Автомобилите от Формула 1 имат за цел да бъдат най-бързите

...
Автомобилите от Формула 1 имат за цел да бъдат най-бързите
Коментари Харесай

Колко струва един автомобил от Формула 1?

Автомобилите от Формула 1 имат за цел да бъдат най-бързите на пистовите съревнования и затова са едни от най-скъпите в света. Отборите харчат милиони, с цел да ги създават и развиват, написа.

Скоростите в най-елитната серия от автомобилни надпревари постоянно надвишават 300 километра в час, а построяването на машини и съставни елементи, които да могат да устоят на рисковите натоварвания, коства големи суми.

Цената зависи най-много от това какъв брой пари са подготвени да похарчат екипите за развиването на своя автомобил. Традиционно колосите във Формула 1, като Ferrari и Mercedes, които нормално се борят за местата на подиума, харчат най-вече.

До предходната година разноските им се оценяваха на над 400 милиона $ годишно. По-малките тимове, като Haas, влагат доста по-скромни средства.

За да изравни изискванията за участниците и да направи надпреварите по-конкурентоспособни, Международната автомобилна асоциация вкара таван на разноските, който влезе в действие от 2021 година Според новите разпореждания, разноските, които конструкторите могат да похарчат за повишение на успеваемостта на автомобила, не могат да надвишават 135 милиона $ на година от 2023 година нататък.

Очаква се това предписание да помогне доста на по-малките екипи да реализират повече триумфи.

Но даже и тази сума, след въвеждането на тавана, е извънредно висока и за новите конструктори и тимове навлизането в спорта е тежко предизвикателство. Мениджърите на тимовете би трябвало да вземат под внимание и нужните разноски за логистика и напредването на тези коли по целия свят по време на сезона, както и да отчетат вероятните вреди, нанесени на техниката по време на спортния уикенд.

И по този начин, какъв брой, в последна сметка, коства построяването на един спортен автомобил от Формула 1?

Воланът и скоростната кутия са съставените елементи, от които зависи контролътвърху държанието на колите на спортните писти. Един волан от F1 коства към 50 000 $, до момента в който скоростните кутии костват над 400 000 $. Хидравликата в колите на F1 се прави оценка на към 170 000 $.

Т. нар. " ореол " - титаниевата конструкция над кокпита на автомобила, която защищава водачите от парчета, летящи от други коли, както и от удари при катурване, се прави оценка на към 17 000 $.

Шасито, което съставлява външната структура на един болид от F1, е направено от извънредно здрави въглеродни нишки и коства 700 000 $.

Спирачната система е жизненоважен съставен елемент за автомобила и водача, като във Формула 1 цената на този съставен елемент доближава близо 80 000 $.

Резервоарите на спортните болиди се създават от специфична сплав от полиуретан и въглерод, която е по едно и също време лека и доста здрава. Производството на един подобен контейнер коства към 30 000 $.

Разходите за гуми също не са за подценяване, защото в границите на един спортен уикенд, който включва тренировки, подготовка и съревнование, тимовете изразходват по няколко комплекта, всеки от които коства сред 3000 и 4000 $.

Като се прибавят и някои спомагателни съставни елементи, като електрическата система, детайлите за сигурност в кокпита, машинните лагери и други, общата сума за производството на един автомобил от Формула 1 може да доближи близо 20 милиона $.

И това са единствено разноските за физическото произвеждане на съставените елементи на болидите. Последващите процеси, като софтуерното развиване и подобряването на аеродинамичните характерности, за които се употребяват специфични лаборатории и въздушни тунели, са напълно настрана перо в бюджета.

Заплатите на водачите също не са ниски, което в допълнение тежи върху финансовите салда на тимовете.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР