Автор: Бранислава Бобанац Собственици на хотели, туристически комплекси, спа-центрове, голф

...
Автор: Бранислава Бобанац Собственици на хотели, туристически комплекси, спа-центрове, голф
Коментари Харесай

Слънчево обезсоляване и иновации влизат в битката за питейна вода в Кипър


Автор: Бранислава Бобанац

Собственици на хотели, туристически комплекси, спа-центрове, голф стадиони в Кипър към този момент ще могат да получават лиценз за създаване на лично малко звено за обезсоляване на морска вода, с цел да покрият потребностите на бизнеса си от чиста вода. Пет предложения пък се състезават в оповестения от държавното управление търг за създаване на новия, пети по ред в страната, цех за обезсоляване на морската вода, който ще се намира край Пафос, на западния бряг на острова. Австрийски и съветски компании се пробват да навлязат на кипърския пазар, като оферират нови технологии за по-ефективна преправка на водата от Средиземно море за потребностите на кипърските семейства. Всичко това са „ влива” в напъните на държавното управление да облекчи казуса с тежкия дефицит на питейна вода – едно от най-сериозните провокации пред страната.

Без воден режим

Все по-рекордно високи температури и за по-дълго време, все по-малко превалявания и все по-ограничени водни ресурси - това изпитва Кипър през последните години към този момент не като естествени аномалии, а като норма. Сегашната година е третата поредна на възходяща суша. Нивото на язовирите на острова за следващ път е рекордно ниско – към 22 октомври са запълнени единствено 12.6% от техния потенциал, при 14.6% към същата дата предходната година, и това е най-ниската точка след пагубната суша през 2008 година Според специалисти тази обстановка ще се утежнява, тъй като климатичните промени са развой, който ще продължи съществено да визира Източното Средиземноморие и Кипър и неподходящите последствия ще се ускоряват.

Въпреки лимитираните водни запаси, в Кипър няма воден режим за семействата. Дори в тазгодишното сериозно лято, когато държавното управление понижи с 30% подаваната към селскостопанските производители вода за напояване, не бе спряна и капка към чешмите у дома. Спасителното решение, което страната ползва от години, е „ производство” на вода за питейни потребности посредством преправка на морската вода.

Обезсоляването сега е постоянен и главен воден източник. По данни на Департамента по водите към Министерството на земеделието, развиването на селските региони и околната среда, за вътрешното ползване през 2017 година са подадени 21 млн. куб. метра вода от язовирите, 5 млн. куб. метра от сондажи и най-вече - 68 млн. куб. метра, от четирите завода за обезсоляване, което съставлява 72% от общото количество. /Данните не включват водата, предопределена за напояване и потребностите на селското стопанство/. Същият размер от 68 млн. куб. метра е бил изпратен във водоснабдителната мрежа и през 2016 година Двете последни години бележат внезапен растеж в потреблението на обезсолена вода. Нейното количество през 2014 година е било 33 млн. куб. метра, а през 2015 година – 38 млн. куб. метра. Първото преобразяване на солената морска вода в сладка за пиянство в Кипър преди 20 години, през 1997 година, е стартирало с ползване единствено на 5 млн. куб. метра.

На острова сега работят четири станции за обезсоляване на морската вода, чието създаване бе засилено след тежкото безводие през 2008 година Общият им потенциал е 220 000 куб. метра вода на ден. Договорите за тях са от вида „ създаване, благосъстоятелност, употреба и прекачване /BOOT/”. Разходите по строителството, доставката и монтажа на оборудването, както и употребата им за избран период се поемат от вложителите, а държавното управление закупува създадената вода по закрепена цена, като след края на контракта дяловете автоматизирано стават благосъстоятелност на страната.

Синьо поле” за частната самодейност

В опит за решение на водната рецесия и за ограничение на натиска на огромни консуматори с нараснали потребности да употребяват обезсолена вода от държавната „ квота”, държавното управление най-накрая реши да освободи режима за деяние на тези съоръжения. В началото на октомври кабинетът утвърди процедура за предоставяне на лицензи за създаване и употреба на дребни частни блокове за обезсоляване, с които частният бизнес да посрещне личните си потребности. Тези звена ще са потенциал до 1500 куб. метра питейна вода дневно.

Мярката има за цел да улесни инсталирането на дребни частни съоръжения, като самата процедура ще е гъвкава и къса, тъй че целият развой – от кандидатстването, оценката на предлагането и издаването на позволение, да бъде приключен в границите на 1 месец, акцентира министърът на земеделието, развиването на селските региони и околната среда Костас Кадис. Желанието на страната е да лицензира всички заинтригувани, които дават отговор на изискванията, тъй че употребата на тези звена да стартира през идващия летен сезон, защото има възможност сушата от последните години да продължи и през 2019 година, изясни още отрасловият министър.

С най-голяма подготвеност за новото „ синьо поле” на деяние е туристическият бранш - хотели, спомагателни приложения на развиването на туризма като плувни басейни и спа центрове, голф стадиони, аква-паркове, които са огромни консуматори на вода. Представителите на бранша, който има максимален дял в брутния вътрешен артикул на Кипър, от години декларират интерес за тази смяна и неведнъж са внасяли писма до държавното управление с искане за разкриване на процедурата, разяснява за „ 3е-news” генералният шеф на Кипърската хотелиерска асоциация Захариас Йоанидис. Сред причините на хотелиерския бизнес е и увеличаващият се туристически поток на острова, който слага върхове по брой визити всяка година от последнитге четири, вкючително и тази. Заради огромният брой посетители пораства и потребността от вода за туристическата инфраструктура, а никой притежател не би желал да се изправи пред риска в разгара на дейния сезон, в горещото кипърско лято, да остави хотела си без вода.

Още две нови благоприятни условия за увеличение на създадената обезсолена вода, която да задоволява потребностите на потребителите, влизат в държавния проект за дълготрайно решение на казуса.

Едната планува решение на водния проблем в региона на град Пафос, на западния бряг – единствения административен регион на страната, в който сега не се доставя с обезсолена вода. В края на септември в тръжната процедура за създаване на цех за обезсоляване край града бяха показани пет предложения. В момента те се правят оценка и се чака договорът с сполучливия участник в търга да бъде подписан до края на 2018 година или при започване на 2019 година Инсталацията, която ще може да създава до 15 000 куб. метра вода дневно, би трябвало да влезе в употреба до 18 месеца след подписването на контракта, т.е. да се включи във водоснабдяването през лятото на 2020 година А до тогава, с цел да се отговори на потребностите от вода в района през идната 2019 година, в случай че продължава тежката суша, Министерство на земеделието ще разгласи търг за създаване на мобилна инсталация за обезсоляване, която би трябвало да е подготвена през май следващата година.

Две от съществуващите съоръжения за обезсоляване в региона на град Лимасол ще бъдат разширени с още общо 40 000 куб. метра вода, което също ще даде гаранции за безпроблемно водоснабдяване в най-сухите месеци.

Използването на заводите за обезсоляване облекчава тежкия воден проблем в страната, само че в това време усилва зависимостта на Кипър от скъпо и непривлекателно за околната среда произвеждане, разясниха специалисти. Пречистената и годна за приложимост морска вода е безценен артикул – междинната цена, на която държавното управление я закупува, е към 75 цента на пространствен метър, което е към две трети повече от водата от язовирите. Средногодишно държавният бюджет заплаща 50 – 60 млн. евро за нужните за водния баланс количества.

Освен високите индустриални разноски, инсталациите за обезсоляване, изключително когато всички те работят, отделят и въглероден диоксид, което подкопава уговорките на Кипър за понижаване на въглеродните излъчвания и рискува налагането му на санкции от Европейски Съюз.

Соларна филтрация

Действащите съоръжения в Кипър се основават на стандартната технология за обезсоляване, така наречен противоположна осмоза, само че към този момент е време да се търсят нови софтуерни решения за обезпечаването на прясна вода, подчертаха специалисти на поредност конгреси за климатичните и енергийните промени, извършени в Кипър през тази година.

„ Това, от което Кипър се нуждае, е незабавно деяние, с цел да отключим една от най-хубавите ни благоприятни условия – слънчевата сила. Кипър незабавно се нуждае от слънчево обезсоляване”, безапелационен бе известният кипърски и интернационален енергиен съветник доктор Чарлз Елинас, основен изпълнителен шеф на основаната в Лондон и Никозия частна консултантска компания „ E-C Natural Hydrocarbons Company Ltd” /„ e-CNHC”/.

Изменението на климата в Източното Средиземноморие акцентира нуждата от интензивно потребление на възобновимите енергийни източници, в това число и в процеса на обезсоляване, и Кипър би трябвало да обърне съществено внимание на превръщането на съществуващите в този момент съоръжения в слънчеви съоръжения, разяснява той.

Технологията на слънчевата филтрация за произвеждане на питейна вода е с по-ниски разноски от другите системи, защото не изисква потреблението на електрическа енергия, и доста ниски въглеродни излъчвания, което ще помогне на острова да отговори на европейските условия, показват още специалистите.

Австрийска компания към този момент е изразила интерес към инсталирането в Кипър на нови блокове за производството на обезсолена вода с потреблението на слънчева сила, заяви министърът на земеделието Костас Кадис. Другият задграничен взор към кипърската вода идва от съветска компания, предлагаща своя лична нова технология, посредством която може да се получат доста по-големи количества вода на по-ниска цена, в сравнение с през днешния ден. Имената на двете компании към този момент не бяха обявени.

Заявка за въвеждане и употреба на острова на нова технология за произвеждане на електрическа енергия от специфични фотоволтаици разгласи капиталовият фонд Aliatis Energy and Property Fund Ltd, ръководен в сходство с наредбите на Комисията за търговия с скъпи бумаги и скъпи бумаги в Кипър. Предлаганите от него възобновими енергийни източници съставляват слънчеви колектори, плаващи по повърхността на водата, което разрешава производството на по-евтина електрическа енергия и в огромни количества.

Според доктор Чарлз Елинас обаче, Кипър не би трябвало да отива надалеч, що се отнася до слънчевата сила и обезсоляването, защото най-новите, международно приети проучвания в тази област са на прага му. Или по-точно - на брега му.

Островът разполага с най-съвременната и съвременна „ лаборатория” за слънчеви приложения – това е платформата „ Proteas” за научни проучвания, наблюдаване и технологии за потребление на слънчевата сила на Кипърския институт /The Cyprus Institute/. Уникалната апаратура бе открита на южното крайбрежие, край град Лимасол, преди три години, през октомври 2015 година За нейното основаване и изследователска работа Кипърският институт си сътрудничи с водещи европейски учени и образователни заведения.

„ Proteas” е едно от най-пълните проучвателен и развойни научни звена в Кипър, работещи по развиването на слънчеви енергийни системи в три посоки. Центърът изследва, създава и тества технологии, свързани с съсредоточена слънчева сила, със слънчева топлинна сила и със слънчево обезсоляване на морска вода. Очаква се той да способства доста за по-нататъшното преобразяване на Кипърския институт в интернационален център за върхови достижения в областта на слънчевата топлинна сила и обезсоляването.

Една от задачите на „ Proteas” е да обезпечи прясна вода посредством зареждане на енергийно интензивна апаратура за обезсоляване. Започналите към този момент проучвателен планове подчертават върху комбинирано произвеждане на електрическа енергия и обезсолена вода със слънчева сила, уточни проф. Костас Папаниколас, президент на Кипърския институт. Според него по този метод се съчетават науката и технологиите за потреблението на силата на слънцето за произвеждане на чиста вода и електричество от морска вода по нов метод, с огромен капацитет за развиването на страната.

Активното разрастване на слънчевите съоръжения, в това число и за обезсоляване на морската вода, зависи от либерализацията на енергийния пазар в Кипър, която още веднъж бе отсрочена, разяснява доктор Елинас. Според обвързващия график, разгласен от кипърският енергиен регулатор CERA, либерализацията на пазара на електрическа енергия трябваше да е реалност от 1 юли 2019 година

Само преди месец, след докладване от кипърската държавна енергийна компания АИК в Народното събрание, стана ясно, че тази цел към този момент е невъзможна, а най-оптимистичният сюжет е преходът да се извърши доникъде на 2020 година Според държавната компания забавянето този път се дължи на затруднения, зародили при търга за закупуване на профилиран програмен продукт, който е нужен за действието на новата мрежа при разделянето на оператора на преносната и на разпределителната системи. В Кипър обаче не е загадка, че държавната енергийна компания – сега единствен производител на електрическа енергия в страната и монополист, е срещу отварянето на пазара.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР