Автоматизацията не е довела до масова загуба на работни места,

...
Автоматизацията не е довела до масова загуба на работни места,
Коментари Харесай

Изследване: Роботите не унищожават работни места в ЦИЕ, а увеличават заетостта

Автоматизацията не е довела до всеобща загуба на работни места, а в противен случай - понижила е риска от съкращения и нараснала възможностите за намиране на работа в централноевропейските страни Полша, Словакия и Унгария.

Противно на страховете, че роботите унищожават работни места, повишаването на автоматизацията в европейските стопански системи в действителност усилва заетостта с 1-2% от 2004-2018 година, се споделя в проучване, написа Emerging Europe.

" Според нашето проучване вкарването на роботи в работната мощ в Европа не е довело до повишаване на безработицата. Броят на промишлените роботи на 1000 служащи се е нараснал четирикратно от 2000 година до 2017 година, а резултатите върху заетостта са смесени. Изводът обаче е, че роботите не ни " крадат " работните места - те ги трансформират ", споделя Мириел Гоншор от Института за стопански проучвания RWI.
 Над 50% от работните места в Испания са застрашени от автоматизация
Над 50% от работните места в тази европейска страна са застрашени от автоматизация

През 2022 година ще бъдат основани 133 милиона работни места в световен мащаб

Проучването открива още, че въздействието на роботизацията върху заетостта е позитивно в Европейски Съюз, изключително в страни с по-ниски разноски за труд.

В западноевропейските стопански системи, където разноските за труд са по-високи, резултатът е по-различен - внедряването на роботи не довежда до съкращения, нито до нови работни места.

" Противно на вярванията за загубата на работни места, идващи от пазара в Съединени американски щати, в Европа роботите са бонус към работата на хората, а сурогат. Това е очевидно в стопанските системи от Централна и Източна Европа, където вложенията в автоматизация основават нови работни места ", разяснява Пьотр Левандовски от полския Институт за структурни проучвания (IBS-москва).

Според изводите има и разлики в метода, по който роботизацията визира другите служащи. Така да вземем за пример работещи чиновници в индустриални линии, са най-уязвими към автоматизацията.

В множеството европейски страни, като се изключи най-богатите, потреблението на роботи усилва вероятността за намиране на още служащи. Друго изненадващо изобретение е, че автоматизацията не съставлява опасност за по-възрастните или по-младите чиновници, които нормално са най-засегнати от съкращения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР