Автор: Александър Девекио и Мартен Берние, “ФигароСпоред бившия френски министър

...
Автор: Александър Девекио и Мартен Берние, “ФигароСпоред бившия френски министър
Коментари Харесай

Жан-Пиер Шевенман: Французите избраха за президент Макрон, а не Зеленски, и очакват да защитава първо интересите на Франция, а не на Украйна

Автор: Александър Девекио и Мартен Берние, “Фигаро ”

Според някогашния френски министър на защитата Жан-Пиер Шевенман думите на Макрон за изпращането на войски в Украйна подкопават доверието във френската дипломация и усилват риска от трета международна война на европейска територия.

- Еманюел Макран съобщи, че не е изключено изпращането на западни войски в Украйна. Какво мислите за това?

- Тази позиция е част от едно безконтролно и доста обезпокоително стремително бързане. Французите избраха Еманюел Макрон за президент на Френската република; те не избраха Володимир Зеленски. И не чакат президентът на Френската република да пази първо ползите на Украйна или на която и да е друга страна; те чакат от него да пази ползите на Франция. Когато става дума за мир или война, нашият президент би трябвало да помни, че разубеждаването може да се ползва единствено за отбрана на жизненоважните ползи на Франция. Но, дано го кажем ясно, жизненоважните ползи на Франция не са в Украйна.

- Има ли също риск от ескалация против нуклеарна мощ?

- Първо бяха обещани на украинците доставки на оръжия, които до през днешния ден надалеч не са изпълнени - имам поради по-конкретно стотиците хиляди снаряди, от които имат най-голяма потребност. Трябва да стартираме да изпълняваме уговорките, които  сме поели, преди да разгласяваме изпращането на сухопътни войски, което ще ни вкара в спиралата на директен въоръжен спор с Русия и ще ни докара до това, което би трябвало да избегнем, а точно трета международна война, която ще се разпростре на територията на Европа, започвайки от нашата.

- Еманюел Макрон изясни обаче, че не би трябвало “да се унижава Русия ”. Как си обяснявате този поврат?

- Не си го изяснявам. И всичко това не провокира никакъв спор. Това повода, заради която дружно с някогашния министър на външните работи Юбер Ведрин, желаех да бъде сезиран парламентът*, в сходство с духа на Конституцията. Конституцията ясно споделя, че в развой, който ни води към война, би трябвало да бъде съветван Народното събрание. Президентът на републиката не може да взема решение самичък дали да не бъде тревожена Русия или дали да бъдат изпратени сухопътни войски. Това са крайни промени на тактиката. Бихме желали да има поредна външна политика.

- Това слага въпроса за последователността на френската и европейската дипломация, въпреки че Еманюел Макрон наподобява по-скоро изолиран по въпроса за изпращането на войски.

- Преди всичко това разкрива несъобразяване с националния интерес. Не може през днешния ден да бъде това, а на следващия ден онова; “същевременно ” не може да разреши провеждането на рационална и почтена за доверие външна политика. Какво остава от доверието във Франция, когато главните ѝ съдружници се разграничават от безотговорното предложение, направено от президента, каквото е изпращането на сухопътни войски? Важно е нещата да се оправят. И по тази причина се изричам толкоз изрично.

- Какво мислите за концепцията за еврокомисар по защитата?

- Това опонира на договорите, които не плануват защитата да бъде въпрос на общността.

- Реалистично ли е приемането на Украйна в Европейския съюз?

- Ам съм доста запазен. Нашите ползи не са в това непрестанно разширение, което стартира при започване на 90-те години и което ни отдалечава от ден на ден и повече от националния интерес. Разширяването на Европа способства доста за деиндустриализацията на Франция. Всяко разширение изисква първо гласоподаване в Народното събрание или референдум. Не е имало такова гласоподаване, тъй че не можем да приемем концепцията за присъединение на Украйна към Европейския съюз. В народна власт като нашата има конституционни правила. Трябва въпреки всичко да се придържаме към тях. Парламентът разискал ли го е? Имаше ли гласоподаване? Има ли болшинство за това? Отговорът се подразбира.

- Говореше се за Украйна и за следствията, които към този момент се усещат в селското стопанство с премахването на митническите права. Виждаме гневни земеделци на всички места в Европа…

- Няма да ви изучавам, че европейската политика се основава на свободната търговия, вътрешна, само че от ден на ден външна, с контракти като този,  очакван с Меркосур. Правно целесъобразно ли е Европейската комисия да одобри резолюцията “От фермата до вилицата ” («From farm to fork»), която ще докара до понижаване на селскостопанската продукция с към 15%? Разбираемо е, че селяните я оспорват. Това е решение, препоръчано от Еврокомисията, което, в случай че бъде утвърдено от Европейския съвет, отново ще бъде признато съгласно формулата на безхарактерния консенсус: “Който не споделя нищо, е склонен ”. Има същински проблем с демокрацията на европейско равнище.

- Проучванията демонстрират напредък на така наречен популистки партии на идните европейски избори. Тревожи ли ви това?

- Трябва да се върнем към спазването на конституционните правила. И в деня, в който работим в сходство с Конституцията, когато Народното събрание ще може да се показва, в този ден може би ориентацията на европейската политика ще бъде разбрана по-добре. С желанието си да надмине екстремистите, в последна сметка Еманюел Макрон ще направи по този начин, че да бъде определена Марин Льо Пен.

* По тематиката за войната в Украйна и в подтекста на неотдавнашната Мюнхенска конференция Юбер Ведрин, някогашен френски министър на външните работи и Жан-Пиер Шевенман, някогашен министър на защитата, разгласиха на 21 февруари 2024 година взаимно изказване. Двамата желаеха политически спор всъщност и предизвестиха за навлизането в „ серпантина, която не направляваме ” (бел. пр.).

Превод от френски: Галя Дачкова

Свързана публикация: Жан-Пиер Шевенман: Путин закъсня с 30 години. Днес се лее кръвта, която не бе пролята през 1991-а

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР