Автор: Барак Равид, AXIOSВ телефонен разговор, проведен в събота, президентът

...
Автор: Барак Равид, AXIOSВ телефонен разговор, проведен в събота, президентът
Коментари Харесай

Байдън към Нетаняху: САЩ няма да подкрепят израелска контраатака срещу Иран

Автор: Барак Равид, AXIOS

В телефонен диалог, извършен в събота, президентът Байдън е споделил на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, че Съединени американски щати няма да поддържат израелска контраофанзива против Иран, сподели почитан чиновник на Белия дом пред Axios.

Байдън и неговите старши съветници са мощно загрижени, че израелският отговор на нападението на Иран против Израел би довело до районна война с пагубни последствия, допълниха източниците от Белия дом.
Иран изстреля бойни дронове и ракети против Израел в събота вечерта локално време в отговор на въздушен удар в Сирия, при който беше погубен почитан ирански военачалник.

„ Повече от 200 дрона, крилати и балистични ракети бяха изстреляни от Иран “, сподели представителят на IDF (бел ред израелската армия) контраадмирал Даниел Хагари. Повечето от заканите са прихванати отвън израелското въздушно пространство, добави той.

Служител на защитата на Съединени американски щати по-рано сподели, че американските сили в района са свалили изстреляни от Иран дронове, ориентирани против Израел.

Байдън е споделил на Нетаняху, че взаимните отбранителни старания на Израел, Съединени американски щати и други страни в района са довели до неуспеха на иранската офанзива, съгласно служителя на Белия дом.

„ Вие победихте. Приемете успеха “, е споделил Байдън на Нетаняху, съгласно публични източници.

Официалният източник добавя, че когато Байдън е споделил на Нетаняху, че Съединени американски щати няма да вземат участие в никакви нападателни интервенции против Иран и няма да поддържат такива интервенции, Нетаняху е дал отговор, че схваща.

Министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин беседва в събота с израелския си сътрудник Йоав Галант и изиска Израел да уведоми Съединени американски щати преди всяка реакция против Иран, заяви почитан израелски чиновник.

Байдън съобщи в публично изказване след диалога с Нетаняху, че армията на Съединени американски щати е присъединила самолети и кораби с противоракетни системи против балистични ракети в района през миналата седмица, което е помогнало на Израел да смъкна съвсем всички идващи дронове и ракети от Иран, Йемен, Сирия и Ирак.

„ Казах на министър-председателя Нетаняху, че Израел показва незабравим потенциал да се пази и да побеждава даже против невиждани офанзиви – изпращайки ясно обръщение на враговете си, че не могат дейно да застрашат сигурността на Израел “, съобщи Байдън.

Байдън добави, че ще организира диалог в неделя с водачите на Г-7, с цел да координират обединен дипломатически отговор на офанзивата на Иран.

„ Моят екип ще се ангажира с техните сътрудници в целия район. И ние ще поддържаме тясна връзка с водачите на Израел. И макар че не сме видели офанзиви против нашите сили или уреди през днешния ден, ние ще останем бдителни за всички закани и няма да се поколебаем да предприемем всички нужни дейности за отбрана на нашите хора “, сподели Байдън.

Новината на американската медия Axios бе публикувана и от огромни израелски издания като The Times of Israel и други. Официалното издание на Иран, Tehran Times, също се позоваха на нея. 

Инфо: 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР