Автор: Денис Коробко, dnes.dir.bgСлед катастрофата на самолета на създателя на

...
Автор: Денис Коробко, dnes.dir.bgСлед катастрофата на самолета на създателя на
Коментари Харесай

Ракета или взрив на борда? Какви са основните версии за смъртта на Пригожин

Автор: Денис Коробко, dnes.dir.bg

След злополуката на самолета на основателя на ЧВК " Вагнер " Евгений Пригожин, в която с изключение на самия него починаха и военният пълководец на вагнеровците Дмитрий Уткин, трима наемници (очевидно личнатата защита на Пригожин) и всички членове на екипажа, се преглеждат няколко версии за случилото се.

Жителите на Тверска област са снимали рухването на самолета, на борда на който евентуално се е намирал Евгений Пригожин, написа изданието " Медуза ". Забелязва се, че ръководството му е изцяло нарушено и той пада безсистемно. В същото време, в случай че се съди по звука, най-малко един мотор към момента работи, а зад самолета се проточва бликам пушек. Някои елементи, по-специално крилото и опашната част, падат настрана.

Всичко това ясно демонстрира, че злополуката е била предшествана от детонация. Остава единствено един въпрос: дали детонацията е станала вътре в самолета или отвън него (т.е. вследствие на ракетно попадение)?

Бе обявено, че представители на Росавиация настояват, че самолетът е бил " взривен ", т.е. не е бил свален (според други източници се преглеждат всички вероятни варианти). Съществуват причини против тази версия:

На един от видеозаписите се вижда един облак, наподобяващ инверсионна диря от зенитна ракета.

На някои от останките на самолета се виждат следи, които наподобяват на дупки от приключени ударни детайли на бойна глава на зенитна ракета. Качеството на изображението обаче е неприятно, тъй че е невероятно да се реши точното естество на следите. По останките, които са паднали настрана няма такива следи.

Съществува и мотив в интерес на вътрешна детонация:

Според Flightradar24 самолетът се е издигнал на височина 28 000 фута (повече от 8,5 км) преди да се разбие. Не всички системи за противовъздушна защита могат да смъкват аероплан на такава височина. Можем незабавно да отхвърлим версиите с портативни зенитно-ракетни системи (които теоретично биха могли да се употребяват от диверсанти) и даже с всички системи за противовъздушна защита с дребен обхват. Необходима е най-малко система със междинен обхват на деяние (напр. " Бук " ), която би трябвало да бъде ситуирана наоколо до въздушния маршрут, по който се движи самолетът.

Мощните ракети от такива комплекси биха нанесли доста по-сериозни провали на самолета, в сравнение с се виждат на видеото на очевидците: при положение на попадение на бойна глава с тегло 70 кг и седем хиляди разрушителни детайла, аероплан с такива размери надали би паднал " цялостен ".

Въпросът за повода за детонацията има явно политическо значение. Ако самолетът е бил свален от противовъздушна ракета, ще може недвусмислено да се приказва за присъединяване на съветските сили за сигурност. Експлозията на борда позволява на практика всяка версия (което не изключва вероятното присъединяване на съветските власти), написа " Медуза ".

Според разпоредбите на Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) злополуката би трябвало да бъде разследвана от локален орган (в случая на Русия - Международния авиационен комитет) с присъединяване на производителя на самолета - бразилската Embraer S.A., напомня още изданието.

Засега съществуват три съществени версии за гибелта на Пригожин, написа украинското издание " Страна ".

Първата, най-разпространената, гласи, че самолетът на Пригожин е бил взривен (или свален) по заповед на Путин.

Втората е, че става дума за аматьорска акция на някои от вътрешните врагове на Пригожин в Руската федерация.

Третата е, че самолетът е взривен от непознати специфични служби, които са сложили там експлозиви. Най-вероятно тя ще стане публична в Русия, написа изданието.

Ако първата версия е вярна.

Смъртта на Пригожин изпраща доста ясно обръщение - всеки, който се опълчва на съветската държавна машина и персонално на Путин, ще бъде смачкан.

Независимо дали става дума за Навални или Пригожин.

Разликата сред тях е, че Навални организираше актове на гражданско непокорство, а не на въоръжен протест, и по тази причина е в пандиза. А Пригожин се подвигна на въоръжен протест, не се разкая и беше погубен.

Това, с изключение на всичко друго, е и сигнал към тези членове на съветския хайлайф, които на фона на сложната война, протеста на Вагнер и други проблеми към този момент са отписали Путин, решили са, че " от него към този момент не си коства да се опасяваме " и са почнали да приказват за " пренос на властта ".

Може ли след гибелта на Пригожин да се чака протест на " вагнеровците " и техните поддръжници, апели за който към този момент се появяват?

Може да се каже недвусмислено, че в този момент ще им бъде доста по-трудно да го създадат, в сравнение с преди два месеца или даже при започване на юли.

След като " вагнеровците " се разоръжиха и прекратиха активността си в Руската федерация и Украйна, като се реалокираха частично в Беларус, частично в Африка и частично подписаха контракти с съветското министерство на защитата, те към този момент не съставляват онази заплашителна мощ, която представляваха по време на юнския поход към Москва.

Както демонстрираха събитията от 23-24 юни, Пригожин не се радва на огромна поддръжка нито в обществото, нито в армията, като се изключи тясна група радикални " Z-патриоти " (и то не всички). Тази група може да предприеме някакви дейности, само че за Кремъл ще бъде доста по-лесно да се оправи с тях, в сравнение с с протеста отпреди два месеца. Освен това за доста последователи на Вагнер може да се окаже по-удобно и по-безопасно да повярват на версията, че Пригожин е погубен от непознати специфични служби, и да призоват " да не се сее ужас и да не се изостря обстановката по време на войната ".

Като цяло, в случай че още веднъж изхождаме от версията, че Пригожин е погубен по заповед на Кремъл, логиката на дейностите на съветските управляващи след протеста към този момент става по-ясна.

Путин е решил да приспи бдителността на Пригожин и неговите сътрудници, доколкото е допустимо. Той го предложения на среща (това бе публично доказано от Кремъл), приказва общително, обръща му внимание, предлага " разновидности за работа ", даже остави част от държавните поръчки за компаниите на ръководителя на ЧВК. Резултатът е бил единодушието на Пригожин да разоръжи " Вагнер " и да приключи активността му в Русия, като се отдръпна в Беларус и Африка. Успоредно с това в армията се правят чистки на близки до Пригожин хора.

По този метод заплахата от повтаряне на метежа е сведена до най-малко (поне по този начин евентуално са сметнали в Кремъл) и на 23 август вземат решение да сложат завършек на играта.

Дали сътрудниците на Пригожин ще се опитат да продължат играта след гибелта му и дали ще съумеят, ще забележим през идващите дни, написа в умозаключение " Страна ".

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР