Автор: actualno.bgОбщо 12 компании ще получат над 34 млн. лв.

...
Автор: actualno.bgОбщо 12 компании ще получат над 34 млн. лв.
Коментари Харесай

Фирми, свързани с Кирил Петков, Асен Василев, Васил Терзиев и Лорер печелят милиони от Плана за възстановяване

Автор: actualno.bg

Общо 12 компании ще получат над 34 млн. лева за основаване и развиване на новаторски услуги и артикули. Средствата са по четвъртата мярка от Плана за възобновяване и резистентност по линия на Министерството на нововъведенията и растежа – " Подкрепа за новаторски предприятия, отличени с " Печат за високи достижения " от Европейската комисия.

Общият бюджет на процедурата е 118 млн. лева, като документи по нея се одобряват на два стадия. Одобрените 12 предприятия са класирани след първия банкет, който завърши през месец май, оповестиха от ведомството.

Проверка на Actualno.com откри, че най-малко три от печелившите сдружения са свързани с " Продължаваме промяната " - една от партиите от ръководещата коалиция.

Кой са спечелилите?

Фирмата " ОЦЕНИМЕ.БГ " ООД от София е утвърдена за финансиране с 2 669 434 лева за плана ѝ " Софтуерна осведомителна система за ръководство на процесите по кредитиране ". Съдружници в нея с по 48,5% са Георги Демирев, който е част от управлението на " Продължаваме промяната " и Деян Спасов. Фирма " Кю Еф Инвест " има дял 3%.

Друга столична компания " Имагга Технолъджис " ООД печели 4 209 924 лева с плана си " Изкуствен разсъдък за ефикасна модерация на образно наличие в огромни мащаби ".  

Справка в Търговския указател сочи, че тя е съучастник с 33% в сдружението " Скиноа " ООД, където е бил експремиерът Кирил Петков. Кирил Петков е управлявал " Скиноа " до май 2021 година, когато става министър на стопанската система в първото служебно държавно управление на Стефан Янев.

Сега шеф е Мартин Драгулев, както и на доста негови бизнеси.

Асен Василев е в " Скиноа " посредством " СТВ Консълтинг ", която от май 2021 е трансферирана пък на Марио Сотиров. В " Имагга Технолъджис " ООД с доста дребен дял (2,94%) взе участие и претендентът на ПП-ДБ за кмет на София Васил Терзиев посредством едноличната си компания " ВТ Инвестмънтс ".

Пловдивската компания " Къпфи " ООД ще бъде финансирана с 2 541 903 лева за план " Ядливи чаши за кафе и бъркалки - устойчиви други възможности на неразградимите и замърсяващи пластмасови артикули ".

Мажоритарен притежател на 51,23% от дяловете във компанията е Мирослав Запрянов. 18,72% от дяловете обаче са на „ 2625 Кепитъл “ - еднолична благосъстоятелност на Светозар Георгиев Георгиев, който дружно татко си Георги Георгиев, с Васил Терзиев, Бойко Яръмов и Христо Косев сътвори " Телерик ".  В това дружество с 10,84% взе участие Саша Безуханова - бизнесдама с 20-годишна кариера в Хюлед Пакард (НР). Тя е създател на MOVE.BG – платформа за устойчиви решения за развиване на обществото, стопанската система и страната посредством нововъведения и съдействие. Председател е на борда на WWF за Централна и Източна Европа. Инициатор е на коалиция " За зелен рестарт " – мрежа за зелено развиване и политики, EDIT.BG – обединяване за цифрово развиване на България, The ChangeMakers – милтудисциплинарна общественост на новатори в бизнеса, екологията и изкуството. Нейният племенник Константин Безуханов е с 2,46% в " Къпфи ".

" Насекомо "

Проектът с най-висока стойност, утвърден от Министерството на нововъведенията и растежа е на " Насекомо " АД, записано в село Лозен. Нейният план е с наименование " Насекомо 3Б - Данни, роботи и инсекти за кръгова биоикономика ". Тя ще получи 4 884 611,10 лева По-рано тази седмица излезе информация, че жителите на Лозен стачкуваха против завода на тази компания в селото. " Има миризми, които сега се откриват от Регионална инспекция за опазване на околната среда в цех " Насекомо ”, само че той е печално прочут с отделянето на непоносими миризми, които мъчно могат да се спрат. Има доста сигнали, както писмени, по този начин и устни, и по телефона ”, заяви кметът на село Лозен Георги Младенов. От " Насекомо " дадоха отговор, че действително митинг не е имало, а изключителна инспекция.  Фирмата е благосъстоятелност на френски жители. Използвайки правилата на кръговата стопанска система и производството с нулеви боклуци, " Насекомо " артикули от инсекти, които се употребяват във фуражните и аграрни промишлености. Компанията отглежда мухата " Черен боец " за превръщането на боклуци от растителни генезис в биомаса, която по-късно се трансформира в различен протеин, използван за фуражи за животни и риби.

В " Насекомо " работеше Яна Балникова, народен представител от Политическа партия и консултант на премиера Кирил Петков, а " Насекомо " се финансираше от фонодве, свъразин с Даниел Лорер. 


 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР