Автор: Георги Вулджев, ФейсбукНе може вчера в доклад да пишеш,

...
Автор: Георги Вулджев, ФейсбукНе може вчера в доклад да пишеш,
Коментари Харесай

Президентът Радев трябва да поиска оставката на Росица Велкова като финансов министър

Автор: Георги Вулджев, Facebook

Не може през вчерашния ден в отчет да пишеш, че има риск България да изпадне в обстановка, в която бюджетният недостиг не може да се финансира и че има и риск за валутния ръб, а през днешния ден в медиите да казваш, че няма никакъв риск от банкрут на страната и валутният курс е стоманен. Кое от двете е?

Всяването на суматоха (инцидентно или умишлено) съответно във връзка с валутната непоклатимост е неприемливо. С такива изявления, били те обществени или във вътрешни отчети (които изтичат в медиите), самото финансово министерство основава предпоставки за скок в лихвите по държавните облигации, нови проблеми с дълговото финансиране и в допълнение утежняване на недостига. Когато финансов министър каже, че има риск за стабилността на закрепения валутен курс (дори теоретична), това си е напряко покана за офанзива против валутата ни на финансовите пазари.

Доколкото има задълбочаващи се опасности за финансовата непоклатимост на страната, това е поради самата Велкова. С дейностите (и бездействията) си през последните 5-6 месеца, финансовото министерство утежни положението на обществените финанси в допълнение, откакто дълготрайната им резистентност по този начин или другояче беше мощно влошена от големите разноски, които бяха подхванати от последния постоянен кабинет.

Някои икономисти предизвестяваме за фискални опасности, свързани изключително с несъразмерния растеж в разноските, от към този момент над 1 година. Самата Велкова е пределно наясно с тези фискални опасности откогато стана министър.

Защо тогава не предприе ограничения за преодоляване на тези опасности още есента, в границите на постоянната бюджетна процедура? Защо в последния миг финансовото министерство се отхвърли да предлага постоянен бюджет с под 3% недостиг за 2023, който още тогава твърдеше, че е квалифициран?

Защо когато последният постоянен парламент гласоподава още нараствания на разноските Велкова не сподели, че страната не може да си ги разреши? Защо когато се обсъждаше повдигане на минималната работна заплата, което надува значително настоящите държавни разноски, Велкова не сподели, че тя би трябвало да се замрази (нещо, което някои икономисти предложихме есента), а се пазареше с какъв брой тъкмо да бъде вдигната?

Не може хем фискалната обстановка да е апокалиптична, хем финансовото министерство да се държи, че има пространство за в допълнение нарастване на разноски за пенсии и заплати и удължение на помощите за бизнеса и семействата.

За похлупак на всичко това в утринния блок на Българска национална телевизия през днешния ден Велкова споделя, че не може служебното държавно управление да предлага редуциране на разноските. Защо? Служебно или не, вие сте финансовото министерство. Вие управлявате обществените финанси, вие пишете бюджетите на страната. Съответно точно първо на вас се пада задачата да оферирате политики по държавните разноски.

Отказът от това е безконтролен, изключително в случай че е правилно, както самите вие твърдите, че са налични доста огромни проблеми със стабилността на държавните финанси. Ако Росица Велкова не желае да поема отговорност за държавните финанси, би трябвало да се откри някой, който ще го направи. Защото това е работата на финансовия министър.

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР