Автомобил призрак и въздушни снимки от земята – така е

...
Автомобил призрак и въздушни снимки от земята – така е
Коментари Харесай

Списание Космос от 1969 г.: За автономните коли и дрон фотографията*

Автомобил фантом и въздушни фотоси от земята – по този начин е изглеждало бъдещето в света на технологиите през 1969 година, показано от именитото списание за просвета и техника „ Космос “. В обичайна за българския соцаналог на „ Нешънъл Джиографик “ графа „ Предава „ Космос “ са поместени къси вести от света в региона на науката и техниката.

Ето по какъв начин са изглеждали за времето си самостоятелните коли и дрон фотографията:

„ Техника Молодежи “ - Съюз на съветските социалистически републики

АВТОМОБИЛ ПРИЗРАК

Такъв автомобил без водач се е разхождал неотдавна по улиците на Токио. Командното табло е било снабдено със комплицирана електронна инсталация, която се е справила чудесно със дилемите си. Тя е изчаквала на светофарите зелената светлина и по авансово дадена карта е довела автомобила до местоназначението. Вероятно в бъдеще ще би трябвало да бъде създаден още един отдел от правилниците за придвижване по улиците и пътищата – отдел за електронните водачи.



КОЛКО СА ЯДРЕНИТЕ РЕАКТОРИ В СВЕТА?

Според статистическите данни, оповестени от Международната организация за атомна сила, в 48 страни членки на МАГАТЕ, работят 455 нуклеарни реактора. От тях 361 са в научноизследователски центрове, 94 – при електроцентрали.

„ Знание – мощ “ - Съюз на съветските социалистически републики

МАГНИТНИ ОПЕРАЦИИ НА РАК?

Съществува мнение, че в случай че човек носи магнитна гривна, това оказва помощ против високото кръвно налягане. Даже в някои страни такива гривни се създават фабрично. Дали и до каква степен те лекуват хипертония, е още напълно противоречиво. Но неотдавна британски учени оповестиха, че при избрани условия мощното магнитно поле може да унищожава живи кафези в човешкия организъм. Това наблюдаване единствено за себе си не би било забавно, в случай че не се знаеше, че раковите кафези имат много по-слаба клетъчна ципа от здравите кафези. Сега проучванията са ориентирани към това – да намерят субстанции, които биха създали раковите кафези изборно чувствителни към мощни магнитни полета.

„ Фотомагазин “ (Foto Magazin) - Федерална Република Германия

ВЪЗДУШНИ СНИМКИ ОТ ЗЕМЯТА

Точно казано, те не са напълно въздушни, тъй като се правят на 22 метра височина. Оригинално е обаче приспособлението, което подвига камерата. То е по този начин инсталирана в автомобила, че водачът може да командва камерата – да я върти във всички направления и да я задействува в определения от него миг.



„ Сианс е ви “ (Science et Vie) - Франция

ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ЗАТОПЛЯ СТЕНИТЕ

През зимата, когато термометрите демонстрират под нула градуса, стаите ни се костват същински ледници. Но с цел да бъдат всички пространства в нашия дом топли, учените и конструкторите са изобретили автентичен метод за стопляне на стените. На стената се слагат железни пластинки, по които протича електрически ток. А от горната страна върху тях като изолатор са сложени алуминиеви пластинки. Щом се пусне електрическият ток, помещението се затопля. При това има специфичен ключ, който контролира температурата по избор на живеещите в помещението. Изпитанията са посочили, че този метод на отопление превъзхожда парното, и лъчистото отопление.

„ Илюстрейтед Лондон Нюз “ (The Illustrated London News) – Англия

ПАСПОРТИ ЗА КРАВИТЕ

Засилването на кражбите на крави в Швейцария е заставило полицията в Ноймюнстер да прибегне до изключителна мярка. Всеки притежател бил длъжен да извади паспорт на кравите си. По този случай се отворила много работа на фотографите – всяка крава трябвало да бъде снимана отстрани и анфас. Отначало полицейската мярка се посрещнала с съмнение и насмешки. Скоро обаче се оказало, че всяка крава си има присъща физиономия и най-характерното в нея са рогата. Сега, когато в Ноймюнстер се открадне крава, полицията я търси по паспорта. Ако в това време тя не се е трансформирала към този момент в колбаси!

____

* Материалът е взет от архива на блога Саднъците.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР