Автор: Жил Кепел, “ФигароКакъвто и да е мащабът на разрушенията,

...
Автор: Жил Кепел, “ФигароКакъвто и да е мащабът на разрушенията,
Коментари Харесай

Жил Кепел: Израелският 11 септември, иранска версия

Автор: Жил Кепел, “Фигаро ”

Какъвто и да е мащабът на разрушенията, които към този момент понася като възмездие палестинският анклав, нанесеният удар е невиждан: на Израел, само че също по този начин и на северноатлантическия Запад, чийто знак е тази страна, ненавиждана от доста араби, мюсюлмани и поданици на някогашния колонизиран Трети свят.

Зрелищното нахлуване, осъществено от Хамас, пресичайки израелската граница на разсъмване на Шабат,  събота, 7 октомври, бе съпоставено с войната от октомври 1973 година - наричана още войната от Йом Кипур или от Рамадан - стартирана от египетския водач Ануар ас Садат и сирийския президент Хафез ал Асад, половин век по-рано. Тя доста отслаби еврейската страна, принуждавайки я да стартира да се изтегля от териториите, окупирани през Шестдневната война през юни 1967 година Тя раздруса международната стопанска система и салдото на силите в Близкия изток, трансформирайки в районна суперсила Саудитска Арабия на крал Фейсал, основател за арабското петролно ембарго, което провокира голямо повишаване на цената на суровия нефт.

Съвпадението на датите не е инцидентно, даже в резултата на изненадата, интензивен оптимално от офанзивата по време на еврейски набожен празник, спрял бдителността на Цахал: то е по-скоро в приемствеността на “двойното благословено нахлуване ”, подхванато от “Ал Кайда ” против Ню Йорк и Вашингтон на 11 септември 2001 година, в която алегорично се вписва офанзивата на Хамас. Точно както Бен Ладен съумя да порази мюсюлманското и международното публично мнение, демонстрирайки, че горделивата Америка е исполин с глинени крайници, наслагвайки в международното публично мнение ислямистко хилядолетие върху третото християнско хилядолетие, водачите на Хамас и техният ирански кръстник демонстрираха както в никакъв случай до момента крехкостта на Израел, потъпквайки с крайници превъзходната електроника и технология на стартъп-нацията.

Непроходимата и скъпа защитна преграда беше прекратена и премината, прелетяна, заобиколена по море със смайваща лекост, стотици цивилни и военни заложници - по първични оценки - бяха отведени в тунелите на Газа, посред подиуми на линч, оставящи улиците осеяни с трупове, ужасяващо представление, публикувано на всички места по земното кълбо от обществените мрежи. Нещо невиждано от войната през 1948 година, когато бе основана еврейската страна. Какъвто и да е мащабът на разрушенията, които към този момент понася като възмездие палестинският анклав, нанесеният удар е невиждан: на Израел, само че също по този начин и на северноатлантическия Запад, чийто знак е тази страна, ненавиждана от доста араби, мюсюлмани и поданици на някогашния колонизиран Трети свят.

Няколко години след септември 2001 година “Ал Кайда ” към този момент не съществуваше, само че новият интернационален баланс на силите беше нарушен. Американската суперсила, по думите на Юбер Ведрин, изчезна като форма на културно владичество на планетата, отваряйки пътя за конфликтен мултилатерализъм, който се простира през днешния ден, две десетилетия по-късно, от войната в Украйна до повсеместното наличие на БРИКС. Образите с нападенията над Сдерот и други селища в Южен Израел ще се запечатат в мозъците като наземна разновидност на въздушната офанзива против кулите на Световния търговски център.

Сянката на Техеран

Бен Ладен и Зауахири също бяха замислили 11 септември като имитация на сунитския джихадизъм на шиитската фатва на аятолах Хомейни от 14 февруари 1989 година, която разпали мюсюлманския свят, трансформирайки Иран в бранител на вярващите, афектирани от “богохулството ” на Салман Рушди. Този международен медиен удар затъмни руското евакуиране от Кабул на идващия ден, което трябваше да означи успеха на афганистанския джихад, финансиран от сунитските петролни монархии и въоръжен от Централно разузнавателно управление на САЩ, повличайки след себе си няколко месеца по-късно рухването на Берлинската стена. Внезапното нахлуване на Хамас - макар че това е сунитско придвижване, произлизащо от интернационала на “Мюсюлманските братя - стана допустимо само с помощта на всеобхватната помощ на шиитски Иран, на който той се трансформира в асистент, както посредством доставката на материали, по този начин и посредством впечатляваща подготовка, планувана от разследващите служби на Техеран за интервенция от подобен мащаб - унищожавайки с един удар надменността на Мосад и Шин Бет, в този момент паднали мостри на израелското предимство в тази област.

“Изстрелите в символ на взаимност с Газа ” на Хизбула, шиитската ливанска партия, обвързвана с Ислямската република, против Галилея и незабавният израелски отговор предвещават, 24 часа след нападението на Хамас, както разширение на спора, по този начин и съгласуваност на маневрата от силите “Кудс ” на иранските Пасдарани.

Поемайки по този метод контрола над израело-палестинския спор, достигнал в този момент последна степен на насилието, Техеран желае на първо място да провали саудитско-израелското доближаване, инициирано от Вашингтон като продължение на “Аврамските съглашения ” и белязано от неотдавнашните публични визити на двама министри на еврейската страна в кралството - за първи път в историята. Отсега нататък изображенията на опустошението в Газа - в това число тези на рухналите от израелските бомбардировки джамии, слагат Рияд в нестабилно състояние.

За Бенямин Нетаняху, чието разтърсено доверие във вътрешен и интернационален проект уверено пострада от пагубния резултат на изненадата, мащабът на отговора, който би трябвало “да отвори вратите на пъкъла ” за Хамас, е изискване за политическото оцеляване. Наистина моралното раздробяване на Израел под въздействието на държавната коалиция, държана като пленник от най-екстремистките министри, офанзивите против конституцията, всеобщите демонстрации и гражданското непокорство на доста резервисти, които отхвърлиха да упражняват в символ на митинг против това политическо отклоняване, сътвориха изискванията за намаляване, от което Ислямската република съумя да се възползва.

Капан

Но съпътстващите последици от отговора на Цахал с предсказуемото шествие от огромен брой убити и ранени - още повече, че краткотрайната равносметка от събота, 7 октомври, допуска, че броят на израелските жертви е надвишил този на палестинските още в първия ден на конфликтите - към този момент се почувстваха. Рияд можеше единствено “да предизвести Израел за вероятните опасности от ескалация, дължащи се на окупацията и лишаването от законни права на палестинския парод, както и на систематичните провокации против светите места ”, с цел да избегне шиитският му противник да откри мотив и да оспори международното му водачество в исляма. Сближаването с еврейската страна се отсрочва за неопределен срок - за огромно терзание на Белия дом. Той бе замислил да противодейства на нападателната политика на Техеран, който доста се сближи с Кремъл, адресат на ирански оръжия, употребявани от съветската войска против украинските войски.

Обратното, путинофилската дипломация, към която се придържаше Нетаняху през всичките си години на власт и която представляваше политическа гаранция против Ислямската република, изключително в сирийското въздушно пространство, също се оказа неуспех. Приет по нищожен метод в Ню Йорк, в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации, от президента Байдън, който не крие презрението, с което държи на “Биби ”, последният е заставен през днешния ден да повика на помощ предшествениците си … с риск скоро да попадне в правосъдния капан, който съюзът му с крайната десница бе забавил, с цената на корабокрушение за еврейската страна в политиката и сигурността.

Тя претърпява една от най-сериозните рискове в своето битие, до момента в който актуалните и евентуални арабски страни, подписали Авраамовото съглашение, както и Египет и Йордания, ще би трябвало да се изправят пред публичното мнение в своите страни, а враговете на Запада като цяло, преди всичко Техеран и индиректно Москва, ще се възползват от това, при изискване, че няма всеобщ пожар, който би бил сянката на 11 септември, хвърлена този път от шиитския ислямизъм.

Превод от френски: Галя Дачкова

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР