Автомобилите в София се увеличават все повече, а средната им

...
Автомобилите в София се увеличават все повече, а средната им
Коментари Харесай

Над 3000 лева излиза придвижване с кола в София

Автомобилите в София се усилват от ден на ден, а междинната им възраст е 19 години. Общата годишна поддръжка на една такава кола възлиза на към 3019 лева, като в сумата влизат застраховка гражданска отговорност, каско, налог МПС, годишна винетка, годишно обслужване (технически обзор, масла, филтри, гуми и др.), поправки, гориво, разчистване и аксесоари.

Това пресмятане вършат специалистите по транспортно обмисляне от „ Екипът на София “ Николай Николаев, Петър Мънъри и Виктор Чаушев.  Те прецизират, че разноските варират съгласно разхода на гориво, възрастта и мощността на автомобила, опита и възрастта на водача, както и честотата на прилагане на автомобила.
 
На фона на годишните разноски за автомобил напредването с градски превоз с годишна карта коства 365 лева или по 1 лева дневно. В същото време данните сочат, че персоналните коли са паркирани приблизително 96% от времето и в реалност се движат единствено в 4% от него.

„ Ако имате автомобил, вие би трябвало да вложите в него близо 8,3 пъти повече средства на годишна (и месечна) база от средствата, които влага човек, ползващ единствено градски превоз. И 1,98 пъти повече средства от човек, ползващ трен с цел да се придвижи от и към София и градски превоз, с цел да се придвижва в града. “, разяснява Николай Николаев.
 
Огромният брой коли провокира и редица проблеми. Непроходимите улици и все по-големите тапи са най-очевидният от тях. Данните демонстрират, че заетостта на паркоместата в синя зона е към 94%, а в зелена зона – 82%, като заетостта е съвсем на 100% цялостна в диапазона 11:00 – 17:00. „ Предоставянето на още и още места за паркиране не облекчава обстановката, а единствено води до по-големи тапи. Всички са изнервени. Никой не е удовлетворен, заплахите по улиците се усилват и дишаме замърсен въздух. “, споделя Петър Мънъри.

Колко пестим, в случай че сложим газова уредба на колата

С увеличението на транспортните средства в София нараства доста и броят на пътно транспортните катастрофи в столицата. Трафикът е причина и за нарасналото замърсяване на въздуха и покачването на температурата в града. Така да вземем за пример в делничните дни в часовите диапазони от 07:00 – 08:00 и 17:00 – 18:00 ч., когато придвижването е най-натоварено, в столицата се следят извънредно повишени равнища на фини прахови частици. Огромното количество транспортни средства са причина и за сензитивното повишаване на температурата в града.
 
 istock istock
Проблемите, провокирани от съществуването на прекалено много коли в София, могат да се решат посредством насърчаването на потреблението на транспортни други възможности:  градски превоз, електрически коли, таксита, тротинетки и колела.
 
Експертите са безапелационни, че ефикасните ограничения включват:

•             данъчни и административни облекчения при отвод от прилагане на персонален автомобил;

•             улеснен режим на паркиране на тротинетки, колела, коли чартърен и таксита;

•             гарантиране тук-там в натоварените райони;

•             увеличение на автопарка на градския транспорт;

•             увеличение честотата на линии на градския транспорт;

•             основаването на нови линии, които да отразяват настоящите транспортни потребности на популацията.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР