Автомобилната промишленост в Европа е изправена пред най-тежкия си срив

...
Автомобилната промишленост в Европа е изправена пред най-тежкия си срив
Коментари Харесай

Китайската чума затваря автомобилни гиганти

Автомобилната индустрия в Европа е изправена пред най-тежкия си срив от десетилетие насам. Производителите афишират проекти за затваряне на десетки фабрики из целия континент на фона на задълбочаващата се зараза от ковид, написа "Труд ".

Френската компания Groupe PSA, притежаваща марките Peugeot, Citroen, Vauxhall и Opel, съобщи в понеделник, че ще затвори всички свои европейски фабрики, в това число Мюлуз във Франция и Елсмиър Порт във Англия.

Италианската Fiat Chrysler пък затваря осем обекта, в това число шест на родния си пазар.

Според осведомени и Volkswagen, най-големият автопроизводител в света, може да спре поточните си линии заради разстройства във веригите за доставки, провокирани от затварянето на граници и налагането на блокиращи ограничения във от ден на ден европейски страни.

Така да вземем за пример, заводът в централата във Волфсбург ще би трябвало да затвори до дни, в случай че групата не откри различен източник на частите от италиански и испански снабдители.

В ден на ужас за автомобилната промишленост в района, Renault, Ford и Nissan също затвориха уреди в Испания, а федерална провинция Бавария, родината на BMW, разгласи изключително състояние.

“Ситуацията наподобява занапред ще се утежнява „, разяснява Филип Хушоа, анализатор от Jefferies.

Плановете за краткотрайно затваряне на фабрики пристигнаха след внезапно поевтиняване на акциите в автомобилните компании, провокирано от опасенията за всеобщи прекъсвания на индустриалното произвеждане на континента.

Тази седмица, след срещи със своите синдикати, PSA има намерение да пусне кепенците на всички свои европейски обекти до края на месеца.

От компанията споделят, че решението е взето “поради зачестилите през последните дни съществени случаи на Covid-19 наоколо до избрани индустриални обекти, спиранията в доставките от съществени контрагенти, както и внезапния спад на автомобилните пазари”.

Заводът на Volkswagen във Волфсбург произвеждащ някои от емблематичните модели на марката, в това число Golf, Tiguan и Touran, е измежду евентуално засегнатите от затруднените доставки на части от Италия и Испания. В момента оборудването към момента работи, въпреки че столовите и сладкарниците са затворени.

Служителите, работещи на монтажните линии, са помолени да си носят храна от у дома и да се качват от задните порти на заводския транспорт, с цел да избегнат заразяване на водачите.

“Нещата се усложняват, а обстановката се трансформира бързо”, споделят от Volkswagen. “За европейското си произвеждане имаме доста повече снабдители в Италия и Испания, в сравнение с в Китай”.

Fiat планираше да пусне отначало четири заводи в понеделник, затворени за главно разчистване и преоборудване за работа с по-малко личен състав.

Продажбите на италиански коли обаче не престават внезапно да се намаляват, откакто към този момент спаднаха 9 с % през февруари.

През март, с разпространяването на ковид, страната бе напълно парализирана, а на хората бе неразрешено да напущат домовете си, с изключение на за вървене на работа или закупуване на храна.

Въпреки обстановката, “групата е подготвена да стартира производството незабавно, откакто пазарните условия позволят”, обявиха в понеделник от Fiat.

Акциите на Renault, който затвори два обекта в северна Испания, се намалиха с 20% в понеделник, като загубата им доближи 80% за последната година. Акциите на PSA спаднаха с 16 на 100. Тези на немските производители също поевтиняха – на Daimler с 11%, на BMW с 12%, а на VW с 13%.

“Реалността е, че автомобилният бранш в цяла Европа търпи вреди, заводите се затварят, а както търсенето, по този начин и предлагането ще бъдат наранени съществено през идните седмици”, разяснява Томас Бесон, анализатор от Kepler Cheuvreux.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР