Автоматизации. Изкуствен интелект. Machine learning. Роботи. Често чуваме за тях,

...
Автоматизации. Изкуствен интелект. Machine learning. Роботи. Често чуваме за тях,
Коментари Харесай

Ще вземат ли роботите работата ни?

Автоматизации. Изкуствен разсъдък. Machine learning. Роботи. Често чуваме за тях, само че рядко осъзнаваме все по-голямата им роля за бизнеса и заобикалящата ни среда. Докато за доста организации и техните чиновници това са по-скоро тематики от далечното бъдеще, то при започване на 2021 година McKinsey предвижда, че до края на десетилетието 45 милиона чиновници в Съединени американски щати, или ¼ от работната мощ, ще изгубят работата си заради автоматизация и роботизация на разнообразни процеси в организациите. Възможно ли е това да се случи и развиват ли се нововъведенията със същото движение и в България? " Модис България " разяснява по тематиката с Ириней Стоев, началник на отдел " Автоматизации и нововъведения " в компанията.
Що е то автоматизиран бизнес развой?
Бизнесите по света влагат милиарди в така наречен цифрова промяна, която включва и автоматизацията на бизнес процеси - всички тези интензивности и оперативни задания, които правим като част от работата си. Невинаги си даваме сметка, че доста от тях ангажират забележителна част от времето и вниманието ни даже да не носят огромна добавена стойност за бизнеса. За благополучие актуалните технологии дават решение на казуса, което ни разрешава да оставим тази част от работата си в " ръцете " на роботите.

" На процедура всеки постоянно повторяем развой, който следва дадена логичност, може да бъде автоматизиран посредством програмен продукт, като се отстрани многократната и повторяема интервенция на индивида. Има ли в работата ви повторяеми задания, които правите, следвайки ясно избрани стъпки и правила? Всяка от тях може да бъде автоматизирана ", споделя Ириней Стоев пред АИБЕСТ.
Как го вършат роботите?
Най-популярната технология, обвързвана с автоматизация на процеси посредством програмен продукт, е така наречен RPA, или Robotics Process Automation (роботизирана автоматизация на процеси). При нея " роботът " замества индивида в огромна част от повторяемите работни процеси, освен това с изключителна успеваемост и точност.

" Посредством RPA можем да автоматизираме всяка задача, която следва избрани стъпки и логичност. Огромните изгоди за бизнеса се показват в спестеното време и труда на чиновниците, защото роботите не почиват, както и в минималния % на неточности, които те позволяват по отношение на хората ", прибавя Ириней Стоев.
Какво можем да автоматизираме с RPA?
Вероятно ще се изненадате от броя и разнообразието от интензивности и бизнес процеси, които могат и към този момент се автоматизират в другите компании и промишлености. Все по-вероятно е и роботи да се грижат за част от обслужването ни като крайни клиенти на разнообразни услуги.

" Именно при обслужването на клиенти роботите имат все по-голяма роля. Вероятно постоянно се срещаме с тях при контактите си с снабдители на информационни услуги като телекоми и интернет компании или финансови институции. Такъв вид бизнеси постоянно получават сходни позвънявания или запитвания от клиенти, а процесът по обработката им е подобаващ за частична или цялостна автоматизация. Това може да включва приемане на входящото питане по телефон, мейл или чат, превод на избран език, насочването му към верния отдел в компанията, автоматизиран отговор към клиента, както и доста други стадии до крайната му обработка. Вече имаме осъществени сходни планове за наши клиенти, като в границите на компанията ни също сме въвели RPA за огромна част от дилемите, които генерират огромен размер от работа на дневна база ", разяснява Ириней Стоев
Каква е възвръщаемостта за бизнеса?
Идва ред и на най-важния въпрос, който може да дефинира бъдещето на роботите като част от работата ни. Въпреки очевидните изгоди от RPA като оптимизация на работата, повече продуктивност и успеваемост и по-доволни клиенти, доста компании са към момента внимателни в своите първи стъпки към автоматизиране на работните процеси. Експертите плануват, че точно бизнеси, които не приспособяват тактиката си към автоматизации на разнообразни процеси, ще забавят развиването си и размера на осъществена работа.

" За доста компании от основно значение е да могат да плануват на какъв стадий автоматизациите дават позитивен резултат върху резултатите на бизнеса. Опитът ни демонстрира, че въвеждането на един RPA робот дава възвръщаемост на инвестицията за период сред 3 и 5 месеца, което е извънредно бързо в областта на цифровата промяна. Положителният резултат върху работата на хората обаче идва директно след включването на " робота " в работния развой ", разяснява Стоев.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Как да... 2 Политика 3 Коронавирус 1 Коментари и разбори 2 Политика 3 Коронавирус 1 Как да... 2 Свят 3 Коронавирус Ще вземат ли роботите работата ни?
Заместител или приближен сътрудник на индивида са роботите? Истината е, че в областта на софтуерните технологии, финансовия бранш, човешките запаси и маркетинга огромна част от процесите могат да бъдат автоматизирани. Това обаче надалеч не значи, че индивидът ще загуби водещата си роля.

" RPA решенията, които създаваме и осъществяваме както за наши клиенти, по този начин и вътрешно в компанията ни, нямат за цел и не лишават работата на сътрудниците ни. Напротив, разрешават им да се концентрират върху задания с по-висока стойност за бизнеса, както и за самите тях. Докато те работят върху значими процеси, където са незаменими, роботите поемат времеемката и повторяема част от работата, като я правят със забележителна точност и експедитивност. Така и цялостната работа на всеки отдел се усъвършенства, а в последна сметка най-доволни са клиентите и чиновниците в компанията ", добавя Ириней Стоев.
Повече за Modis Innovation & Automation Lab През последните 4 години Ириней Стоев управлява отдела, който създава и внедрява RPA решения за " Модис България " и клиентите на компанията. Понастоящем екипът на MIA Lab се състои от програмисти, които се занимават с автоматизация на процеси, анализатори на данни, както и експерти в региона на machine learning технологиите. " За интервал от 4 години екипът ни съумя да автоматизира над 100 бизнес процеса за компанията ни и за нашите клиенти, като общо сме икономисали работа за над 30 чиновници на цялостно работно време. Идеите и предложенията за основаване на RPA решения идват както от сътрудниците ни, по този начин и от сътрудниците ни в " Модис България ". Споделям, че в компанията ни имаме фокус и върху така наречен Citizen Development начинания, при които даваме опция на сътрудници без опит и знания по програмиране да създават свои лични софтуерни приложения. MIA Lab приветства всеки от чиновниците ни, който има интерес към нововъведенията и RPA технологиите, да стане част от вътрешната ни стратегия за образование и да работи по автоматизацията на развой, основен за неговия екип ", обобщава Ириней Стоев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР