Автопилотът намалява когнитивната тежест на шофирането(снимка: CC0 Public Domain) Изследователи, бизнес-мениджъри

...
Автопилотът намалява когнитивната тежест на шофирането(снимка: CC0 Public Domain)
Изследователи, бизнес-мениджъри
Коментари Харесай

Когато шофирането е автоматизирано, хората карат повече


Автопилотът понижава когнитивната тежест на шофирането
(снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи, бизнес-мениджъри и държавни чиновници от дълго време се чудят по какъв начин тъкмо самоуправляемите коли ще трансформират света. Оказва се, че автоматизирането на шофирането подтиква хората да карат повече. А това има забавни обществени резултати.

Ако бихте могли да вършиме нещо друго от шофиране, до момента в който стоите в задръстването, какво би било то? Да четете книга, да гледате филм, или да поработите? А в случай че колата може да се ръководи сама, дали бихте предпочели да живеете по-далеч от работното си място?

Самоуправляемите коли към момента не са факт и евентуално ще минат години или десетилетия, преди множеството хора да имат достъп до технологията, която към момента се развива. Но Скот Хардман счита, че е намерил метод да надникне в бъдещето. Той е откривател в UC Davis Institute of Transport Studies. Неговата работа е да учи по какъв начин хората реагират на новите горива и новите технологии за пътешестване. Ако желаете да знаете по какъв начин ще се придвижват хората по света след едно десетилетие, питайте Хардман, написа.

Функцията „ автопилот ” на Tesla, Super Cruise на General Motors, ProPilot Assist на Nissan, асистентът за шофиране на BMW и Co-pilot 360 на Ford са все едно и също – усъвършенствана функционалност за помощ на лидера. Тези нови системи няма да заменят лидера на шофьорското място. Но ще му оказват помощ. В взаимозависимост от системата, те могат автоматизирано да се придържат към лентата или даже да я сменят, да натиснат спирачките или да отклонят колата от пътя.

Тук има две значими условия: първо, множеството системи са проектирани да работят на относително неусложнени пътища, най-много магистрали; второ, индивидът зад кормилото би трябвало да е нащрек и да е подготвен да поеме контрола.

В публикация, оповестена по-рано тази година, Хардман е интервюирал 35 души, които имали, и открил, че за множеството тази функционалност прави шофирането по-малко извънредно. „ Възприятието на водачите е, че [автопилотът] лишава огромна част от товара на шофирането, тъй че те се усещат по-спокойни, по-малко изтощени, по-малко уплашени. Намалява когнитивната тежест на шофирането ”, споделя Хардман.

В ново изследване, оповестено този месец, Хардман и докторантът Дебаприя Чакраборти допускат, че в случай че шофирането може да стане по-малко „ гадно ”, това води до натурален резултат: повече шофиране. Използвайки данни от изследване измежду 630 притежатели на Tesla, със и без автопилот, откривателите открили, че автомобилистите с частична автоматизация карат приблизително с 4888 благи повече годишно от притежателите на сходни коли без тази функционалност. Анализът регистрира приходите и пътуванията до работното място, дружно с вида общественост, в която живеят притежателите на коли.
още по тематиката
Ако този резултат е използван за по-широката публика, то може да се окаже, че отчасти автоматизираните транспортни средства към този момент въздействат върху това по какъв начин хората пътуват, живеят, употребяват запаси и въздействат на климата. За държавните управления, които би трябвало да плануват бъдещите инфраструктурни системи, разбирането на сходни промени е от решаващо значение!

Промяната на моделите за пътешестване от и до работното място може да повлияе на бюджетите за публичния превоз и графиците за поддържане на пътищата. Повече изминати километри значи, че инфраструктурата би трябвало да е по-голяма.

Ако към това прибавим и възхода на електрическите транспортни средства, то задачата става още по-сложна. Правителствата би трябвало да измислят и. И макар че електрическите транспортни средства разчитат на по-чиста сила от тези, които горят бензин, електричеството въпреки всичко би трябвало да идва отнякъде и това някъде не постоянно е възобновим източник.

Новото проучване допуска, че частичната автоматизация може да има и позитивни страни. По-голямата част от спомагателните благи, които водачите на коли с автопилот изминават всяка година, са били дълги пътувания през уикенда, открили Хардман и Чакраборти. Може би без автопилот тези водачи биха предпочели да летят със аероплан? А това би генерирало повече излъчвания на парникови газове. Засега производителите на коли с помощник заобикалят да разясняват.

„ Трябва да автоматизираме транспортните средства, с цел да увеличим удобството, комфорта и сигурността на подвижността ”, споделя Брайън Реймър – инженер, който учи държанието на водачите в Масачузетския софтуерен институт (MIT). „ Но какво ще направи комфортът? Улеснете прекосяването от точка А до точка Б. Това е илюстрация по какъв начин би трябвало да мислим повече за резултатите от частичната автоматизация ”.

Докато се концентрират върху, съгласно Реймър, откривателите и политиците може да пропуснат значими данни за това по какъв начин актуалните автомобилни технологии към този момент трансформират държанието на хората при пътешестване.

Вече се споделят анекдоти за водачите на коли с автопилот. Един притежател на Tesla, с който Хардман е приказвал, зарязал пътуването с велосипед и го сменил с Tesla с автопилот – и отишъл да живее на място, което с е 35 км по-далеч от работата му. Друг бил толкоз укротен от пътуването с автоматизираната функционалност за сигурност, че се преместил да живее надалеч от града, правейки пътуването си 160 километра във всяка посока!

В този миг няма метод да разберем дали това са просто решенията на няколко твърди почитатели на Tesla или са намек за това, което следва да се случи всеобщо. „ Трябва да проучим това и да съберем повече данни и да сме наясно с всички позитивни и негативни последствия ”, споделя Чакраборти.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР