Автор: Илиян Василев, bulgariaanalytica.org Първата необвързваща фаза на пазарния тест

...
Автор: Илиян Василев, bulgariaanalytica.org Първата необвързваща фаза на пазарния тест
Коментари Харесай

Пазарният тест на LNG терминала в Александруполис – пазарът смята, че Газпром има алтернатива


Автор: Илиян Василев, bulgariaanalytica.org

Първата необвързваща фаза на пазарния тест за потенциала на плаващия терминал за полутечен природен газ в Александруполис провокира ненадейно огромно търсене – над 12 милиарда кубически метра в поръчки, над два пъти планувания потенциал на FNLG – 5,5 милиарда кубически метра. Двадесет компании показаха планове да резервират потенциал.

В идната, обвързваща фаза цифрите ще паднат доста, само че посланието за опциите на втечнения природен газ не може да бъде по-недвусмислено – търговците на газ са уверени, че биха могли да предложат конкурентни цени за природен газ и да получат пазарен дял в Югоизточна и Централна Европа. С други думи, те имат вяра, че газът от международния пазар за ВПГ може да се конкурира с газопроводния газ на Газпром за парите на клиентите.

Друго значимо умозаключение е, че резервирането на потенциал за интерконектора Гърция-България евентуално ще се усили, защото той е естественото продължение на север.

Все още е прекомерно рано за еуфория, тъй като доста тематики остават отворени – преди всичко, коефициентът на конвертиране на незадължителни към обвързващи предложения ще зависи от премахването на специфичните привилегии – понижени цени за пренос на природен газ – за Газекспорт, които доближават до 10% от крайната продажна цена на природния газ на границата на страната клиент. Този подслон, възложен от държавните управления и държавните компании в ЮИЕ на съветския газов монопол, изисква особено следствие от Европейската комисия. Без еднакъв достъп до потенциал и клиенти, няма да има доста компании, които да са подготвени да жертват комерсиалната възвращаемост и да заплащат банкови гаранции, с цел да ангажират дълготраен потенциал в южната входна точка на газопреносната система на Балканите при Александруполис.

Очакванията могат елементарно да бъдат пресилени, като се имат поради ниските равнища на претовареност на потенциали в терминалите за ВПГ и транспортната инфраструктура в Гърция и в другите страни на ЮИЕ. Първото по-значително карго американски полутечен природен газ се разтовари в терминала Ревитуса, само че уговорките и приходите в дълготраен проект към момента са несигурни.

Във всеки случай 20-те участници, като брой, надвишават упованията и са доказателство за идната пазарна динамичност, защото огромните интернационалните играчи влизат в надпреварата, подготвени за борба за клиенти на газовия пазар в района.

Руският газов монопол евентуално играе с няколко играчи в търга за потенциал в плаващия терминал за полутечен природен газ край Алекснадруполис. Старата парадигма в тактиката на Газпром в Южния газов кулоар още веднъж проработи безупречно – ангажират се потенциали, с цел да се блокира достъпа на съперници. Лошата вест за Москва е, че американските и европейските търговци на полутечен природен газ не са изключително впечатлени от заклинанията на Газпром, че газопроводният му газ е отвън конкуренция.

Въпреки уверенията, че Българският енергиен холдинг е подготвен да закупи миноритарен дял в компанията, която осъществя плана за нов терминал – Gastrade, държанието на българското държавно управление остава двусмислено. Няма разбор на риска, на разноските и изгодите, няма стратегическа линия на държание – препоръчаните акционери непрекъснато се менят – БЕХ или Булгартрансгаз. Ползите от дялово присъединяване в капитала на оператора на FNLG се разграничават от изгодите на търговците и наемателите на потенциал в него, изключително когато те са оператор. Интересът на българските консуматори надали е равнозначен на изгодите от дяловото присъединяване, защото ниските цени и достатъчната ликвидност са функционалност на конкуренцията от голям брой източници и дестинации. Потребителите на газ у нас не се интересуват от авансово определени „ спечелили “, още по-малко, когато те са монополи. Ето за какво, наподобява по-логично националният търговец на газ Булгаргаз, а не операторът Булгартрансаз – BTG, да резервира потенциал в терминала край Александруполис, да подписва доставки за ВПТ от разнообразни източници, в това число от Съединените щати. От друга страна, стремежът за присъединяване в стратегически бизнес с полутечен природен газ посредством държавни компании може елементарно да докара до „ политически “ претекст BTG да придобие дял в новия терминала за ВПТ.

Дяловото присъединяване надали би трябвало да бъде самоцел. За Булгартрансгаз придобиването на дял може да има някакъв смисъл единствено в подтекста на консолидираното на преносни потенциали в района, тъй че компанията да може да предлага на своите клиенти по-евтини, интегрирани трансгранични артикули. Вместо да купува дялове и потенциали в сериозна транспортна инфраструктура в района, операторът би могъл да се ангажира със суап или взаимно предложение на потенциали с други оператори. В същото време неналичието на координация и променчивост стартира да „ стърчи “ на фона на събитието, че „ Булгаргаз “ към този момент има запазен потенциал в пряк поток в интерконектора АйДжиБи, който е естественото продължение на терминала край Александруполис. Усещането за двусмислие се ускорява, като се регистрира, че няма отговор на главния въпрос – къде, по какъв начин, кой и най-много за какво български държавни компании би трябвало да вземат участие. Българското държавно управление от една страна упорства, че пази доминиращ „ народен “ интерес, а точно да обезпечи оптимално натоварване за българската ГТС със забележителна ликвидност на газ, без значение от източника, в това число посредством бърза и неограничена либерализация на националния газов пазар. Тази линия допуска страната да не се конкурира с частните субекти, да показва самодейността на саморегулиращия се пазар.

Другата, на пръв взор преобладаваща линия, е дирижистката или самодейната, която предизвиква държавната интервенция в пазара на газ посредством държавни вложения в геополитически стимулирани планове, платени от парите на данъкоплатците.

.....................

Въпреки необвързващата фаза на пазарния тест, посочените планове за ангажиране на потенциал от 12,2 милиарда кубически метра, освен това в самото начало на процеса на отваряне на района към международния пазар на LNG, не могат да не впечатляват. Руският газ най-сетне има надеждна и налична опция.

................

Първият стадий от пазарния тест на плаващия ВПГ терминал в Александруполис ясно сподели – втечненият природен газ е мощен кандидат и Газпром не държи всички карти. С времето той неизбежно ще загуби пазарни дялове и преобладаващата си роля в газовия пазар в Югоизточна и Централна Европа.

Статията е оповестена в Бюлетина на Центъра за проучване на Балкански и черноморски район

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР