Автопортрет на Берини, докато рисува Шедьоврите на римския барок на

...
Автопортрет на Берини, докато рисува Шедьоврите на римския барок на
Коментари Харесай

Шедьоври на италиански художници са подредени в Националната галерия


Автопортрет на Берини, до момента в който рисува

Шедьоврите на римския барок на едни от най-известните италиански художници се показват в Националната изложба в София от 15 май до 15 юли.

Изложбата " Бернини и римският Барок: модерният метод на изложение. Творби от двореца Киджи в Арича " беше открита във вторник вечерта от италианския дипломат у нас Стефано Балди, дружно с шефа на Италианския културен институт Луиджина Педди и шефа на галерията Слава Иванова.

Изложени са 58 творби на изкуството, свързани с видни персони от римския барок - от Бернини до Кавалер д'Арпино и Матия Прети.

Толкова разнообразна сбирка от жанрове и тематики, желани от поръчителите на изкуство през ХVІІ век се показват за първи път у нас. Изложбата включва портрет и автопортрет, пейзажи и алегории с изтънчен типичен усет, до това, което дефинираме като " Триумфален Барок ", с неговите религиозни изображения сред съзерцателния интимизъм и силата на Христовата драма, сподели кураторът проф. Франческо Петручи.

Посетителите ще могат да се срещнат с работите на гениалния Джан Лоренцо Бернини, считан за най-великия представител на изкуството за неговото време. Изключително надарен художник, ваятел, сценограф, драматург и проектант, той е изследвал доста нови области в търсене на своя личен метод на изложение, който по-късно се трансформира в повсеместен език на Барока.

Изложбата показва и една по-малко известна на необятната аудитория страна на Бернини, акцентирайки върху облика му на художник и архитект.

До неговите произведения ще застанат шедьоври на доста от художниците, събрали се в Рим точно с помощта на креативния магнетизъм на Бернини, вдъхновител на другите сили и гениални хрумвания.

Благодарение на сбирката, съхранявана в двореца Киджи в Арича, ще може да се видят творби на Момпер, Бачичо, Кавалер д'Арпино, Джачинто Джиминяни, Боргоньоне и други създатели.

Изложбата е ще ни накара да помислим върху смисъла на връзката - център на бароковото изкуство, което, с помощта на напълно нови конотации за времето си, прави гражданска война в естетиката и разпространяването на изкуството.

Изложената сбирка предлага на посетителите опцията да оценят този жанр в неговата очарователна трудност и неоспорима автентичност.

Поредица от събития и срещи с специалисти ще послужи за паралел сред обществото през XVII век и обществото през днешния ден, разкривайки един извънредно съвременен и остроумен език на другарство, сподели Слава Иванова.

Изложбата е част от културната стратегия на българското европредседателство. Организира се от Италианският културен институт в София, взаимно с Националната изложба, под егидата на Столична община.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР