Автор: Александър Девекио и Емил Дуйсе, “Фигаро“Въпросът е защо Европа

...
Автор: Александър Девекио и Емил Дуйсе, “Фигаро“Въпросът е защо Европа
Коментари Харесай

Еманюел Тод: Говори се за руска заплаха, но руснаците по никакъв начин не заплашват Западна Европа. Питам се дали войната не е станала проект

Автор: Александър Девекио и Емил Дуйсе, “Фигаро ”

“Въпросът е за какво Европа се оставя да бъде въвлечена в руско-украинската война, откакто това не е в нейните ползи. Защо се намесва в спора сред Китай и Тайван? Не знаех, че Тайван е част от нашите стратегически отговорности. Тъй като Европа не съществува като план, се запитвам дали войната не е станала план,  решение ”, споделя френският антрополог Еманюел Тод в изявление за “Фигаро ”. “Сърцето на Европа, Франция и Германия, бе сменено от оста Варшава-Лондон-Киев и в далечината Вашингтон. Войната стана главният фактор. Нарастващата инфлация, идният спад в виталния стандарт, са последици от войната ”, счита Тод. И още: “Между 2005 и 2010 година Европа се трансформира в олигархична система против народите. С войната в Украйна европейската олигархия се подчинява на властта на американската олигархия ”.

- Еманюел Тод, вие гласувахте “против ” Маастрихт, чувствате ли се все пак европеец?

- Възползвам се интелектуално от обстоятелството, че изгубих всичките си борби. Противопоставях се на Маастрахт; Маастрихт се случи. Повтарях, че единната валута ще бъде злополука. Тя съществува и ни води към злополука. Принуден съм да заема позата на равнодушен историк. Мисля за Европа като историческа поредност.

Еврото беше гласувано през 1992 година След това имаше еволюция на това, което беше Европейски Съюз. Първият поврат се случи през 2005 година с 55-те % “не ”. Управляващите съсловия се постановиха с Лисабонския контракт. Европа престана да бъде демократична система. Не го споделям със страдание. Анализирам го като историк. След това пристигна огромната криза от 2008 година Тогава установихме, че еврото не е довело до равнене на ситуацията на нациите, а до подчиненост с Германия на върха. Френският атюдант е изпод, до момента в който другите гравитират в близост.

Европа престана да бъде равноправна асоциация на народи, с цел да се трансформира в йерархична система, доминирана от Германия. Можех да си помисля, че се основава немска Европа. След това пристигна присъединяване в събитията в Украйна, в които европейците и по-специално германците имаха своя принос - беше значимо визитата на Щайнмайер и Фабиюс в Киев през 2014 година -, до момента в който американци и англичани превъоръжаваха украинската войска. Това ни докара до сегашния спор.

Свидетели сме на изгубването на цялата европейска автономност. Преди имаше европейски модел към обществената връзка (към който можех да се придържам), който беше нещо друго от Америка, по-мек и по-цивилизован. В този смисъл съм европеец. Сърцето на Европа, Франция и Германия, бе сменено от оста Варшава-Лондон-Киев и в далечината Вашингтон. Войната става главният фактор. Нарастващата инфлация, идният спад в виталния стандарт, са последици от войната. Всичко това не зависи от Европейския съюз.

Въпросът е: за какво ръководещите съсловия в Европа желаят да спрат да съществуват? Между 2005 и 2010 година Европа се трансформира в олигархична система против народите. С войната в Украйна европейската олигархия се подчинява на властта на американската олигархия. Германия не се съпротивлява да бъде предадена на опеката на Вашингтон. Нежеланието ѝ за власт бе потвърдено от събитията.

- Споделяте ли концепцията за залез на американската империя?

- Управляващите европейски съсловия безусловно се съгласяват със Съединени американски щати, сега, в който американското общество навлиза в нечуван крах в историята. Америка пристигна през 1945 година Това е страна, която тогава представляваше 45 на 100 от международното промишлено произвеждане и беше едно или две генерации напред по повод на жизнения стандарт. Именно тази Америка построи НАТО и ни отбрани от Сталин.

Днешната Америка е страна, в която смъртността нараства, а продължителността на живота понижава. Между Франция и Съединени американски щати разликата е шест години. Това е страна с коренно неравноправие, където равнището на отнемане от независимост, обвързвано с расизма по отношение на черните, е най-високото в света, а политиката се управлява от парите. Кой би посмял да каже, че Съединени американски щати са демократична народна власт? Обвиняват ме, че съм проруски надъхан, до момента в който аз се боря за запазването у нас на народна власт, в която може да се дебатира.

Като историк се учудвам на този отвод на Европа, на това единомислещо овакантяване на елитите, на присъединението им към пасажа европейски риби на Съединени американски щати. Последните се борят да запазят господството си и избират насилието (те са виновни за гибелта на близо 400 хиляди души поради блокадата на Ирак). Въпреки това ни пробутаха Европа като мир. Говори се за съветска опасност. Но руснаците по никакъв начин не заплашват Западна Европа. Конвенционалните сили на НАТО и Русия са толкоз непропорционални.

Казват, че сме предпазени от американците, само че ние не сме застрашени. Намесата на Съединени американски щати в превъоръжаването на Украйна де факто интегрира Украйна в НАТО и по този начин войната се върна в Европа с помощта на Америка. Санкциите, които трябваше да унищожат Русия, ни носят доста високи равнища на инфлация, изключително при питателните артикули, и спад на виталния стандарт. И това, до момента в който Америка подхваща за себе си и против нас протекционистки ограничения. А европеистите благодарят на НАТО!

- Да се върнем към Европейски Съюз. Извън войната в Украйна, коства ли ви се Европа задоволително демократична?

- Демокрацията не може да действа в многонационална и многоезична система. В исторически проект, демокрацията е спор. Този спор не може да се организира сред хора, които не приказват еднакъв език. По принцип Европа като институционално проведена система не може да бъде демократична. Не съм възмутен; просто това е по този начин.

Свидетели сме на развиването на една недемократична олигархична система, която сякаш е изгубила основанието за съществуването си. Подозираме Германия във всевъзможни планове, само че виждаме, че тя няма войска, не желае да доминира. Във Франция е потресаващо разпадането на националната еднаквост на страна с толкоз богата история. Социокултурните фактори са доста, само че през днешния ден прибавям хипотезата за ускорение на финансовата интеграция в последния етап на глобализацията. Швейцария стана по-малко значима за отбраната на парите на нашите богаташи, които бягат от данъчния надзор. Офшорните зони на англосаксонската сфера, като английските Вирджински острови и други конфети на империята, станаха жизненоважни. Питам се дали нашите привилегировани лица не попаднаха в клопката на освобождението от налози в англо-американския свят и дали не са се интегрирали и подчинили по нехайство на американските висши съсловия. Боря се за завръщането на Швейцария като преобладаващ данъчен парадайс. Това би означавало независимост за нашите ръководещите съсловия и за всички за нас.

Приех концепцията, че Европа като план към този момент не съществува. Въпросът е за какво Европа се оставя да бъде въвлечена в руско-украинската война, откакто това не е в нейните ползи. Защо се намесва в спора сред Китай и Тайван? Не знаех, че Тайват е част от нашите стратегически отговорности. Тъй като Европа не съществува като план, се запитвам дали войната не е станала план, в решение.

Сякаш Европейски Съюз откри в нея ново съображение за съществуването си. “Злият ” Путин поляризира нашето внимание, силата ни и се надяваме, че той ще ни сплоти още веднъж. Що се отнася до войната, ние участваме в нея, като изпращаме оръжия, без да бъдем убити. Това е прокси война: ние сме на страната на справедливостта, само че не сътворяваме герои. Тази война всъщност потвърждава изгубването на европейското морално възприятие.

- А Франция във всичко това?

- Нашият проблем е стратегическата маловажност на Франция. За разлика от Германия, Франция към този момент не съществува. Това, което съществува в Европа, е икономическата мощност. Много ясно, че Америка не искаше немско владичество в Европа. Съединени американски щати се опасяваха от допълнението на немската индустрия и съветските енергийни запаси. Сближаването сред Москва и Берлин би означавало изпъждане на англосаксонците от континента. Което беше немислимо. За да завършват огромния триумф на вкарването във война на западноевропейците и руснаците, Съединени американски щати взривиха газопровода “Северен поток ”, който свързваше Русия с Германия. Но Франция отсъства от американските паники.

В случая с Германия имаше световна стратегическа променчивост, с икономическото уголемение в Украйна, вноса на съветски газ и без войска. Съединени американски щати и западните страни към този момент не мислят дълготрайно. Идеята, че ще можем да продължим да господстваме в света, като преместим промишлеността, като се отървем от работническата класа и народа, беше безумна. Затова през днешния ден Западът се оказва некадърен да създаде задоволително въоръжение за Украйна. Трябва да се отърсим от хипотезата за рационална рационалност на ръководещите съсловия.   

Заглавието е на " Гласове "

Инфо: Emmanuel Todd face à Alain Minc: quelle Europe dans le nouveau désordre mondial?

Превод от френски: Галя Дачкова

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР