Автор: Andrzej Kublik Стокхолмският арбитраж разглежда иска на Полския нефтогазов

...
Автор: Andrzej Kublik Стокхолмският арбитраж разглежда иска на Полския нефтогазов
Коментари Харесай

Gazeta Wyborcza : “Газпром“ продължава да обира Полша


Автор: Andrzej Kublik

Стокхолмският арбитраж преглежда желае на Полския нефтогазов тръст (PGNiG) против „ Газпром “ във връзка завишаването на цената за Полша към този момент четири години. „ Това, извинявайте, е международен връх “, установи на конференция ръководителят на компанията Piotr Woźniak.

PGNiG се обърна към Стокхолмския арбитраж през средата на месец май 2015 година, когато „ Газпром “ не отвърна на молбата й за понижаване на цените на газа. Полската страна насочи тази молба през ноември 2014 година, само че траялите в разстояние на половин година договаряния не донесоха резултати, по тази причина тя се възползва от посоченото в контракта право за внасяне на иск по разногласието в Арбитража. Според данните, които разгласява организация „ Интерфакс “, през 2014 година междинната цена, по която „ Газпром “ е продавал газа в Европа е била 341 $ за 1000 куб м. Полша обаче е плащала 379 $, а Германия – 323. По-евтин, в сравнение с а поляците е бил доставян газа за австрийците, французите, чехите, словаците, унгарците и италианците.

Тесногръдо правосъдиe

Първите чувания по тематиката на желае на Полския нефтогазов тръст против „ Газпром “ са извършени от Стокхолмския арбитраж през април 2017 година Второто съвещание трябваше да се състои пет месеца по-късно, само че то бе отсрочено за март 2018 година, поради посоченият от „ Газпром “ съдия. Преди два месеца се състоя следващото чуване, след което Арбитража даде на страните опция да отговорят на причините на противоположната страна в писмен тип.

В средата на предходната година Арбитражът излезе с отчасти решение, признавайки, че полският тръст е имал право да желае намаляване на цената на съветския газ, т.е. индиректно се съгласи с това, че тя е била повишено. В същото време Арбитражът счита, че настояванията на PGNiG са несъразмерни и реши самичък да дефинира цената.

„ Газпром “ дефинира това за собствен триумф, а по-късно апелира присъдата, оспорвайки правото на Арбитража да дефинира цената на газа за Полша.

„ Газпром “ печели време

„ Това е стягане на процеса. „ Газпром “ не е заинтригуван от скорошно решение, само че ние чакаме, че Арбитражът ще признае правото ни и без значение от това в каква степен ще бъдат приети нашите претенции, във финансов проект ще пострадат руснаците “, означи ръководителя на полския тръст Woźniak.

Не е ясно по кое време апелативния съд на шведския окръг Свеаланд ще се заеме с обжалването на „ Газпром “, оспорващи частичното решение на Арбитража. От изхода на това дело (разглеждането, на което се бави към този момент осем месеца) ще зависи какво ще бъде окончателното решение по разногласието сред „ Газпром “ и Полския нефтогазов тръст.

Нереалните условия на Европейската комисия

В резултат на стягането на периодите за разрешаването на ценовия спор сред съветския и полския концерни, Полша най-малко пет години е надплащала съветския газ. Формално разногласието стартира преди 4,5 години, само че високата цена на горивото стана проблем по-рано.

Създалата се обстановка ни кара да се замислим за изискванията на мирното съглашение, което подписа с „ Газпром “ еврокомисарят Маргрете Вестагер по делото за монополното състояние за повишените цени при доставката на газ за Полша и седем други страни от Централна Европа. Преди година Вестагер реши да не се санкционира съветският тръст за нарушение на антимонополното законодателство, в случай че той направи някои промени в договорите.

В съглашението се показва също, че зараждащите ценови разногласия би трябвало да се вземат решение в интернационалните арбитражни съдилища на територията на Европейски Съюз, такива като Стокхолмския арбитраж. Перипетиите на Полския нефтогазов тръст демонстрират, че поради договореностите на Вестагер, на клиентите на „ Газпром “ се постанова да надплащат за съветския газ в разстояние на доста години. През предходната година PGNiG оспори нейното съглашение в Европейския съд, а тази година към иск
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР