Автор: Андре Беркоф, Радио “СюдВсичко, което наблюдаваме днес, беше описано

...
Автор: Андре Беркоф, Радио “СюдВсичко, което наблюдаваме днес, беше описано
Коментари Харесай

Жак Бо: Руската икономика не е отслабена, напротив! Западът прави внимателно заден ход - вижте България

Автор: Андре Беркоф, Радио “Сюд ”
" Всичко, което следим през днешния ден, беше разказано и бих споделил, че беше изработен проект или, във всеки случай, идея през 2019 година Мозъчен концерн на Пентагона разказа всичко това. Има една доста забавна книга на Ричард Нефю, който отговаряше за глобите при Обама. Той написа книгата “Изкуството на глобите ”, в която разказва тъкмо какво би трябвало да се направи във връзка с Русия и тъкмо това следим през днешния ден. Поради разнообразни аргументи американците желаят да изключат Русия в сегашната ѝ форма от интернационалната общественост... украинците не мислеха, че ще се бият толкоз дълго. Те мислеха, тъй като точно това им бяха показали - мисля, че Зеленски беше излъган от Запада, само че най-много от американците, които дадоха обещание, че глобите - и феноменът е разказан, тъй че не съм го измислил аз -, че грамадата от наказания, която би трябвало да се стовари върху Русия, ще докара до нейния съвсем неотложен провал. Точно това сподели прочее Брюно Льо Мер (френският министър на стопанската система - б. пр.) по Еurope 1. Това е концепцията. Така че на украинците им споделиха: “вие провокирате Русия, Русия ви нападна, което ни дава основаниe да им наложим потоп от наказания, които ще ги смажат ”. Трябва да кажем, че те не се стремяха към победа на Украйна, а към проваляне на Русия ", обяснява  Жак Бо, някогашен полковник в швейцарското стратегическо разузнаване, създател на книгата “Opération Z ” ( “Операция Z ”), в предаването “Лице в лице ” на журналиста Андре Беркоф по френското радио “Сюд ”.

 
29 август 2022 година
 

- 24 февруари 2022 година, началото на съветското настъпление в Украйна, което нарекоха “операция ” от едната страна, “агресия ” от другата. Днес сме 29 август. Вода, кръв и бомби течаха под мостовете. Къде сме през днешния ден? Издателство “Макс Мило ” преди малко разгласява една вълнуваща, доста мощна книга, написана от също толкоз забавен човек, тъй като той познава тематиката. Тук се опитваме да се срещаме с хора, които познават тематиките си, не разясняват и бърборят непрестанно, без да знаят какво да кажат. Жак Бо беше в швейцарското стратегическо разузнаване, експерт по страните от Изтока и на първо място от 2014 година следи украинската рецесия, защото е бил част от стратегиите за подкрепяне на Украйна. Днес излъчиха фрагмент от обръщението на Зеленски към Medef (Движението на предприятията на Франция, най-голямата работодателска федерация в страната - б. пр.), в което той споделя: “войната, войната, войната… ще продължим, това е войната на народите ” и така нататък Жак Бо, вие, като човек от стратегическото разузнаване, който следи тематиката от години, кажете ни доста небрежно къде сме през днешния ден, от позиция на войната и на интервенциите.
- От позиция на интервенциите, от февруари има непрекъснато придвижване на силите от рускоговорящата коалиция в южната и източната част на Украйна. Винаги споделят, че това са руснаци, само че това е неопределено. Това е рускоговяраща коалиция, тъй като в нея има една част, която в действителност е съветската войска,  и друга част, която се състои от националните милиции на републиките Донецк и Луганск в Донбас. Това е значимо,  тъй като през последните месеци се говореше, че руснаците към този момент не напредват, че съветската атака се задъхва и така нататък В реалност тези, които към момента се бият през днешния ден в Донбас, са националните милиции. Руснаците оказват поддръжка с артилерийски огън, те са в южната и североизточната част на страната, в региона на Харков, само че в центъра са националните милиции на републиките. Тези милиции напредват или се борят в своя район. Това е техният район. Така че селата, които обкръжават, завладяват или в които се борят, са села, в които имат другари, фамилии, те познават тези села, хората, които живеят в тях. Те имат през цялото време - само че това е доста отчетливо от началото на май - преднина, която в реалност е доста внимателна, тъй като явно тези хора внимават за самите себе си, само че внимават и за цивилните. Това е повода, заради която загубите, които означават на Запад във връзка с рускоговорящите сили, са доста по-малки. Не знаем с акуратност никакви цифри.
- Има ембарго върху числата и от едната, и от другата страна.
- Така е, само че хората, които наблюдават постоянно развиването на интервенциите, стигат до извода, че сигурно равносметката е по-неблагоприятна за украинците.
 

 
- Дали това е доказателство за примитивен пропутинизъм - фактът, че се усещат там “като риби във вода ”, съгласно известната фраза на Мао Дзедун? Или това е пресилено?
- Не, не е пресилено. От друга страна, има доста малко и на процедура даже няма прояви на опозиция против тези окупационни войски, просто тъй като те са от същия район, приказват същия език като популацията. Онези, които се съпротивляваха в Мариупол, бяха фанатизирани бойци. Воюващите в украинската войска в реалност се предадоха бързо и заедно, тези, които останаха, бяха фанатизирани - “Азовстал ” и така нататък
- Абсолютно.
- Но самото население не е доста враждебно. Това не значи, че всички са съгласни с офанзивата. Но няма съпротивително придвижване такова, каквото си представяме и за каквото се оповестява в нашите медии тук.
- Именно, Жак Бо! Много добре виждаме по какъв начин се показват нещата, само че слушайки американските, френски, британски и други водачи, усещаме, че са тръгнали на дълга война. Очевидно Русия няма предпочитание да отиде по-далеч от Изтока и Юга, Одеса, Крим, само че НАТО и останалите не престават да въоръжават. Дали това е обвързвано при американците с прословутите междинни избори в средата на ноември, когато Сенатът и Камарата на представителите значително ще бъдат актуализирани и републиканците може да вземат още веднъж властта? Дали в реалност има няколко тактики, измежду които тази за разпокъсването на Русия, за която разказвате в книгата си? Фикция ли е това или действителност?
- Не е нереалност, а действителност. Всичко, което следим през днешния ден, беше разказано и бих споделил, че беше изработен проект или, във всеки случай, идея през 2019 година Мозъчен концерн на Пентагона разказа всичко това. Има една доста забавна книга на Ричард Нефю, който отговаряше за глобите при Обама. Той написа книгата “Изкуството на глобите ”, в която разказва тъкмо какво би трябвало да се направи във връзка с Русия и тъкмо това следим през днешния ден. Поради разнообразни аргументи американците желаят да изключат Русия в сегашната ѝ форма от интернационалната общественост.
- Да няма Руска федерация?
- Точно по този начин и от много време се приказва за разпокъсване на Русия или по-точно за деколонизация на Русия. Неотдавна имаше конференция, не знам дали беше в Прага или в Будапеща през юни, точно за деколонизацията или разпокъсването на Русия. Точно това е задачата. Важно е да се изясни, тъй като през вчерашния ден или онзиден един консултант на Зеленски пусна туит, в който  споделяше всъщност: “ние започнахме войната в Украйна - това го споделя буквално -, тъй че няма да спрем в този момент ”.
- Но по какъв начин може да каже “ние започнахме войната ”, откакто руснаците влязоха въпреки всичко?
- Руснаците влязоха, само че ще ви припомня - към този момент идвах в това предаване, с цел да ви обясня -, след провокация. Наистина имаше такава концепция, която след това беше доказана, мисля, че през днешния ден всички си дават сметка, че от 16 февруари украинците направиха…
- Мобилизация, с цел да нападат в Донбас.
- Проблемът беше следният: украинците не мислеха, че ще се бият толкоз дълго. Те мислеха, тъй като точно това им бяха показали - мисля, че Зеленски беше излъган от Запада, само че най-много от американците, които дадоха обещание, че глобите - и феноменът е разказан, тъй че не съм го измислил аз -, че грамадата от наказания, която би трябвало да се стовари върху Русия, ще докара до нейния съвсем неотложен провал. Точно това сподели прочее Брюно Льо Мер (френският министър на стопанската система - б. пр.) по Еurope 1. Това е концепцията. Така че на украинците им споделиха: “вие провокирате Русия, Русия ви нападна, което ни дава основаниe да им наложим потоп от наказания, които ще ги смажат ”. Трябва да кажем, че те не се стремяха към победа на Украйна, а към проваляне на Русия.
- И промяна на режима на Путин.
- Точно по този начин, промяна на режима на Путин, това е задачата. Книгата на Нефю е доста ясна за това и той през днешния ден към момента е в администрациятана Байдън, само че при Обама отговаряше за глобите. Той разказа механизма и сподели: задачата на глобите в реалност е да породи незадоволеност измежду популацията, тъй че да го накара да се разпалва против своите водачи. Технически, тъкмо това желаеха да създадат британците, бомбардирайки немското население през 1943 година Това беше концепцията: да се бомбардира популацията, с цел да се разпалва против Хитлер.
- Продължаваме с Жак Бо, създател на книгата “Операция Z ” на издателство “Макс Мило ”, в случай че желаете да разберете какво се случва през днешния ден покрай нас, тъй като това към този момент не е в покрайнините, не е войната на другите. Днес забавното е, че установяваме “скърцане ” в тази Европа, за която допреди три месеца казвахме, че най-накрая е обединена против “този безсрамник Путин ” и “тези негодници руснаците ”. Но през днешния ден картината в Европа е като пейзаж след злополука.
- На първо място имаше връщане към действителността.
- Реалността почука на вратата.
- Точно по този начин, имаше връщане към действителността. тъй като през февруари последвахме образеца от 2014 година През 2014 година наложихме пакет от наказания на Русия. Курсът на петрола беше релативно невисок и когато бяха наложени глобите, Русия означи забележителен спад и бе отслабена. А по-късно изявленията, които загатнах доскоро, предложиха да се повтори тази процедура, да се отиде по-далеч, с цел да бъде изцяло унищожена Русия. И точно това желаеха да създадат през февруари, прилагайки солидни наказания. Проблемът е, че тези наказания бяха ефикасни през 2014 година, само че през 2022 година, в края на рецесията с Ковид, имайки поради към този момент съществуващия дисбаланс в предлагането и търсенето на нефт и така нататък, не желая да встъпвам във всички елементи, цената на петрола към този момент беше доста висока и цените на газовите артикули, на силата към този момент бяха доста високи. И когато бяха наложени глобите, в реалност те единствено направиха по-оскъден един артикул, чието предложение към този момент беше прекалено.
- Казахме: към този момент не желаеме този нефт!
- И ето, че се усили разликата сред предлагането и търсенето, а тя беше в интерес на руснаците. Това е повода, заради която през днешния ден руснаците създават малко по-малко, тъй като в реалност всичко, което Европа към този момент не желае, се продава на Индия и на Китай, които са огромни консуматори и които единствено желаят да използват още повече. Също по този начин Саудитска Арабия…
- Стана същото и с житото с Индия.
- Абсолютно. И даже Саудитска Арабия - Саудитска Арабия купува нефт от Русия…
- И го препродава на Европа!
- Точно по този начин. И това е занимателното. Те купуват нефт с отстъпка в цената от руснаците и препродават този нефт на западните страни на висока цена. Следователно получаваме съветски нефт през Саудитска Арабия на оптималната цена.
- Страхотно!
- Наистина всичко е сбъркано. И през днешния ден Русия има облаги - мисля, че онзиден “Блумбърг ” разгласява една хвалебствена публикация за съветската стопанска система, казвайки, че съветската стопанска система процъфтява. Рублата е доста мощна и това е казусът на съветските управляващи. Докато в Европа подвигат главните лихви и лихвените проценти, с цел да задържат инфлацията, тъкмо противоположното придвижване се следи в Русия - пробват се да понижат лихвите, тъй като рублата е доста мощна и се пробват да я отслабят.
- Обръщам се към слушателите на радио “Сюд ”: в случай че желаете да си купите апартамент, идете в Русия, лихвите ще станат по-малки от нула! (смях)
- Все още не е тъкмо по този начин, тъй като въпреки всичко има надзор и са им наложени наказания. В подмяна на това, стопанската система реагира извънредно добре, руснаците се бяха подготвили. И тук още веднъж неверната информация, която имаме на Запад, в последна сметка хвана в капан самите нас и се питаме дали нашите водачи не са с коефициент на просветеност на кутия за обувки, тъй като не помислиха за събитията, при които взеха своите решения.
- В реалност съветската стопанска система, за която Брюно Льо Мер споделяше, че ще се срине…
- Тя въобще не се срина, тъкмо противоположното! Заради това, че сподели, че съветската стопанска система има силата на италианската стопанска система, ние сбъркахме вероятността, тъй като главната разлика сред съветската стопанска система и италианската стопанска система е, че Италия е извънредно задлъжняла страна, до момента в който Русия въобще не беше. И това е повода, заради която глобите, които постановиха на Русия, имаха доста по-малък резултат, в сравнение с в случай че бяха наложили същите или даже по-малки наказания на Италия. Затова усилват глобите и през днешния ден стигнаха до края на глобите, които могат да наложат, завършвайки със възбраната за издаване на визи за туристите. Впрочем ние сами си простреляхме крайници. Американците се опълчват на тази европейска мярка, тъй като, както споделиха, хората, които са срещу Путин, през днешния ден нямат опция да дойдат и да сравнят с Европа. Така че ги оставяме да си стоят там, а известността на Путин пораства - тя беше 69%, което към този момент е доста, а през днешния ден е 83%. Това още веднъж са цифри от моята книга, а всички цифри, които употребявам, и всичките ми източници са от съветската съпротива, т.е. числата идват от центъра “Левада ”, който е считан за непознат сътрудник от съветските управляващи и сигурно не е проправителствен. На последващо място това са американски източници, с изключение на източниците от съветската съпротива, както и украински източници.
- Накъде отиваме? Зададох ви въпроса, до момента в който бяхме отвън ефир, и още веднъж ви го задавам: по какъв начин стана по този начин, че на Запад към този момент няма прогнози? Не приказвам за стогодишни или петдесетгодишни прогнози, а за петгодишни, тригодишни прогнози. Защо през днешния ден, потънали в такова единогласие, което даже не бих нарекъл овчедушно, а плахо, споделяме “хайде, давайте ”, без да помислим, а след това “а, това не го бяхме планували ”?
- Това е много необичайно. Има едно събитие - в действителност беше образувано публичното мнение, че Путин е Хитлер, че Путин е зъл…
- А Зеленски е Чърчил.
- Именно. Изведнъж през днешния ден се оказахме в обстановка, в която даже да поискаш да се произнесеш негативно за Украйна, към този момент те афишират за путинист, путинопоклонник. Проблемът е, че неправилно оценяваме обстановката и самите ние си поставихме капан. Докато американците, които са основателите на този боен спор, това би трябвало да се знае - американски публицисти идентифицираха мрежа от 150 компании за връзки с обществеността, които ръководят информацията за този спор в САЩ…
- 150? Не е зле.
- А европейците, без в действителност да си зададат въпроса, последваха образеца на американците. Но когато погледнем в Съединени американски щати - и по тази причина ви споделих, че има на първо място американски източници в моята книга - “Вашингтон пост ”, “Ню Йорк таймс ” и така нататък, повода е, че даже в тези вестници, които са доста антируски настроени, в тях въпреки всичко се откриват информации, които понякога ни демонстрират различен аспект.
- Не са не запомнили, че са публицисти.
- Точно по този начин, не са не запомнили изцяло, че са публицисти. В Европа - Франция, Швейцария, Белгия - следват изцяло държавната агитация, само че в Съединени американски щати са доста по-нюансирани. Освен това има доста по-нюансиран медиен пейзаж, има доста дребни медии, които вършат доста следствия, които даже са доста положителни и които дават друга картина. Дори “Вашингтон пост ” и “Ню Йорк таймс ” понамалиха претенциите си, тъй като виждат, че посоката напразно се обръща. Американските военни - мисля, че го споделих в това предаване още преди няколко месеца - започнаха да споделят, че би трябвало бъдем по-малко арогантни по отношение на развоя на интервенциите, защото военните не са политици и те видяха какво се случва, удължавайки спора, а това е политическо решение, доста европейско, само че освен, и тук се връщаме към въпроса за междинните избори в Съединени американски щати, в смисъл, че има някакъв спринт преди финала за Джо Байдън и неговата администрация, с цел да не основат усещането, че са като в обстановката с Афганистан преди година, и стремглаво бързат…
- Бързат, а военните знаят какво коства войната.
- Именно.
- И желаят да балансират нещата.
- Виждат също, че ще има последици, тъй като още отчетите, които загатнах доскоро на RAND Corporation, за концепцията да се постановат наказания, да се дадат оръжия на Украйна и така нататък, всичко това бе написано през 2019 година, само че още тези отчети споделяха: би трябвало да се внимава с Украйна, тъй като това е корумпирана страна и напълно не е несъмнено, че оръжията ще отидат при военните. Днес американските военни акцентират точно този мотив.
 

 
- А черният пазар e в разгара си! Ще продължим с Жак Бо и с нашите слушатели. Какви въпроси задават да вземем за пример във Facebook?
- Ето един: какво ще стане с всички тези оръжия в Украйна?
- Наистина това е казусът. Си Би Ес направи репортаж, който след това беше цензуриран и който споделяше, че множеството оръжия, които се изпращат, даже не стигат до фронта, а се продават още по пътя. Имаше и други репортажи, направени от други англосаксонски медии, които демонстрираха, че оръжията в действителност идват в Полша и от Полша една част отпътуват за Украйна, а останалата отпътува за Албания, с цел да доставя други мрежи. Шефът на “Интерпол ” към този момент предизвести, че незаконните мрежи, европейските мафии се доставят с оръжия, които се доставят на Украйна. Припомням ви, че откриха оръжия, които се продават в интернет - противотанкови ракети, противовъздушни, дронове, “дронове-самоубийци ” - всичко това се намира в интернет. Така че в действителност има проблем. Американците се отхвърлиха, най-малко краткотрайно, тъй като постоянно си трансформират мнението, само че се отхвърлиха да доставят на Украйна дронове, които могат да хвърлят бомби, тъй като тези дронове най-после попадат в ръцете на руснаците. Има доста съществено съмнение, въпреки и да няма публично удостоверение, че руснаците са съумели да купят оръжейни системи “Сезар ”, доставени от Франция, и системи “Himars ”, доставени от Съединени американски щати, тези фамозни ракети. Те са разглобили тези ракети и са  разкрили по какъв начин да водят война против тях.
- Това е война на оръжията и, както казвате в книгата си, това е и нуклеарна война. Казахте, че 40% от нуклеарното обогатяване е съветско. Това е голямо число.
- Руснаците държат 40% от пазара на обогатяване на нуклеарното гориво за атомните електроцентрали по целия свят. Зависимостта, която имахме във връзка с петрола прочее, не е взаимозависимост от Русия, а енергийна взаимозависимост.
- Икономиката е сила.
- Работата е там, че когато вместо да се доставяме от Русия, се доставяме от другаде, ще бъдем подвластни от това друго място.
- Разбира се.
- Само отлагаме казуса, както споделям постоянно. Най-добрият метод да избегнем попадането под ембарго е да имаме положителни връзки с хората. В реалност това е толкоз просто. Има нуклеарна сила, само че има и един газ, за който се приказва доста малко, това е неонът. В момента нямам точните цифри, само че той е съвсем монопол на Русия и на Украйна прочее, само че в този момент Русия завладява регионите, в които той се обработва. Неонът е газ, който е нужен за гравирането на микропроцесори. Ако един ден спре кранчето на неона, повече въобще няма да произвеждаме микропроцесори.
- Никъде?
- Никъде.
- Зависимостта въпреки всичко е извънредно мощна.
- Точно по този начин. Ние сме софтуерни общества, които са подвластни не от една, две или три страни, а от силата.  И в случай че бяхме погледнали на нещата от този ъгъл, евентуално щяхме да вземем по-разумни решения.
- Можем да си зададем въпроса дали разсъдъкът към момента играе някаква роля в някои глави.
- Действително.
- Имаме ли слушатели?
- Да, обажда се Артюр от Каен. Добър ден, Артюр!
Артюр: - Първо, доста благодаря, че приехте позвъняването ми! Живея в Германия и знам, че господин Бо също. Въпросът ми е доста елементарен: по какъв начин ще бъде реализиран мирът?
- Добър въпрос, по какъв начин ще бъде реализиран мирът.
Жак Бо: - Това е още по-труден въпрос, тъй като през днешния ден се намираме пред нещо като пердах с петли, в който всеки се пробва да разбере по какъв начин да възвърне обстановката, без да стане за смях. Видяхме, да вземем за пример, че по време на договарянията в Истанбул говореха за зърно или за житни растения, по какъв начин да се вдигне съветското ембарго върху тези житни растения. В реалност, когато четете договорите, тъй като има няколко контракта или съглашения, които бяха подписани в Истанбул, в тях първо се желае от украинците да махнат мините, които те са сложили към пристанищата, а не руснаците. И в действителност тези две съглашения са огромна победа на руснаците, тъй като руснаците реализираха това, че корабите, които напущат и които отиват в Украйна, да бъдат проверявани от комисия, която е основана в Истанбул.
Но има други две съглашения, за които не се приказва. Западните страни смекчиха глобите си. Те го направиха доста дискретно, явно не му направиха реклама. Започнаха да доставят още веднъж аварийни елементи за самолетите западно произвеждане, които бяха блокирани в Русия. Западните страни одобриха това, те одобриха също, защото имаше един проблем, който затрудняваше морския превоз - той беше по английска самодейност, тъй като знаете, че огромните застрахователни компани, като “Лойдс ”, застраховат морския превоз на петролни артикули и така нататък в случаи на злополука, и британците предложиха западните страни да не застраховат повече този превоз, което блокира целия превоз, в това число превоза на житни култури. И тук западните страни направиха заден ход и в този момент застраховат този превоз. Така че западните страни вършат деликатно заден ход и това се вижда съвсем на всички места. Днес, да вземем за пример, България, която беше решила да не купува повече съветски газ, да не заплаща своя газ с рубли и вследствие на това руснаците споделиха “ако не плащате ”… Защото това също е забавно. Казаха и не престават да споделят, че руснаците изнудват. Това не е правилно. Всъщност изнудването беше западно. Защото плащайки газа в евро, в долари, това даваше опция на западните страни да конфискуват тези суми. Следователно те получават газ и по-късно блокират парите, с които се платили. А руснаците щяха да доставят газ, без да получат пари. Затова Путин реши заплащанията да се правят в рубли. Но в реалност към момента се заплаща в евро или долари, само че в съветска сметка, в която автоматизирано се обръщат в рубли.
- И те могат да ги запазят. Други слушатели.
- Много благодаря Артюр, сбогом! С нас в този момент е Шантал от Бастия, добър ден, Шантал!
Шантал: - Добър ден, Андре, доста ни липсвахте! Радвам се да чуя господин Бо, чийто участия проследявам. Аз си задавам един въпрос, тъй като Агенция Франс Прес разгласява на 8 февруари изявление с Байдън, т.е. преди спора.
- Имате поради този февруари?
Шантал: - Да. В това изявление Байдън сподели, че газопроводът “Северен поток ” сред Германия и Русия няма да се реализира и американската журналистка го попита: “г-н президент, по какъв начин е допустимо, това е сред Германия и Русия? ”. А той сподели: “мога да ви обещая, че няма да се реализира ”. Може и да бъркам, тъй като господин Бо е доста по-осведомен от мен, само че си зададох въпроса “кой има изгода от закононарушението? ”. Разбира се, “Русия против Украйна ” би трябвало да отслаби Русия, само че което не е по този начин, най-много отслабва Европа. И се запитвам дали американците не се прицелват по-скоро в Европа, във френската технология, това, което се случи в “Алстом ”, в немската промишленост? И мисля, че американците доста се опасяват, че Европейският съюз работи добре без тях, че губят пазари, до момента в който в случай че Европа се срине, те ще дойдат като герои, както нормално. Мисля, че това е предлог. Кой има изгода от закононарушението? Използват Украйна, Русия. Бих желала да чуя мнението на господин Жак Бо.
- Кой има изгода от закононарушението? И в действителност ли Европа е била толкоз обединена, че са желали да го предотвратят?
Жак Бо: - Това е превъзходен въпрос и като споделям, че е превъзходен, то е, тъй като отговорът е сложен. Защото това, което споменахте като вероятен сюжет, е изцяло допустимо. Много се дискутира по въпроса дали това в действителност е ориентирано против Европа или единствено против Русия. Мисля, че през днешния ден американците са в една обстановка - и Джо Байдън го сподели в речта си през март 2021 година, мисля, че това беше първата му тирада за положението на съюза, в която той сподели, че през днешния ден Съединените щати отслабват и би трябвало да се попречи на огромните сили, които се издигат сега. Това, естествено, се отнася до Китай, само че и до всички други сили и, в случай че се позовем на така наречен теория “Уолфовиц ”, която беше създадена при започване на 90-те години, знаем, че американците се опасяват от сплотена европейска мощ, която може да не им се подчинява.
- Това в действителност е огромен спор. Един въпрос: дали в действителност се опасяват или Европа към този момент не ги интересува, а единствено я употребяват за интервенция дружно с Украйна? Наистина ли се опасяват от една обединена Европа?
- Може би думата “страх ” е малко пресилена. Но би трябвало да се разбере, че при започване на 90-те години, след първата война в Персийския залив, американците се почувстваха всемогъщи. Изведнъж се почувстваха същински господари на света. И споделиха: това е доста предимство да можем да наложим нашите условия в икономическата, политическата област, във всички области. От този миг, началото на 90-те години, когато Европа се изграждаше, американците направиха всичко - вие споменахте, госпожо, Германия и това е изцяло основателно - американците постоянно са се страхували Германия да не стане прекомерно авторитетна в Европа и да не стане прекомерно значим сътрудник на Русия. Руснаците доставят газ още от Студената война, от 60-те години, без никаква засечка. И единствените пречки, които имаше, прекъсване на доставките, бяха, тъй като Рейгън беше разрешил да се саботират тръбопроводите, които стигат до Германия. Защото той не искаше връзките сред Русия - Съюз на съветските социалистически републики по това време - и Европа да се развиват хармонично.
- Той не искаше Европа от Атлантика до Урал.
- Именно, както искаше военачалник Дьо Гол и както предложи след това Горбачов. Американците в действителност вършат всичко, с цел да отстранят съперниците. Същото нещо прочее вършат с Китай, в същия указател.
- Марлон Брандо в “Кръстникът ”: “правя ти предложение, на което не можеш да откажеш ”… Продължаваме с Жак Бо, “Операция Z ”, книга на издателство “Макс Мило ”, която в действителност би трябвало да прочетете, в случай че желаете да разберете какво става. На телефона е Ан от Ариеж. Добър ден, Ан, слушаме ви.
Ан: - Добър ден, господин Беркоф, добър ден, господин Бо! Имам един въпрос, който ме изтезава от началото на този спор, и той е, че постоянно се изпращат милиони евро, постоянно се отпускат милиарди долари в поддръжка на Украйна, Европа също, без наше единодушие, и бих желала да знам дали има надзорен орган, с цел да знаем къде отиват тези пари?
Жак Бо: - Това е отличен въпрос и американски парламентаристи повдигнаха този въпрос, апропо парламентаристи като, който също като мен е в черния лист на украинското държавното управление - те имат черен лист, тези, които сме в него, сме доста малко в света. Ранд Пол изиска от американския Конгрес да има контролен орган, който да следи отпущането на средствата. Но, много любопитно, американският парламент отхвърли.
- Значи няма контролен орган за милиардите, които се отпускат?
- Не, няма. И това прочее е обвързвано с казуса, който споменахме доскоро: къде отиват оръжията, къде отиват парите. И идвайки насам, апропо, видях една кола с доста огромни цилиндри с украински номера, тогава човек си споделя, че тези пари евентуално не са изгубени за всички (смях).
- Има ли нуклеарна заплаха от съветска страна? Някои съветски ръководители споделиха “ние можем да сринем до основи Париж, Ню Йорк ” и така нататък Имаше фукане и от двете страни. Според фукане ли е това или не?
- Когато се приказва за нуклеарна област, споделят: “Путин заплашва с нуклеарно оръжие ”. Путин в никакъв случай не е споменавал нуклеарното оръжие, до момента в който ние напомнихме за него преди този момент. В началото на април - и никой не говореше за това в нашите медии - Джо Байдън подписа заповед, която позволява на американците първи да употребяват нуклеарно оръжие. Знаете, че до момента американската теория беше “No first use ”, т.е. в никакъв случай не използваме първи нуклеарно оръжие, имаме нуклеарно оръжие единствено за нуклеарно обезсърчаване. А при започване на април Джо Байдън реши, че Америка може да употребява първа това оръжие и това е повода, заради която руснаците споделиха “внимавайте ” - те не са се хвалели - “внимавайте, тъй като в случай че вие употребявате нуклеарни оръжия, ние също има такива благоприятни условия ”. И след всичко, което беше декларирано, Льо Дриан, който насочи нуклеарна опасност още на 24 февруари, той сподели тогава “внимавайте, може да използваме нуклеарно оръжие ”, а три дни по-късно Путин сподели “ние също ” и така нататък Но при започване на април, мисля, че беше 2 април, само че може и да греша за датата, Джо Байдън подписа тази заповед и единствено уеб страниците, които наблюдават контрола над оръжията, го означиха, само че огромните медии не оповестиха за това събитие, което е доста значимо.
- В реалност опцията не може да бъде изключено.
- Тоест американците си резервират правото да употребяват нуклеарно оръжие когато и да е.
- Това е. Включително като първи удар.
- Включително като първи удар.
- За страдание, нямаме време, с цел да включим различен слушател, само че на следващия ден ще продължим. Искам да напомня книгата на Жак Бо - “Операция Z ” на издателство “Макс Мило ”. Благодаря ви доста, Жак Бо, че ни гостувахте през днешния ден!
- И аз ви благодаря!
 
Превод от френски: Галя Дачкова
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР