Автомобилната индустрия в Чехия ще загуби около 8 млрд евро ...

Автомобилната индустрия в Чехия ще загуби около 8 млрд евро

Чешката автомобилна индустрия загуби 8 млрд евро

Автомобилната промишленост в Чехия ще изгуби към 8 млрд евро поради дефицита на чипове. Това оповестиха пред медиите в страната пълномощници на национално обединяване на работещите в автомобилната индустрия.

Заради рецесията с електронните съставни елементи производството на коли внезапно спадна в последните месеци. До момента в страната са създадени с 250 000 нови коли по-малко от плануваното, само че все пак, от конвейера за първите 9 месеца са слезли с 2,9% повече транспортни средства спрямо 2020 година, когато заводите на няколко пъти спираха работа поради коронавирусната пандемия.
 Skoda Kodiaq претърпя напрегната смяна Skoda Kodiaq претърпя напрегната смяна
През 2016 година компанията Skoda покаже първия си кросоувър, който получи името Kodiaq. Сега идва времето за неговото първо сериозн...

След първите 9 месеца от годината в Чехия са създадени с 22% по-малко нови коли в съпоставяне със същия срок на 2019 година. Очакванията са, че тази разлика ще се усили, защото главните фабрики – тези на Skoda, ще бъдат принудени даже да спрат работа поради неналичието на електронни съставни елементи.

В момента над 50 000 нови коли на Skoda са изцяло сглобени и чакат чипове, само че такива няма. В същото време на клиентите на марката им се постанова с месеци да чакат за своите коли. От компанията към този момент оповестиха, че основата им цел все още е точно довършването на съвсем готовите коли, с цел да може те да бъдат доставени на клиентите си в най-бързи периоди.В същото време от главният чешки производител на коли – Skoda, оповестиха, че се отхвърлят от стартирането на маркета на комби-версията на новото потомство на модела Fabia. Премиерата на модела беше планувана за 2022 година, то тя няма да се състои, а повода за новите екологични стандарти. Те би трябвало да влязат в действие през 2025 година и на процедура ще създадат малките коли доста скъпи.

Само преди няколко месеца основният екзекутивен шеф на Skoda – Томас Шафер, разгласи, че компанията му залага доста на бъдещото комби Fabia, само че очевидно нещата са се трансформирали.
 Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията Дефицитът на чиповете удари прозводителите по-силно от пандемията
Недостигът на микрочипове удари по-индустрия по-силно, в сравнение с пандемията от ковид, сочат изчисленията на разнообразни специалисти и о...

Друга причина за отвода от Fabia Combi е платформата MQB A0. Тя е в основата на най-малките модели на Volkswagen Group, само че би трябвало да бъде модифицирана особено за този автомобил. А това значи спомагателните разноски, които управлението на компанията смята за непотребни.

Източник: actualno.com