Автор: Иван Брегов, ИПИ Апартамент-гейт продължава и тази седмица и

...
Автор: Иван Брегов, ИПИ Апартамент-гейт продължава и тази седмица и
Коментари Харесай

В отпуск от борба с корупцията съм, връщам се като поутихне работата


Автор: Иван Брегов, ИПИ

Апартамент-гейт продължава и тази седмица и несъмнено може да претендира за едно от събитията, които демонстрират законовите недостатъци на българския институционален модел. В демократичните общества с изключение на конституционно провъзгласени правила се построяват системи от институции, които да разрешават съвместен надзор, а крайният надзор стои в ръцете/вота/ на жителите. Веднъж снабдени с пълномощия лицата, заемащи държавни постове, имат задължението да упражняват пълномощията си. В случая, в Апартамент-гейт през тази седмица встъпват нови лица, както като проверявани, по този начин и като проверяващи, само че дали зад дейностите им стоят законосъобразни дейности?

Отпуск вместо премахване

С обществено изказване министър председателят Борисов настоя заместител основният прокурор Борислав Сарафов, ръководителят на КПКОНПИ Пламен Георгиев и ръководителят на Върховния касационен съд Лозан Панов да излязат в отпуск.

Председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев най-внимателно се вслуша в думите на премиера и макар че по закон да не му е зависещ, незабавно извърши заръката. Макар и поредно, действието е незаконосъобразно и за двете страни. Борисов няма съображение да се вмесва в дейностите на КПКОНПИ и нейния ръководител. Георгиев следваше да бъде временнно отхвърлен по самодейност на Народното събрание. За отбелязване е, че процедура както за краткотрайното премахване, по този начин и за преустановяване мандата на председателля на КПКОНПИ заради премахване от служба няма написана в закона за КПКОНПИ. Законът, признат от ГЕРБ, Движение за права и свободи и Обединените патриоти работи единствено от година. Отговор за законовите празноти дължи довчерашният ръководител на Правната комисия на Народното събрание и сегашен правосъден министър Данаил Кирилов.

Важно, от позиция на разноските за бюджета, само че и освен, е какъв брой дълъг ще е отпускът на Георгиев, дали няма да изпадне в догадка да излезе в неплатен подобен, а това да прерастне в хипотезата по член 11, алинея 1, т. 3 от Закона за КПКОНПИ за справедлива неспособност да извършва отговорностите си за повече от 6 месеца, което е независимо съображение за преустановяване на мандата му. Проверка на Пламен Георгиев по „ личния “ му закон за погрешно заявено имущество още не е почнала. Но за всичко изброено дотук няма кой и по какъв начин да се произнесе заради пробойната в другояче новия свръхзакон.

Най-объркан в цялата обстановка наподобява Борислав Сарафов. В отговор на поканата за отпуск Сарафов отговори, че е подготвен да спомага на проверяващите. Защо той, откакто неговият 21-годишен наследник е притежател на парцели на стойност 540 000 лева? Ако се вършат някакви самопризнания, редно би било да се дадат пред прокурор или арбитър, с цел да имат доказателствена мощ.

Искането към Лозан Панов е повече от неуместно – действително става въпрос за придобиване на парцел от брачната половинка му надалеч преди встъпването им в брак. Нито към оня, нито към сегашния миг въпросът е относим към службата и ситуацията на Панов. Но казусът е комфортен хем Панов да бъде очернен от абсурда, хем за пред наблюдаващите българското правораздаване сътрудници от Европейски Съюз да се показва, че правораздаването в лицето на прокуратурата употребява един критерий за всички.

Отвъд съответните проблеми, значителното е, че апелът на Борисов, като основно лице на изпълнителната власт, е посягане над правосъдната власт. В България към момента министър-председателят не е основен прокурор и не води следствия и обвинявания, въпреки и да оставаме с усещане, че ги подрежда.

В тази упадъчна от позиция на демократични процедури фактическа конюнктура основният прокурор Сотир Цацаров изиска инспекция на Сарафов, Георгиев и Панов, само че за какво от инспекцията са изключени Цветан Цветанов и Цецка Цачева? Още повече, че и двамата към този момент не се употребяват от имунитет и няма процедурни спънки пред прокуратурата.

Искането за премахване съдържа ли искане за опция?

През тази седмица и Българска социалистическа партия се поокопитиха и желаеха отстраняването на Пламен Георгиев като ръководител на КПКОНПИ. Но дано отбележим, че с изключение на политически дял в настояването не се съдържа нищо друго. В самия законопроект на Българска социалистическа партия за КПКОНПИ, който беше импортиран редом с този на ръководещите, процедурата по желание на управление на КПКОНПИ бе написана по метод, по който се въвличаше с изключение на Народното събрание, и президенството. Това несъмнено щеше да бъде по-добър вид, защото в настоящия закон ръководителят на КПКОНПИ и управлението на комисията се избират с нормално болшинство и на процедура мощната на деня партия прави КПКОНПИ собствен политически придатък, а не самостоятелна институция. Но и в законопроекта на Българска социалистическа партия нямаше правила за отстраняването. Моделът е същият като в прокуратурата – доста, безконтролна и безотчетна власт за основното настоящо лице без никакви ясни правила за премахване.

В България въпросът е за назначенията, отговорността и отстраняването не са на респект.

Прочетете повече на:https://ime.bg/bg/articles/v-otpusk-ot-borba-s-korupciyata-sym-vryshtam-se-kato-poutihne-rabotata/
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР