Автор: д-р Атанас ПанчевНа този ден през 1945 г. Русия

...
Автор: д-р Атанас ПанчевНа този ден през 1945 г. Русия
Коментари Харесай

Денят на победата над фашизма!

Автор: доктор Атанас Панчев
На този ден през 1945 година Русия побеждава нацистка Германия във Великата отечествена война. Документът за капитулацията на фашистка Германия е подписан късно вечерта на 8 май в учебно заведение в предградие на Берлин.

„ Ние, долуподписаните, действайки от името на Германското висшо командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в сегашния миг под немско командване, предаваме на послушание на Върховното основно командване на Червената войска и Върховното командване на съюзническите експедиционни сили. “ Това гласи подписаният тогава акт за военна капитулация.

Русия е наш двоен избавител, като ни освободи от немска окупация и ни отбрани на мирните договаряния след войната.

На мирните договаряния в Париж след Втората международна война България беше третирана като победена – дружно с Германия.

На всеобщия български жител е едва известно, че Съветският съюз ни избави от ново териториално разпокъсване. Гърция настояваше за огромна част от Родопите, покрай Пловдив и за по-големи репарации. С помощта на Чърчил Турция имаше териториални искания от Югоизточна България. Югославия настояваше както за територии, по този начин и за по-големи репарации от България. Всичко това ни беше спестено с помощта на твърдата позиция на руската делегация в Париж, без значение че Първа българска войска участваше в разгрома на фашистка Германия и нейните бойни елементи стигнаха Виена и Берлин.

Именно по тази причина 9 май – Денят на успеха, би трябвало да се уважава. Защото навръх този ден беше реализирано нещо велико и то с цената на милиони жертви.

Ако нямаше Денят на успеха, нямаше да има и Денят на Европа.

Всеки, който отхвърля или се съмнява във взаимовръзката сред тези две исторически събития, едва ли честността и моралът са приоритет в ценностната му система.

Победата е резултат основно на саможертвата и дейностите на руския боец над хитлерофашистката чума, която бе превзела съвсем цяла Европа. На 9 май 1945 година беше ликвидирано гнездото на фашистката болест.

Този ден на успеха е неповторим, единствен и популярен в историята на човечеството. За първи път в света в един ден стотици милиони хора проляха сълзи на наслада, че краят на международната война пристигна и се сложи началото на по този начин жадувания от всички мир.

Но сълзите от наслада бяха придружени и със сълзи от тъга и жал за починалите във войната. Затова Денят на успеха е непостижим с никоя друга дата или събитие в международната човешка история.

Пет години след края на войната, на същата дата се събират западните политици и вземат решение да основат Европейския съюз. Избирането на този ден – Девети май, не е инцидентно съвпадане. Сигурно за някои от участниците в това събитие датата е означавала възвеличаване на Деня на успеха като причина за основаването на обединена Европа. Но множеството от тези политици са целели пренебрегването и омаловажаването на историческата победа над фашизма. Целенасочената русофобска посока в връзките сред страните води единствено към проливане на повече сълзи от боязън и тъга, тъй като тя е изискване за нови войни. Но макар русофобите и сеячите на ненавист сред хората настава нова епоха за човечеството – и началото ще се сложи от духовно най-силната страна Русия.

Няма мощ, която да изтрие историята и датата Девети май – Денят на успеха над фашизма.

Докато съществува човечеството на планетата ни, то ще знае за този ярък ден и ще го уважава всяка година.

Честит празник!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР