Автомагистрали ЕАД е сключвало договори с трети лица за изпълнение

...
Автомагистрали ЕАД е сключвало договори с трети лица за изпълнение
Коментари Харесай

Сметната палата: В Автомагистрали ЕАД е страшно, няма никава прозрачност

Автомагистрали " ЕАД е сключвало контракти с трети лица за осъществяване на договорите, които са му възлагани по омекотен ред. Сметната палата извърши одит за сходство на осъществяването на публичните поръчки, предоставени на " Автомагистрали " ЕАД за 4 години - интервала от 01.01.2016 година до 31.12.2020 година, оповестиха от палатата.

Одитът бе предоставен на Сметната палата с решение на 44-то Народно заседание от 16 декември 2020 година

Установените обстоятелства и условия, както и установените пропуски и недостатъци във вътрешните правила на сдружението не дават убеденост, че " Автомагистрали " ЕАД разходва дейно, конкурентно и транспарантно обществените средства за осъществяването на предоставените му обилни по размер и трудност действия, за които не разполага с задоволителен личен потенциал.

През одит ирания интервал " Автомагистрали " ЕАД извършва 14 контракта за публични поръчки на обща стойност 3 768 836 хиляди лева без Данък добавена стойност, 12 от които са подписани с Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), и 2 - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

Шест от изпълняваните от " Автомагистрали " ЕАД контракти са предоставени без осъществяване на процедура за възлагане на публични поръчки, посредством " in house " възлагане на съображение чл.14, ал.1, т.6 от Закон за обществените поръчки.

От тях четири контракта по този ред на възлагане са подписани сред " Автомагистрали " ЕАД и АПИ за осъществяване на обилни по размер и трудност работи, свързани със строително-монтажни действия по подсилване на обекти, създаване, доизграждане и рационализация на сектори от републиканската пътна мрежа. Общата им стойност е 3 652 036 хиляди лв. без Данък добавена стойност, което е 96,9 на 100 от общата стойност на всички изпълнявани от " Автомагистрали " ЕАД контракти през одит ирания интервал.

" Автомагистрали " ЕАД е определен за реализатор на тези контракти по реда на едно от изключенията, използвани за обществени възложители (чл.14, ал.1, т.6 от ЗОП), при което не се изисква осъществяване на процедура за възлагане на социална поръчка. Този ред на възлагане е използван при положение, че изпълнителят е юридическо лице, което кумулативно дава отговор на посочените условия в чл.14, ал.1, т.6 по отношение на чл.14, ал.1, т.5 от Закон за обществените поръчки.

Чрез използване на посоченото изключение от Закон за обществените поръчки целият обществен запас, с който се финансира осъществяването на договорите, се насочва към едно сдружение - " Автомагистрали " ЕАД, което следва потвърдено да разполага с нужните запаси и потенциал за осъществяване на предоставените действия. " Автомагистрали " ЕАД е определено за реализатор по този омекотен ред точно тъй като сдружението дава отговор на посочените в закона условия и същото следва да извърши дейностите по договорите, а не да ги превъзлага на трети лица.

От разбора на потенциала на " Автомагистрали " ЕАД е видно, че личните запаси на " Автомагистрали " ЕАД не са задоволителни за изцяло осъществяване на предоставените му действия.

За осъществяване на забележителните по размер и трудност инфраструктурни обекти, които са предоставени на " Автомагистрали " ЕАД в припокриващи се интервали за тяхното осъществяване (основно 2019 и 2020 години), сдружението е сключило редица контракти с трети лица. По този метод забележителна част от предоставените поръчки на " Автомагистрали " ЕАД е превъзложена и изпълнителят по договорите " Автомагистрали " ЕАД е сменен.

" Автомагистрали " ЕАД е определен за реализатор по омекотен ред като отговарящо на посочените в закона условия и следва да извърши дейностите по договорите, а не да ги превъзлага на трети лица.

Например по контракт РД-33-14/23.10.2019 година с предмет " Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, наранени от геодинамични процеси и феномени ", от " Автомагистрали " ЕАД са подписани 129 контракта с 30 външни за сдружението лица (трети лица) на обща стойност 411 666 хиляди лева без Данък добавена стойност, което съставлява близо 87 на 100 от цената за осъществяване на главния контракт. На третите лица са платени предплатено обилни финансови средства, чийто общ размер възлиза на 180 790 372 лева с Данък добавена стойност.

Авансови суми са предоставяни даже и за обекти, за които към края на одит ирания интервал няма получени задачи за планиране от възложителя АПИ. По този метод на третите лица е дадена опция да разполагат за неустановен интервал от време с огромен обществен финансов запас, без да има каквото и да е насрещно осъществяване на строително-монтажни работи, като се изключи един обект, по който има междинно осъществяване.

Подробна информация за подписаните контракти с трети лица - предмет и стойност на договорите, осъществени заплащания, в това число предплатени заплащания, е показана в одит ния отчет и приложенията към него. Външните за сдружението реализатори, снабдители и контрагенти са избирани по вътрешен ред и правила, при което са открити пропуски: липса на условия за обезпечаване на гласност на дейностите по асортимент на външни изпълнители; липса на съответни и/или възможни критерии, които да се ползват при подбора; предпочитан избор на външните лица от лист с контрагенти, с които сдружението към този момент има подписани контракти и/или рамкови споразумения; липса на условия и ред за осъществяване на инспекция за съгласуваност по смисъла на параграф 1, т. 3 от Данъчно-осигурителен процесуален кодекс сред управлението и чиновниците и лицата, на които се разпореждат действия, както и сред лицата, участващи в подбора на външни реализатори и контрагенти. Поради това не е обезпечена задоволителна конкуренция при осъществяване на подбора и се поражда риск от централизация на възлагани действия и обществени средства в стеснен кръг трети лица.

По договорите, подписани с Агенцията по геодезия, картография и кадастър, " Автомагистрали " ЕАД е изпълнявало в период и съгласно условията на възложителя плануваните действия. Изпълнението им е в сходство с правната рамка и клаузите, по които страните са се споразумели и съгласно прелюдия в организацията ред.
Одитният отчет се изпраща на Народното събрание, на Министерството на районното развиване, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане, за сведение, както и да послужи по прокурорска кореспонденция.

Одитният отчет е оповестен на интернет страницата на Сметната палата на адрес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР