Автор:Брюксел призова страните от ЕС да започнат постепенно да премахват

...
Автор:Брюксел призова страните от ЕС да започнат постепенно да премахват
Коментари Харесай

Брюксел призова правителствата да спрат енергийните субсидии за домакинствата и бизнеса

Автор:
Брюксел прикани страните от Европейски Съюз да стартират последователно да отстраняват енергийните дотации за семействата и бизнеса. Европейската комисия се приготвя да върне наложителното осъществяване на бюджетните правила за недостиг и дълг, които бяха в дерогация през последните три години поради войната в Украйна и пандемията. 

Европейската комисия изложи в сряда своя проект за връщане на Пакта за непоклатимост и напредък (ПСР), който беше спрян при започване на пандемията през 2020 година, като от този момент държавните управления на страните от Европейски Съюз похарчиха големи суми в поддръжка на своите стопански системи.
Освен това възходящите цени на силата, откакто бяха спрени доставките на газ от Русия, накара държавите-членки да дават поддръжка на хората и бизнеса, които се изпитваха усложнения с високите сметки.
Сега обаче Еврокомисията декларира, че тези дотации би трябвало да бъдат анулирани. Изтъква се, че цените се възстановяват, а бюджетните дефицити би трябвало да бъдат понижени. 

Правителствата са похарчили 1.2% от брутния вътрешен артикул на Европейски Съюз през 2022 година за енергийни дотации и възнамеряват да похарчат 0.9% през 2023 година, демонстрират данните на Европейска комисия.
" Тъй като цените на силата се намаляват, би трябвало да преминем към последователно унищожаване на множеството от ограниченията за поддръжка ", сподели Валдис Домбровскис, изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия:  " Времето за широкообхватна фискална поддръжка отмина. Време е да сменим предавката и да погледнем към бъдещето. От фискална позиция би трябвало да променим фокуса ".
Домбровскис сподели, че в случай че поддръжката беше дадена единствено на най-бедните 40 % от жителите предходната година, разноските биха били понижени с три четвърти.
Субсидиите в множеството страни облагодетелстваха непропорционално богатите, които употребяват повече, сподели почитан чиновник на комисията: " Мерките не бяха доста добре ориентирани и направиха малко за понижаване на потреблението ".
Еврокомисията разгласи, че дерогацията на бюджетните правила, които изискват от страните да поддържат недостиг под 3% от Брутният вътрешен продукт и дълг под 60% от Брутният вътрешен продукт, ще бъде анулирана в края на тази година.
Това значи, че от 2024 година Брюксел евентуално още веднъж ще стартира по този начин наречените процедури за несъразмерен недостиг против държави-членки, където разликата сред обществените доходи и разноските надвишава задачата, сподели еврокомисарят по стопанската система Паоло Джентилони.
" Като се има поради към момента високата икономическа неустановеност, ние взехме решение да не отваряме никакви процедури за несъразмерен недостиг до пролетта на 2024 година ", съобщи Джентилони.
В насоките на Европейска комисия за балансирането на националните бюджети е посочено, че консолидацията би трябвало да бъде реализирана не посредством редуциране на вложения, а посредством понижаване на настоящите разноските.
" Нямаме потребност от строги икономии ", акцентира Джентилони.
До април всички страни членки следва да показват стратегиите си за фискална консолидация. 
" Тези стратегии за непоклатимост и конвергенция би трябвало да слагат амбициозни фискални цели, които зачитат референтната стойност на недостига от 3 % от Брутният вътрешен продукт и обезпечават път за надеждно, непрестанно понижаване на дълга или за поддържането му на рационални равнища в средносрочен проект “, сподели Домбровскис.
Комисията предвижда, че бюджетният недостиг на еврозоната ще се разшири до 3.7 % тази година. Очаква се броят на държавите-членки, които надвишават цифрата от 3 %, да нарасне от 10 на 12 сред 2022 година и 2023 година, в това число Италия и Испания.
Публичният дълг в еврозоната се чака да падне до 92 % от Брутният вътрешен продукт през 2023 година
 
Източник:
 
 
09 Март 20234509 Март 202320208 Март 2023205708 Март 2023188708 Март 2023182708 Март 2023721Коментариядосан08 Март 2023 17:38ч.
Абе що не ЕПМ, дърти лицемери и търтеи в тая комисия??? И аз да получавах 20 000 евро на месец баш щеше да ме брига какъв брой ми е тока.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати свободен08 Март 2023 17:50ч.
БРЮКСЕЛ ОФИЦИАЛНО ОБЯВЯВА ГЕНОЦИТ НА БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД,ПО ЗАПОВЕД НА ГЛОБАЛИСТИТЕ.В БГ ИЗПЪЛНИТЕЛИ НА ТАЗИ ЗАПОВЕД ИМА МНОГО ДОБРЕ ПОЗНАТИ ПОЛИТИЦИ.
Напиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати рукола Z08 Март 2023 17:39ч.
Точно по този начин... закрийте си енергетиката, вдигнете цените и спрете помощите
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР