своя пазар за западния капитал и приватизира електроразпределителните сдружения, наблюдаващите поясниха това като подготвеност за понижаване на съветското въздействие в енергийния бранш.

Две десетилетия по-късно енергийният бранш в България мощно подвластен от Русия, като това в същото време затруднява активността на западните вложители: и трите електроразпределителни сдружения трябваше да предизвикват арбитражни производства против България, а страната упорства да приключи договорите си с задгранични енергийни компании АЕS и Contour Global, които генерират към една пета от електрическата енергия на България, като в същото време се пробват да съживят противоречивата АЕЦ " Белене ", която употребява съветската технология.

Решението на ЧЕЗ да продаде българския си бизнес на локална компания е явен знак, че огромните интернационалните енергийни играчи към този момент нямат доверие в България като капиталова дестинация. България оправдава енергийната си политика, като твърди, че би трябвало да либерализира своя пазар, само че подкопава този мотив, като не съумя да спре монополната власт на Лукойл. Борисов може би мисли, че посредством удобните условия за съветското дружество ще възвърне връзките с Кремъл, основна цел на неговото ръководство. И въпреки всичко тази среда към този момент е отблъснала редица западни енергийни компании.

Изборът на София

Дори България да обезпечи на задгранични вложители равни условия, доста от тях ще бъдат разтревожени от изключително ненадеждната правосъдна система в страната. Тя е затрупана от многочислени проблеми - от несъразмерната концентрация на прокуратурата до зависимостта на правосъдната власт, която разрешава на магистратите да не се опасяват от налагането на наказания. Търговските камари в България от дълго време приканиха държавното управление за промени, само че до момента молбите са нечути.

Неотдавнашно изследване на Евробарометър откри, че българите имат най-ниско позитивно мнение за тяхната правосъдна система от всички страна в Европейски Съюз. Като се имат поради пробойните в правосъдната система, надали е изненадващо, че случаите на корупция не стигат до съда.

Според статистиката, представена от Центъра за проучване на демокрацията, в България са завършени единствено 72 правосъдни каузи през 2015 година, макар че се счита, че повече от 1,3 милиона души са взели участие в корупционни покупко-продажби.

Освен това българската правосъдна система не подсигурява отбраната на частна благосъстоятелност. Затруднените задгранични компании от дълго време уреждат българските си разногласия в Лондон, а не на локално ниво. А в този момент наподобява, че взеха решение да се отърват от казуса, като напряко напущат българския пазар.

Борисов надменно попитал своите критици по-рано тази година: " Ако има толкоз доста корупция, за какво хората не престават да ни избират? " (б.р. в действителност това стана при неговата тирада за европредседателството пред полупразна зала в Европарламента). Сега обаче наподобява, че не е по силите му да спре големия отлив на задграничните компании и лятото му на позор може да се трансформира в години на срам.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР