Автор Греъм Алисън, foreignpolicy.comРешението на китайския президент Си Дзинпин да

...
Автор Греъм Алисън, foreignpolicy.comРешението на китайския президент Си Дзинпин да
Коментари Харесай

Форин полиси: Си и Путин имат най-значимият необявен съюз в света

Автор Греъм Алисън, foreignpolicy.com

Решението на китайския президент Си Дзинпин да посети Москва тази седмица по време на пътуването си в чужбина след преизбирането му не е изненадващо за деликатните наблюдаващи. Когато се отстраним и проучваме връзките сред Китай и Русия, чистите обстоятелства не могат да бъдат отречени. През всички измерения – персонални, стопански, военни и дипломатически – необявеният съюз, който Си построи с съветския президент Владимир Путин стана доста по-значим от множеството публични съюзи на Съединени американски щати през днешния ден.

Мнозина наблюдаващи към момента не могат да повярват на този съюз. Както се изрази някогашният секретар по защитата на Съединени американски щати Джеймс Матис през 2018 година, Москва и Пекин „ имат естествено несходство в ползите “. География, история, просвета и стопанска система – всички фактори, върху които се концентрират студентите по интернационалните връзки – дават и на двете страни голям брой аргументи да бъдат противници.

На днешната карта огромни сектори от това, което в ранните епохи са били китайски територии, в този момент са в рамките на Русия. В това число попада и основната за Москва военноморска база в Тихия океан Владивосток, която на китайските военни карти към момента се именува с китайското си име Хайшенвай. Границата по продължение на 2500 благи сред двете страни неведнъж е виждала кървави конфликти, последният от които през 1969 година. От съветска страна земята източно от Уралските планини е цялостна с естествени запаси, само че популацията там е единствено 32 милиона, до момента в който от китайска страна стотици милиони хора живеят с малко запаси.

На необятното платно на историята Русия е първият антагонист във „ вековното оскърбление “ на Китай, съединил сили със западните империалистически сили за потушаване на въстанието на боксерите и принуждаването на Китай да подпише осем „ неравностойни съглашения “ във втората половина на 19 век. През последните десетилетия обръщането на статуквото, дължащо се на изпадането на Русия от позицията ѝ на суперсила в двуполюсния свят, съчетано с метеоритния напредък на Китай, докара водач с такова чувство за държавен статут като Путин до известно усложнение.

Какво значи визитата на Си в Москва за света

Китайската прегръдка с Русия наподобява политически рискована, само че Пекин има и икономическа полза. Но до момента в който историята разпределя ръцете, картите се играят от човешките същества и Си опроверга упованията, като майсторски построи с Путин връзки, които са значими и за двамата. Путин беше първият водач, който Си посети, откакто стана президент през 2012 година. Оттогава двамата са провели 40 персонални срещи, което е два пъти повече, в сравнение с всеки от тях е имал с различен международен водач. Путин назовава Си собствен „ най-хубав и сърдечен другар “, който, както означи Путин през 2018 година, е единственият международен водач, с който е чествал рождения си ден. Когато Си награди Путин с орден за другарство с Китай през 2018 година, той назова съветския президент „ най-хубав, непосредствен другар “.

През последните години китайско-руските стопански връзки израснаха. Още преди съветската инвазия в Украйна, Китай беше изместил Германия и Съединените щати и се беше трансформирал в търговски сътрудник № 1 и топ покупател на съветски петрол и газ. През последната година Китай обезпечи стопански избавителен пояс за Русия, купувайки всичко, което Западът не купи и помагайки на Русия да резервира достъпа си до финансовите пазари в разгара на западните наказания. Покупките на съветска сила от Китай през предходната година бяха с 50% повече спрямо 2021 година, като двустранната търговия доближи рекордни равнища. Китай беше освен най-големият в света експортьор от Русия за 2022 година, само че също по този начин способства за най-голямото нарастване на годишна база на размера на износа за Русия спрямо всички останали страни в света. Миналия месец юанът изпревари $ като най-търгуваната валута на московската борса за първи път в историята, като представляваше съвсем 40% от общия размер на търговията.

И макар западните наказания, целящи да осуетят достъпа на Русия до сериозно значими технологии, китайският експорт на интегрални схеми за Русия се удвои през 2022 година. Всъщност, във всяка област, в която Китай може да поддържа Русия, без да понесе огромни разноски за себе си – като се изключи продажбите на смъртоносни оръжия на Русия, които нарушават американските наказания, за които шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс неотдавна съобщи, че Китай „ обмисля “ само че „ не желае да даде “ – той я е подкрепил.

Освен това, макар че доста американци не утвърждават китайско-руското военно съдействие, както ми сподели някогашен съветски консултант по националната сигурност, Китай и Русия имат „ функционален еквивалент на боен съюз “. Китай постоянно взе участие в взаимни военни учения с Русия, които са по-малки от тези, които Съединени американски щати организират със своя шумно провъзгласяван стратегически сътрудник Индия. Той изпрати бойци на годишните съветски учения „ Восток “ през септември и съвсем всеки месец организира взаимни въздушни и морски учения. Руските и китайските генерални щабове към този момент организират откровени и подробни полемики за опасността, която американската нуклеарна рационализация и противоракетна защита съставляват за стратегическите възпиращи сили на всяка от страните. Докато в продължение на десетилетия Русия се стараеше да укрива най-модерните си технологии при продажбата на оръжия на Китай, в този момент тя продава най-хубавото, с което разполага, в това число въздушната защита S-400. Двете страни споделят разследващи данни и оценки на заканите, както и си сътрудничат в региона на проучванията и създаването на ракетни мотори. Напоследък Пекин и Москва си сътрудничат, с цел да се конкурират с Вашингтон в новата епоха на галактическо състезание.

Дипломатическата им съгласуваност също се ускорява, защото Си и Путин са все по-убедени, че Вашингтон се пробва да подкопае техните режими. Двете страни съвсем постоянно гласоподават дружно в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и взаимно укрепват политическите си разкази. Например, Китай неведнъж е отказвал да назова съветското навлизане в Украйна война, като вместо това го е обозначавал като „ проблем “, „ обстановка “ или „ рецесия “. Неговите дипломати и пропагандни мегафони повтарят даже най-крайните изказвания на Русия за войната, обяснявайки че НАТО подценява „ законните опасения “ на Русия и внушавайки, че Съединените щати желаят „ да се бият до последния украинец “.

Може ли Русия да свикне да бъде дребния брат на Китай

Нито един от двамата водачи не крие упоритостите си да постави завършек на хегемонията на Съединени американски щати и да сътвори това, което Си назова в понеделник „ нов модел на връзки сред огромните страни “. Успехът им при образуването на нови национални обединявания – в това число по този начин наречения блок БРИКС и Шанхайската организация за съдействие, чиито жители съставляват две трети от международното население – демонстрира, че декларациите им не са единствено амбициозни. В точките от дневния ред, обсъждани в Съединени американски щати, се акцентира осъждането на нашествието на Путин от страна на света, само че китайските и съветските дипломати означават, че доста страни не са се включили към това, в това число най-голямата страна в света, най-голямата народна власт в света, водещата народна власт в Африка и множеството страни от световния Юг. Едно обикновено изказване в 101 глава от интернационалните връзки гласи: „ Врагът на моя зложелател е мой другар “. Противопоставяйки се по едно и също време на Китай и на Русия, Съединени американски щати спомогнаха за основаването на това, което някогашният консултант по националната сигурност на Съединени американски щати Збигнев Бжежински назова „ съюз на пострадалите “. Това разреши на Си да обърне сполучливата „ тристранна дипломация “ на Вашингтон от 70те години на предишния век, която разшири пропастта сред Китай и главния зложелател на Съединените щати – Съветския съюз – по метод, който способства доста за успеха на Съединени американски щати в Студената война. Днес Китай и Русия, по думите на Си, са по-близки от съдружници.

Тъй като Си и Путин са освен сегашни президенти на своите страни, само че и водачи, чиито мандати на процедура нямат период на валидност, Съединени американски щати ще би трябвало да схванат, че се сблъскват с най-значимия недеклариран съюз в света.

Източник: foreignpolicy.com

Превод за " Гласове " Екатерина Грънчарова

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !    
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР