Автомобилният парк у в България е изключително остарял, но през

...
Автомобилният парк у в България е изключително остарял, но през
Коментари Харесай

Половината автомобили у нас са на 20 и повече години

Автомобилният парк у в България е извънредно стар, само че през последните години беше почнала плаха смяна към възстановяване на съотношението сред пласираните нови и използвани коли на напреднала възраст. Тенденцията обаче се обърна в противоположна посока с пандемията от COVID-19.
Това оповестиха в своя позиция от Асоциацията на производителите на коли и показаха съответни данни. Според тях, в края на 2020 година междинната възраст на колите, които се движат по българските пътища, е над 19 години. Леките коли до 5 години са единствено 6%, а повече от 70% от колите са над 15 години. През първия месец на 2021 година обстановката продължава да се утежнява със застрашителни темпове. И ака България доста изостава от другите европейски страни във връзка с потреблението на екологични и безвредни транспортни средства и към сегашния миг автопаркът в нашата страна е отчайващо остарял, морално и физически.
 Китай залива света с използвани коли Китай залива света с използвани коли
За първи път от 90-те години насам в Китай се регистрира спад на продажбите на коли и по тази причина управляващите в страната взимат съществени ме...
Статистиката демонстрира, че единствено през месец януари на 2021 година броят на колите на възраст над 20 години се е нараснал с 8% по отношение на същия месец на предходната година (със 109 703 броя), като тези коли са достигнали рекордно висок дял - 48% от всички регистрирани ППС в България, или 1 845 856 броя ППС от общо регистрирани 3 813 677 бройки. Това значи, че половината от употребяваните коли в нашата страна имат стандарти за екологичност и сигурност отпреди 20 и повече години.
От Асоциацията допълват, че връзката сред възрастта на колите и тяхната сигурност е потвърдена в международен мащаб. Използването на остарели коли, в неприятно техническо положение, без да са оборудвани със модерни технологии за сигурност и екологичност, директно води до доста по-висока смъртност при пътни катастрофи в България и до замърсяване на въздуха с нездравословни излъчвания, което също е извънредно значим фактор за продължителността и качеството на живота, които имаме в нашата страна.
„ Призоваваме за създаване на държавна политика за подвижност и за ръководене на процесите, свързани с автопарка. Необходимо е неотложно основаване на правила и надзор при вноса на използвани коли, както и при тяхната употреба и ремонт ”, се споделя още в позицията на Асоциацията на вносителите на коли.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР