Автор: Борис Митов, Свободна ЕвропаТе са лидери на Продължаваме промяната,

...
Автор: Борис Митов, Свободна ЕвропаТе са лидери на Продължаваме промяната,
Коментари Харесай

Как Кирил Петков и Асен Василев се отрекоха от партийния си сайт заради дело за клевета

Автор: Борис Митов, " Свободна Европа "

Те са водачи на " Продължаваме промяната ", само че споделят, че нямат общо с изказвания за прикрити злоупотреби на ГЕРБ, оповестени на уеб страницата на личната им партия. Съдът не е склонен. Сега те ръководят с ГЕРБ и към този момент не вършат такива изказвания. Как Кирил Петков и Асен Василев бяха наказани за клюка?

Възможно ли е ръководител на водеща политическа партия да я управлява, без да има думата какви послания се разгласяват на нейния формален уебсайт? А има ли логичност политическа групировка да не управлява наличието на единствения уебсайт, брандиран с нейното лично лого?

Подобна обстановка може да ви звучи необикновено, само че точно това твърди отбраната на съпредседателите на  " Продължаваме промяната "  (ПП) Кирил Петков и Асен Василев по дело за клюка, заведено от одиторка солидарно против тях и партията.

Причината е, че на партийния уебсайт е оповестен видеоклип с изказвания за осъществени от нея закононарушения, който след това се оказва от основно значение съдът да постанови обезщетение от 15 000 лева за одиторката. Защото признава изказванията за оскърбителен.

Става въпрос за едно от серията цивилен каузи за клюка, които водачите на Политическа партия изгубиха на първа инстанция от началото на тази година. Първо стана ясно, че ръководителят на " ИТН " (ИТН) Слави Трифонов е осъдил Петков за 50 000 лева, а след това се разбра, че Василев дължи обезщетение от 5000 лева на някогашния народен представител от ИТН Любомир Каримански.

В случая, който споменахме първоначално, обаче не става въпрос за спор сред политици. Той датира от есента на 2022 година, когато течеше акцията за парламентарните избори на 2 октомври. На тях Политическа партия остана на второ място след ГЕРБ.

Тогава двете партии към момента не бяха в общо ръководство, а Петков и Василев към момента постоянно правеха обществени изказвания за злоупотреби, свързани с актуалните си сътрудници.

Каква е предисторията

На 19 септември 2022 г. двамата водачи на Политическа партия дават брифинг пред Централния софийски затвор. На него те описват за техен сигнал до Европейската прокуратура за злоупотреби с пари от европейски планове, които по думите им са били прикривани от фрагменти на ГЕРБ.

Успоредно с брифинга на Петков и Василев, на партийния им сайт Promeni.bgи в каналите на Политическа партия в обществените мрежи е оповестен видеоклип, в който се твърди, че това е правено персонално от някогашната директорка на Изпълнителната организация " Одит на средствата от Европейски Съюз "  Добринка Михайлова.

Въпросният клип стартира с изказванието, че " същинската ѝ работа е да прикрива кражбите на високопоставените членове на партия ГЕРБ ". И продължава с роман по какъв начин Михайлова е манипулирала избора на плановете, които да бъдат одитирани, с цел да не бъдат разкрити злоупотреби, свързани с партията на Бойко Борисов.

По време на брифинга пред пандиза Петков споделя на репортерите, че могат да намерят детайлности за наличието на сигнала до Европейската прокуратура на уеб страницата на Политическа партия. И прибавя, че се надява по него да има следствие и " тези хора, вместо да ръководят страната, както те се надяват, да отидат в постройката зад нас ".

Близо година и половина по-късно обаче следствие против Добринка Михайлова в Европрокуратурата няма, ГЕРБ ръководи заедно с " Продължаваме промяната ", " Демократична България " и Движение за права и свободи, а единствените наказани по този случай са Петков и Василев - по гражданско дело на първа инстанция.

Последното става допустимо най-много поради въпросния клип, качен в уеб страницата на Политическа партия. Затова двамата партийни водачи настояват по делото, че те нямат общо с изработването на видеото и не са разпореждали то да бъде оповестено на уеб страницата Promeni.bg.

Те даже отхвърлят " партията да упражнява надзор или да има редакторска интервенция върху наличието на оповестените на страницата материали ", излиза наяве от решението на районния съдия Венета Георгиева от 16 януари.

Свободна Европа насочи уточняващи въпроси до Политическа партия във връзка делото и защитната теза на Петков и Василев по него, само че до публикуването на публикацията не получи отговори.

Какво се случва на делото

Основното изказване в публикувания от Политическа партия видеоклип е, че Михайлова е употребила общодостъпния уебсайт за генериране на инцидентни числа Random.org, с цел да дефинира кои тъкмо планове да бъдат одитирани. Европейски Съюз не изисква одити по всички утвърдени планове, а единствено по инцидентна извадка от тях.

" Отивате на Random.org, пускате няколко пъти, с цел да си изберете плановете, които са ви комфортни, и казвате - ние ще одитираме тези планове ", споделя Асен Василев на 19 септември 2022 година и прибавя, че " европроектите са били авансово подбирани, одитирани са пчелини, вместо да са одитирани същинските планове, и това нещо, най-малко доколкото ние имаме информация, е ставало с подкрепи от Брюксел ".

" Цялата информация в скъсен тип ще може да се види в Promeni.bg ", споделя малко по-късно Кирил Петков пред репортерите.

Към оня момента в уеб страницата на Политическа партия е качена обява, в която се твърди, че " остарели схеми с одита на евросредства се връщат в служебния кабинет посредством фрагменти на ГЕРБ ". Тя е съпроводена от упоменатия първоначално видеоклип, озаглавен: " Това е Добринка. Не бъди като Добринка ". Впоследствие там се появява и обобщение на всички изказвания на Политическа партия по случая.

В желае си против Петков, Василев и партията им Михайлова декларира, че нито едно от тези изказвания не е правилно и претендира, че е станала жертва на клеветническа акция, която ѝ е нанесла прочувствени вреди. Затова желае обезщетение от 21 000 лв.

Позицията на отбраната е, че двамата партийни водачи " не са възлагали изработването на процесното видео, нито са разпореждали качването му на уебстраницата Promeni.bg, която не се употребява единствено от Политическа партия ", написа в решението на Софийския областен съд.

Изявленията им пред пандиза са избрани като " практикуване на правото на политически ангажирани персони да осведомят обществото за настоящи въпроси от сферата на държавно ръководство, представляващи публичен интерес, които са били на дневен ред към процесния интервал ".

В рамките на делото стават ясни няколко условия за Михайлова, които изиграват решаваща роля за решението на съда:

тя не разследвана от Европейската прокуратура;никога не е правила извадки с планове за одитиране;никога не е одитирала пчелини;никога не е била член на ГЕРБ;била е за малко консултант на Томислав Дончев.

Към тези заключения на съда се прибавя и фактът, че показанията на свидетелката, доведена от отбраната на Петков и Василев, са оценени като ненадеждни и са изключени от преценката на доказателствата.

Става въпрос за някогашната шефка на одитната агенция Катя Дойчевска, с чието решение Михайлова е била уволнена. Затова съдът приема, че " показанията ѝ не са справедливи, защото има субективно отрицателно отношение към ищцата ".

Какво постановява съдът

Накрая на делото арбитър Венета Георгиева приема за несъмнено, че Кирил Петков и Асен Василев съставляват " Продължаваме промяната ", а уеб сайтът Promeni.bg носи нейното лого.

" Без значение е обаче кой стопанисва или кой е притежател на посочената страница, доколкото самият Кирил Петков препраща за детайлности, касаещи изявлението, към материал, качен на същата страница. Ответникът Петков не оспорва да е направил това изказване, заради което същото се явява обществено самопризнание на неблагоприятен за лицето факт ", написа съдът в претекстовете си.

Той приема за несъмнено и това, че с изказванията за Михайлова в клипа на Политическа партия " се постановат внушения, които при неналичието на доказаност за тяхната правота се явяват неистинни, оскърбителен и позорящи ".

Според арбитър Георгиева, " защото направените внушения и изнесените данни не са потвърдени, във връзка с ищцата не се откриват подхванати инспекции от способени органи, правосъдни или досъдебни производства, няма данни и за инспекция от европейски способени органи за реализиране на надзор по разходване на европейски средства, то се касае за позоряща ищеца информация, която е недостоверна, което от своя страна се явява клюка по смисъла на закона ".

Съдът отхвърля доводите на отбраната на Петков и Василев, че те не би трябвало да носят отговорност, защото в тази ситуация не става въпрос за " журналистически материал, а подобен, употребен от политически субекти ".

По този мотив в решението по делото се споделя, че всеки в България " е задължен да реализира своите самостоятелни права по метод, че да не визира непознати такива ".

" Отговорността на лицата, изнесли информацията, е още по-голяма поради тяхната активност като политически фигури, работили по време на предизборна акция, употребявали съответната изразителност за задачите на тази акция и опорочавайки правото на информация и независимост на словото посредством изнасяне на непроверена и недостоверна такава в общественото пространство ", обобщава Софийският областен съд.

В решението се показва още, че вследствие от отправените изказвания по адрес на Михайлова, тя е диагностицирана със сърдечна аритмия и е претърпяла мощен стрес, тревога и под паника офанзиви. Затова Петков, Василев и Политическа партия солидарно са наказани да ѝ платят обезщетение от 15 000 лв., както и направените разходи по делото в размер на 2800 лв. Решението не е дефинитивно и предстои на обжалване пред Софийския градски съд.

 

Инфо: " Свободна Европа "

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР