Автор: Anca Alexe , Oil & Gas Румънското външно министерство

...
Автор: Anca Alexe , Oil & Gas Румънското външно министерство
Коментари Харесай

Румъния и Унгария в спор за газопровода BRUA


Автор: Anca Alexe, Oil & Gas

Румънското външно министерство се опълчи на унгарския външен министър Peter Szijjarto, който след визитата си в Букурещ на 8 февруари сподели, че маджарски компании ще сключат контракт за целия транспортен потенциал на газопровода BRUA.

" Според европейското законодателство, не можем да приказваме за източници на газ или инфраструктури, отдадени извънредно на избрана дестинация или страна ", съобщи румънското министерство.

Унгарският медиен център MTI заяви, че министър Peter Szijjarto е декларирал, че " страните са се съгласили, че до 2020 година Румъния ще сътвори нужните механически условия за износа на газ за Унгария и от 2022 година ще стартира да транспортира обилни количества от газа, придобит от Черно море за Унгария, и че ще бъде допустимо, откакто унгарските компании ще сключат контракт за целия транспортен потенциал на тръбопровода, общо 4,4 милиарда кубически метра ".

Румънското външно министерство прибавя, че по време на визитата на Szijjarto в Букурещ " не е подписано съглашение или различен двустранен документ, който се отнася до износа на газ от Румъния в Унгария или други нови планове в енергийния бранш. По време на диалозите са разисквани детайли, които към този момент са обществено известни, както и статута на плановете в развой на развиване, са без нови детайли. "

Господин Szijjarto организира извънредно спорно посещаване в Румъния при започване на февруари. Той се срещна с външния министър Teodor Melescanu, а по-късно с съдружните водачи Liviu Dragnea и Calin Popescu Tariceanu. Първоначално Melescanu отхвърляше среща с унгарския си сътрудник.

Проектът BRUA се създава в подтекста на диверсификация на източниците за доставка на природен газ за европейските страни, повишение на сигурността на доставките на газ от Румъния посредством достъп до нови източници и улеснение на достъпа на пазарите от Централна и Южна Европа до естествените запаси от Каспийския район.

Проектът ще включва: по посока България - транспортна мощ от 1,5 милиарда кубически метра годишно и по посока Унгария - 1,75 милиарда кубически метра годишно във фаза I и 4,4 милиарда кубически метра годишно във фаза II. Понастоящем Transgaz е в развой на осъществяване на фаза I на плана, като се употребява от финансова поддръжка от Европейски Съюз (180 млн. Евро).

Фаза II на плана не е сигурена, защото Унгария изненада Европейската комисия и европейския пазар посредством известие от техния народен газов оператор, съгласно което тръбопроводът BRUA, подсилен и финансиран от Брюксел, няма да бъде уголемен до Австрия. Според това изненадващо решение тръбопроводът ще спре в Унгария и газът ще бъде пренасочен по други направления към Словакия, Украйна, Сърбия и Хърватия.

------------------------------

Източник: http://www.business-review.eu

CBBSS INFOLETTER ON OIL AND GAS E&P 2018
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР