Автомобилите от нов внос, които идват за първоначална регистрация в

...
Автомобилите от нов внос, които идват за първоначална регистрация в
Коментари Харесай

В София спират димящите коли, в Перник – не

Автомобилите от нов импорт, които идват за първична регистрация в пункта на КАТ-София, ще бъдат проверявани за нормите на изгорели газове. Това става допустимо, откакто Столична община ще подари 7 уреда – газанализатори за коли на бензин, пропан-бутан и метан, плюс диманализатори – за МПС с дизелови мотори.

Пет от тестовите апарати ще бъдат инсталирани на каналите в кв. „ Дървеница ”, а два ще бъдат мобилни. С тях катаджиите ще могат да вършат и улични инспекции, научи „ Труд ”. С такива газанализатори, инсталирани и захранвани в микробуси, работят инспектори от някогашната ДАИ.

Уредите са от ново потомство, само че не са доста по-различни от тези, които има и сега в пунктовете за годишен-технически обзор. По в този момент настоящата разпоредба за регистрация, КАТ не може да отхвърля да записва автомобил, в случай че при прегледа на каналите бъде установена техническа нередовност. Издават му се талони, само че по едно и също време с това се ползва и насилствена административна мярка „ прекъсване от придвижване ” до премахване на повредата.

 04.indd

Ако „ замърсителят ” бъде хванат по софийските улици, според Закона за придвижване по пътищата (ЗДвП) лидерът му ще получи 100 лева санкция, а автомобилът ще бъде спрян от придвижване.
В случай, че бъдат изменени наредбата или закона, КАТ-София ще може да отхвърля регистрации на коли нов импорт, само че не и да лишава регистрации на към този момент импортирани коли. Остава обаче въпросът при положение на отвод, дали притежателят не може да си извади адресна регистрация в Перник, Враца или даже в обитаемо място от София област и да получи там регистрация, защото тамошните пунктове на КАТ нямат газанализатори.

Основно с уредите в София ще следи дали изгорелите газове са в нормите, съответстващи на евростандарта към годината на производството на автомобила. Например – автомобил от времето на Евро 4, следва да дава отговор на избраните излъчвания по този стандарт.

Към 1 ноември т.г у нас има регистрирани 1 474 787 леки и товарни автомобила на бензин и 1 588 802 на дизелово гориво. На газ са малко над 30 000, а на метан – 2685. Електромобилите са 391, а другите типове хибриди – 3603.

 01-4

Евронорми

Отрови от ауспуха

От 2005 година производителите на нови коли ги маркират с клас на успеваемост от „ A “ до „ G “ на база отделяния CO2, измерван в g/km. През 2013 година Европейският парламент приема решение за лимитиране на този тип газ, отделян в атмосферата, като задачата е през 2021 година 100% от леките коли да емитират под 100 g/km CO2 (147 g/km за ванове).

Отделно от 1992 година насам в Европейски Съюз се постановат правила на изгорелите токсични газове и от леките коли. За изключително рискови се считат въглеводородите в композиция с азотния оксид, които се отделят най-вече то дизеловите мотори.

Подготвя се нов стандарт Евро 7 от 2019 година, който ще е идентичен за бензинови и дизелови коли.

Според изследване отпреди 2 месеца

Тровят ни 6,5% от колите в столицата

 4-2

Седемте газанализатора ще бъдат предоставени на КАТ до края на месеца, оповестиха през вчерашния ден за „ Труд ” от Столичната община. Уредите са на компания „ Лабексперт “, определена за доставката след осъществяване на социална поръчка.

„ Пет ще бъдат инсталирани в пунктовете за инспекция и вписване на нови МПС, тъй че контролът ще се прави още при първичната регистрация на колите, с цел да не се позволяват коли, които не дават отговор на законовите условия “, обясниха от общината.
С уредите ще се ревизира дали и към този момент регистрирани коли подхождат на Наредбата за периодическите прегледи за инспекция на техническата редовност на МПС, Приложение 5, т.8, след което ще се постановат наказания и прекъсване от придвижване.

Едва 6,5% от колите в София отделят доста високи равнища на замърсители на въздуха. На тях обаче се дължат близо 1/4 от нездравословните газове в града. Това демонстрираха данните от измерванията на испанската лаборатория RSLab. Те бяха направени при започване на септември. Тогава мобилни станции с сензор и ултравиолетови лъчи регистрираха равнищата на замърсяване на 17 600 автомобила. Измерванията продължиха 9 дни на 4 разнообразни места в София.

Европейска комисия чака по-евтини електрически автомобили

 04_10

Към 2020 година цените на електрическите автомобили ще бъдат доста близки до тези на стандартните коли. Това съобщи през вчерашния ден комисарят по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович. По думите му, по този начин производители на коли са уверили Еврокомисията. Според Шефчович има два съществени казуса пред всеобщото нахлуване на електрическите автомобили – цената и пробега с едно зареждане.

Комисарят по въпросите на енергетиката и климата Мигел Ариас Каньете разяснява, че като цяло излъчванията въглероден диоксид в Европейски Съюз понижават с 23% от 1990 година до 2016 година В бранша на превоза обаче има растеж от 20% и той към този момент заема дял от 22% от общите излъчвания. Затова в Брюксел плануват да опростят разпоредбите за построяването на зарядни станции за електрически автомобили. Като цяло за разрастване на спомагателна инфраструктура, обвързвана с развиването на електрическите автомобили в общността, ще бъдат вложени 800 млн. евро.

Съединени американски щати готвят удар по колите на ток

 04_10-2

Републиканската партия на Съединени американски щати предложи да се внесе корекция в Данъчния кодекс, с която да се анулира дотацията от 7500 $ при покупка на електрически автомобил. Ако законопроектът бъде утвърден от Конгреса, измененията ще влязат в действие през 2018 година В момента в Съединени американски щати работи дотация във тип на данъчно облекчение за всички електрически автомобили и хибриди, които се зареждат от електропреносната мрежа. Сумата зависи от размера на батериите и варира от 2500 до 7500 щатски $.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР