Автор: Еcogeneration.com Виждате ли прозорец, докато четете тази статия?Прозорците са

...
Автор: Еcogeneration.com Виждате ли прозорец, докато четете тази статия?Прозорците са
Коментари Харесай

Полупрозрачните соларни клетки - прозорецът на бъдещето?


Автор: Еcogeneration.com

Виждате ли прозорец, до момента в който четете тази публикация?

Прозорците са навсякъдеоколо нас от епохи и обезпечават естествена светлина в домовете и на работните места. Но какво ще стане, в случай че могат да генерират и електричество? Какво ще стане, в случай че вашият непретенциозен прозорец би могъл да ви помогне да заредите телефона си или да си напълните ванатас топла вода?

С повърхност от 5 до 7 милиарда квадратни метра стъклена повърхнина единствено в Съединени американски щати, слънчевите прозорци ще предложат превъзходен метод за приемане на сила от слънцето. Еcogeneration.com споделя за изследване, което е стъпка към постигането основаването на слънчеви панели, които ще обезпечават задоволително светлина, с цел да действат като прозорец.

Икономиката на възобновимата сила се развива бързо. В Австралия и в доста други елементи на света на пазара преобладават силиконовите слънчеви кафези за покрива. Слънчевата мощ на покрива предлага все по-евтин и ефикасен метод за генериране на електричество.

Подходящи за покриви, тези силиконови модули обаче са непрозрачни и обемисти. За да проектираме слънчева клетка, подобаваща за прозорци, би трябвало да мислим отвън рамката.

Когато поставите безоблачен панел на покрив, желаеме той да всмуква допустимо най-вече слънчева светлина, тъй че да може да генерира оптимално количество сила. За един прозорец неизбежно ще бъде нужен компромис сред способността за попиване на светлина, която да се трансформира в електричество и пропускането на светлина, тъй че да можем да виждаме през прозореца.

Когато мислим за клетка, която може да бъде инсталирана на прозорец, един от основните параметри е прочут като междинната забележима пропускливост (AVT). Това е процентът на забележимата светлина (за разлика от други дължини на вълните, като инфрачервени или ултравиолетови), която стига до прозореца, движи се през него и излиза от другата страна.

Разбира се, ние не желаеме слънчевият прозорец да всмуква толкоз доста светлина, че да не се вижда през него. Нито желаеме през него да минава толкоз доста светлина, че надали ще генерира слънчева сила. Така че учените се пробват да намерят златната среда сред висока електрическа успеваемост и висока пропускливост на светлината/AVT/.

Въпрос на напрежение

Волтаж от 25% нормално се смята за стандарт при слънчеви прозорци. Но стартирането на една четвърт от светлината в слънчевата клетка прави мъчно генерирането на задоволително ток, заради което успеваемостта на полупрозрачните кафези до момента е била ниска.

Имайте поради обаче, че електрическата сила зависи от два фактора: ток и напрежение. В последните ни проучвания взехме решение да се съсредоточим върху повишението на напрежението. Внимателно подбрахме нови органични абсорбиращи материали, за които е потвърдено, че създават високо напрежение в непрозрачни кафези.

Когато се слагат в полупрозрачна слънчева клетка, напрежението също беше високо, защото не беше намалено в забележителна степен от огромното количество излъчена светлина. И по този начин, макар че токът беше намален, спрямо непрозрачните кафези, по-високото напрежение ни разреши да реализираме по-висока успеваемост от предходните полупрозрачни кафези.

След като стигнахме до такава степен, основният въпрос е: по какъв начин наподобяват прозорците, в случай че са направени от нашите нови полупрозрачни кафези?

Виждате ли каквото виждате?

Ако вашият другар носи алена риза, когато го видите през прозорец, ризата му би трябвало да наподобява алена. Това наподобява явно, защото такъъв е казусът с стъклен прозорец.

Но защото полупрозрачните слънчеви кафези всмукват част от светлината, която виждаме в забележимия набор, би трябвало да помислим по-внимателно за това свойство за цветопредаване. Можем да измерим какъв брой добре клетката може тъкмо да показа изображение посредством пресмятане на така наречен Индекс на цветопредаване или CRI. Изследването демонстрира, че смяната на дебелината на абсорбиращия пласт може освен да повлияе на електрическото зареждане, което клетката може да създаде, само че и да промени способността й да изобразява тъкмо цветовете.

Различен и перспективен метод, който може да докара до отлични CRI, е да се размени органичният абсорбиращ материал с подобен, който гълтам сила от слънцето отвън забележимия диапазон. Това значи, че клетката ще се прояви като обикновено стъкло за човешкото око, защото слънчевото преобразяване се случва в инфрачервения диапазон.

Това обаче слага ограничавания върху успеваемостта, която клетките могат да реализират, защото тя мощно лимитира количеството сила от слънцето, което може да се преобразува в електричество.

Какво следва?

Досега сме основали клетките единствено на дребен първообраз. Все още има няколко трудности, преди да можем да създадем огромни, ефикасни слънчеви прозорци. По-специално, транспарантните електроди, употребявани за събиране на заряд от тези кафези, могат да бъдат нежни и да съдържат редки детайли, като индий.

Ако науката може да реши тези проблеми, огромното разрастване на прозорци, захранвани със слънчева сила, може да помогне за увеличение на количеството електричество, създавано от възобновими технологии.

Така че, до момента в който слънчевите прозорци към момента не са създадени в цялостен размер, ние се приближаваме задоволително, с цел да ги зърнем.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР