Автор: CEER, Институт за енергиен мениджмънтДокументът на CEER Status Review

...
Автор: CEER, Институт за енергиен мениджмънтДокументът на CEER Status Review
Коментари Харесай

Как в ЕС-28 се прилага правилото Веднъж на 20 години?


Автор: CEER, Институт за енергиен мениджмънт

Документът на CEER " Status Review on application of the supply standard foreseen in the Security of Supply Regulation " предлага обзор на статуса на използване на стандарта за доставка на газ, очакван в Регламента за сигурност на доставките (Регламент (ЕС) №994/2010 на Екологичен потенциал и на Съвета от 20 октомври 2010г. по отношение на ограниченията за сигурността на доставките на газ и за анулация на Директива 2004/67/ЕО на Съвета). Целта на регулаторния документ е да се разпознават настоящите национални практики по използване на законодателството и да се показа опитът по тематиката, обявен от НРО.

Съгласно член 8 от Регламента (и член 6 от Регламент 2017/1938) избраният от държавата-членка способен орган изисква от предприятията за природен газ, които той разпознава като задължени лица, да подхващат ограничения, които да подсигуряват доставката на газ на предпазените клиенти на страната - членка в следните случаи:

(А) при рискови температури по време на 7 - дневен пиков интервал, предстоящ със статистическа възможност един път на 20 години;

(Б) всеки интервал от минимум 30 дни на извънредно високо търсене на газ, предстоящ със статистическа възможност един път на 20 години; и

(В) за интервал от минимум 30 дни при положение на спиране на най-голямата единична газова инфраструктура в средностатистически зимни условия.

Регламентът дава известна еластичност във връзка с дефинирането и използването на стандартите за сигурност; при съблюдаване на условия на Регламента, страните могат да наложат и по-високи стандарти за сигурност.

Компетентен орган: Повечето от държавите-членки са поверили отговорността за сигурността на доставките на министерството, умело по въпросите на енергетиката - НРО е способен орган единствено в 5 държави-членки. Това не значи безусловно, че тази отговорност дава извънредни права/ангажименти на министерството, защото НРО постоянно са ангажирани по тематиката и могат да имат съответни пълномощия, както е несъмнено в националните закони, касаещи природния газ (например австрийският НРО е виновен по закон за мониторинга на стандарта за доставка).

Основна констатация: множеството държави-членки ползват правилото " Веднъж на 20 години " и пресмятат съответната рискова консумация на газ по динамичен статистически метод (годишна актуализация въз основата на исторически данни). Това постоянно обновено пресмятане служи като изходна база за оценката на риска - както се изисква от регламента.

Дефиниране на предпазените клиенти: съществуват разнородни дефиниции за предпазени клиенти - от семейства (напр. Австрия и Финландия) до оптимално разширение на дефиницията (включително дребни и междинни предприятия, присъединени към разпределителната мрежа и главните обществени услуги, доколкото взаимно съставляват ≤ 20% от крайното ползване на газ и централно отопление).

Ангажименти за предпазване на газ: другите държави-членки ползват от леки до тежки отговорности за предпазване във връзка с равнищата на пълнене (нагнетяване) за предпазване, други нямат отговорности за предпазване, а някои имат стратегически складове.

Обеми на предпазения газ: изчисленията, учредени на последните данни на Евростат за 2016 година, демонстрират, че минимум 36,9% от потреблението на газ в ЕС-28 е предпазено според Регламента (2016 данни), което възлиза на 1823,20 TWh. Обемите и дяловете в националното ползване на предпазен газ варират доста в другите държави-членки.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР