Автор: Анализ на Дойче ВелеЕвропейската комисия възнамерява да предложи на

...
Автор: Анализ на Дойче ВелеЕвропейската комисия възнамерява да предложи на
Коментари Харесай

DW: ЕК променя правилата на играта заради „Северен поток 2“


Автор: Анализ на " Дойче Веле "

Европейската комисия има намерение да предложи на 8 ноември ремонти в законодателството на Европейския съюз поради „ Северен поток 2 “. Те могат радикално да трансформират обстановката с газопровода от Русия за Германия. Противопоставянето в Европейски Съюз поради газопровода „ Северен поток 2 “ дава обещание тази седмица да премине на ново равнище.

За момента по отношение на ориста на плана спорят страни, които са негови последователи и съперници. На собствен ред Европейска комисия желае да вземе присъединяване в договарянията за газопровода, по който съветският газ би трябвало да се доставя до Германия, а от там и в другите европейски страни. За задачата Европейска комисия възнамерява на 8 ноември да утвърди предложение за смяна на законодателството на Европейски Съюз. Това оповестиха за „ Дойче Веле “ два източника от Еврокомисията.

Това е работа на Германия, а не на Европейска комисия

Магистралният газопровод „ Северен поток 2 “ би трябвало да съедини Русия и Германия по дъното на Балтийско море. Вследствие на това планът попада както под действието на немското, по този начин и на интернационалното законодателство. Съответно, основно значение има позицията на Берлин, състояща се в това, че този план е извънредно стопански и се реализира от частни компании. Този метод открива опцията за безпроблемно строителство на „ Северен поток 2 “.

В същото време, защото се възнамерява той да бъде издигнат по дъното на Балтийско море непосредствено от Русия за Германия, където тръбопроводът свършва, Европейски Съюз не може да въздейства върху него. Това е заключението на правната работа на Съвета на Европейски Съюз.

Варшава, която вижда в „ Северен поток 2 “ опасност, има друга позиция. В юридическото мнение, импортирано от Полша, с което „ Дойче Веле “ разполага, се отбелязва, че нормите на Европейски Съюз са „ директно използвани към морския сектор на „ Северен поток 2 “ във водите, икономическата зона или на шелфа на страните от Европейски Съюз “.

Позицията на Европейска комисия се разграничава от двете изложени нагоре. Според нея „ Северен поток 2 “ по отношение на нормите на Европейски Съюз се намира в „ юридически вакуум “. Но Европейска комисия въпреки всичко желае да се причисли към договарянията за газопровода. Причината – Европейска комисия счита, че този план не спомага за задачите на Европейски Съюз да се диверсифицират източниците за доставка на енергоносители, тъй като „ може да разреши на един снабдител още повече да усили своите позиции на газовия пазар на Европейски Съюз “. Като под снабдител, явно, се схваща Русия.

Ако въпреки всичко „ Северен поток 2 “ бъде издигнат, то Европейска комисия, по думите на нейния заместник-председател Марош Шефчович, би желала, най-малкото, да се погрижи за това неговата употреба да бъде транспарантна и отговаряща на главните правила на енергийния пазар на Европейски Съюз.

Какво Европейска комисия предлага да се промени

За да повлияе някак си на ситуацията, Европейска комисия на 9 юни одобри послание към Съвета на Европейски Съюз за даване на мандат за воденето на договаряния с Русия за основните правила на строителство на „ Северен поток 2 “. Събеседниците на Дъждовни води в Съвета на Европейски Съюз означиха, че този въпрос към момента се преглежда. Сега Европейска комисия желае да поеме по различен път – през днешния ден тя възнамерява да предложи промени в Газовата инструкция на Европейски Съюз /директива 2009/73/EC за “общите правила на вътрешния пазар на природния газ “/. Този документ е в действие от 2009 година и е част от Третия енергиен пакет. Неговата цел е конкурентен и безвреден газов пазар в Европейски Съюз.

Основното в предложенията на Европейска комисия ще бъде

смяната на тълкованието на термина „ интерконектор “.

В настоящата инструкция това е водопровод, свързващ газотранспортните системи на държавите-членки на Европейски Съюз. В плана с промени, с който се срещна Дъждовни води, интерконекторът се дефинира като „ водопровод, пресичащ или съединяващ границите сред държавите-членки или сред държавите-членки и трети страни до границата на юрисдикцията на Европейски Съюз “. В резултат на приемането на тези промени, се споделя в плана, директивата ще „ стане използвана към тръбопроводи и от трети страни, в това число съществуващите и съществуващите тръбопроводи, до границата на пълномощия на Европейски Съюз “. С други думи Европейска комисия ще популяризира своите компетенции и върху „ Северен поток 2 “.

Служител в дипломатическото посланичество на една от страните-членки на Европейски Съюз в Брюксел назова това предложение такова, което може „ радикално да промени разпоредбите на играта “. В резултат на тези дейности планът „ Северен поток 2 “ изобщо може да загуби стопански смисъл. Европейският парламент и Съветът на Европейски Съюз би трябвало да решат ориста на предлагането на Европейска комисия. Без гласовете на Германия, Франция, Австрия и Холандия, подкрепящи плана за газопровод, Европейска комисия не може да реализира одобрение на своята самодейност.

Мъгляви вероятности

Германското държавно управление до ден-днешен декларира, че не вижда „ юридически учредения, нито нуждата “ да се дава на Европейска комисия мандат за договаряния с Русия по „ Северен поток 2 “. Дали обаче позицията на Берлин и отсега нататък ще остане такава, не е ясно. Социалдемократите, които са обичайни последователи на газопровода, обявиха след изборите за Бундестаг, че минават в опозицията. В момента не престават договарянията за сформиране на нова държавна коалиция - „ Ямайка “ /по цветове на партиите участници/.

Още преди изборите от партията на „ Зелените “ дадоха обещание пред Дъждовни води да създадат всичко, с цел да не бъде построен газопроводът. В редиците на другите евентуални участници в обединението /ХДС/ХСС и СвДП, които поредно поддържат проекта/ гласовете на съперниците на „ Северен поток 2 “ стават все по-гръмогласни, съгласно „ Шпигел “. Що се отнася до канцлерът Ангела Меркел, съгласно изказванията на един от събеседниците на Дъждовни води от дипломатическите кръгове, на последната среща на върха на Европейски Съюз тя е признала, че планът има и в някаква степен политическа багра.

Най-активният съперник на „ Северен поток 2 “ е Полша. Варшава твърди, че планът ще има „ голямо въздействие “ върху енергийната сигурност на Европейски Съюз. „ Съгласявайки се със строителството на „ Северен поток 2 “, ние ще се съгласим да бъдем подвластни от един източник на сила “, обявиха за Дъждовни води от пресцентъра на полското посланичество в Европейски Съюз. Против „ Северен поток 2 “ се афишират и страните от Прибалтика. Експертът по енергетика от брюкселския център CEPS Кристиан Егенхофер съобщи, че западноевропейските страни нямат проблем с този план, тъй като газът ще идва на техния пазар, който е „ ликвиден и конкурентен “. Италия заема сходна позиция, само че би желала газът, по-скоро да идва от юг, с цел да може и тя самата да получава директни такси.

Егенхофер обаче показва и други съображения: „ Страните могат да бъдат „ за “ или „ срещу “ „ Северен поток 2 “, само че те могат да не желаят да дават на Европейска комисия право за мандат /за воденето на преговори/ по този или други планове. Малко евентуално е, че Холандия, Англия, Германия или даже Италия биха могли по кардинални съображения да се съгласят да дадат подобен мандат на Европейска комисия, тъй като те не желаят нейната интервенция в този бизнес “.

Кристиан Егенхофер също по този начин направи равносметка на различията сред страните: „ Европейската комисия приказва, че това е „ правов вакуум “, само че това е единствено една от гледните точки. Дали Съветът на Европейски Съюз ще промени Третият енергиен пакет поради „ Северен поток 2 “ – повече от открит въпрос. Въпросът е доста политизиран “. Двама европейски дипломати в диалозите си с Дъждовни води подчертаха, че позициите на техните държавни управления по този въпрос ще се формулират, откакто Европейска комисия внесе своето дадено предложение.
---------------------------------------------------------------
Преводът и редакциията са на организация БГНЕС

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР