Автомобилната индустрия в Чехия ще загуби около 8 млрд евро

...
Автомобилната индустрия в Чехия ще загуби около 8 млрд евро
Коментари Харесай

Чешката автомобилна индустрия загуби 8 млрд евро

Автомобилната промишленост в Чехия ще загуби към 8 млрд евро поради дефицита на чипове. Това оповестиха пред медиите в страната представители на национално обединяване на работещите в автомобилната индустрия.

Заради рецесията с електронните съставни елементи производството на коли внезапно спадна в последните месеци. До момента в страната са създадени с 250 000 нови коли по-малко от плануваното, само че все пак, от конвейера за първите 9 месеца са слезли с 2,9% повече транспортни средства спрямо 2020 година, когато заводите на няколко пъти спираха работа поради коронавирусната пандемия.
 Skoda Kodiaq претърпя сериозна смяна Skoda Kodiaq претърпя сериозна смяна
През 2016 година компанията Skoda показа първия си кросоувър, който получи името Kodiaq. Сега идва времето за неговото първо сериозн...

След първите 9 месеца от годината в Чехия са създадени с 22% по-малко нови коли в съпоставяне със същия интервал на 2019 година. Очакванията са, че тази разлика ще се усили, защото главните фабрики – тези на Skoda, ще бъдат принудени даже да спрат работа поради неналичието на електронни съставни елементи.

В момента над 50 000 нови коли на Skoda са изцяло съединени и чакат чипове, само че такива няма. В същото време на клиентите на марката им се постанова с месеци да чакат за своите коли. От компанията към този момент оповестиха, че основата им цел все още е точно довършването на съвсем готовите коли, с цел да може те да бъдат доставени на клиентите си в най-бързи периоди.



В същото време от главният чешки производител на коли – Skoda, оповестиха, че се отхвърлят от стартирането на пазара на комби-версията на новото потомство на модела Fabia. Премиерата на модела беше планувана за 2022 година, то тя няма да се състои, а повода за новите екологични стандарти. Те би трябвало да влязат в действие през 2025 година и на процедура ще създадат дребните коли доста скъпи.

Само преди няколко месеца основният изпълнителен шеф на Skoda – Томас Шафер, разгласи, че компанията му залага доста на бъдещото комби Fabia, само че очевидно нещата са се трансформирали.
 Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията
Недостигът на микрочипове удари по-индустрия по-силно, в сравнение с пандемията от ковид, сочат изчисленията на разнообразни специалисти и о...

Друга причина за отхвърли от Fabia Combi е платформата MQB A0. Тя е в основата на най-малките модели на Volkswagen Group, само че би трябвало да бъде модифицирана особено за този автомобил. А това значи спомагателните разноски, които управлението на компанията смята за непотребни.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР