Автомагистрала Хемус“ е поскъпнала с над 38.4 млн. лв. Това

...
Автомагистрала Хемус“ е поскъпнала с над 38.4 млн. лв. Това
Коментари Харесай

АМ Хемус е поскъпнала с над 38.4 млн. лева

Автомагистрала " Хемус “ е поскъпнала с над 38.4 млн. лева Това е сумата, с която са индексирани два от порочните инхаус контракта, с които държавното " Автомагистрали “ е превъзлагало дейностите на частни компании под прикритието на контракти за наем на техника и доставка на материали. Индексирани са цените за строителството на четири сектора от автомагистралата, а споразуменията са подписани през март и април от някогашния началник на Агенция " Пътна инфраструктура “ Ясен Йорданов, оповестиха от Министерство на районното развиване след питане на Economic.bg.

Договорите са индексирани и то със обилни суми и строителството е стартирано “, разяснява преди дни в телевизионно изявление служебният районен министър Виолета Коритарова.

Два индексирани контракта за милиони

От отговорите на отрасловото ведомство излиза наяве, че с спомагателни съглашения са индексирани два контракта с " Автомагистрали “. Първият е за строителството на първите три участъка (от Боаза до Плевен). Споразумението за повишаването е подписано на 14 март от Йорданов. Така тези сектори са индексирани с над 37.7 млн. лева. с Данък добавена стойност (37 781 253,29 лева.).

Министерството даде и точна разбивка кой сектор с какъв брой е поскъпнал. Участък 1, който е с дължина 15.2 км, и е от Боаза до пресичането с пътя Луковит – Угърчин, в това число и п. в. " Дерманци “, нараства с над 11.6 млн. лева с Данък добавена стойност (11 612 994 лева.).

Участък 2, с дължина 19.2 км, включващ трасето от края на п. в. " Дерманци “ при пресичането с третокласния път Луковит – Угърчин до връзката с пътя Радювене – Катунец, в това число п. в. " Каленик “, също нараства с над 11.6 млн. лева с Данък добавена стойност (11 615 939,64 лева.)

Участък 3, с дължина 17 км, който е от края на п. в. " Каленик “ при пресичането с пътя Радювене – Катунец до връзката с път ІІ-35 Плевен – Ловеч, в това число и п. в. " Плевен “, нараства с над 14.5 млн. лева с Данък добавена стойност (14 552 319,65 лева.)

Вторият контракт, който е индексиран, е за дейностите по пътен възел " Буховци – Юг “, който е част от участък 9. Споразумението за неговото повишаване е подписано на 10 април, а индексацията е с над 681 хиляди лева с ДДС (681 373,85 лева.). Той е с дължина 11.9 км и обгръща правата след п. в. " Лозница “, при пресичането с път II-49 до п. в. " Буховци – Юг “.

Предисторията

Че недостроената автомагистрала ще нарастне стана ясно още в края на предходната година, когато депутатите одобриха промени чрез преходните и заключителни разпореждания на Закона за държавния бюджет за 2024 година Те дадоха опция порочните инхаус контракти, по които се строи освен " Хемус “, само че и скоростният път Видин – Ботевград, да се индексират.

Преди това някогашният районен министър Андрей Цеков предвижда, че индексацията на " Хемус “ ще е към 30%, само че по този начин и в никакъв случай не показа точна стойност. Още с встъпването си в служба обаче първата работа на Цеков бе да заприказва за въпросната индексация. Той бе на мнение, че единствено така магистралата ще може " да се пречисти “.

" Пречистената “ автомагистрала продължава да се строи постепенно

Въпреки индексацията автомагистралата продължава да се строи с извънредно мудни темпове. В изявлението за БТВ служебният министър Коритарова разяснява, че по сектор 1 – от Боаза до п.в. " Дерманци “ – се работи от началото на строителния сезон. От него са изпълнени 68%. От сектор 2 са изпълнени над 23%. Строителството в сектор 3 е над 50%.

Този летен сезон ще се строи. Очакваме първият сектор да бъде приключен до края на 2024 година, а останалите сектори до Плевен да бъдат приключени през 2026 година “, уточни тя.

Тези проценти обаче не са оригиналност и на процедура демонстрират, че градежът на първите три сектора, които към този момент са индексирани, не помръдва. Напредъкът по тях бе абсолютно същият и при започване на годината, когато някогашният министър Андрей Цеков отговори на депутатски въпрос. Тогава той уточни, че забавянето се дължи на неналичието на индексация през предходната година.

Припомняме, че строителството на автомагистралата към този момент глътна над 1.4 милиарда лева. Такива бяха сумите към юли 2023 г. От Министерство на регионалното развитие показаха, че общо изплатените средства за секторите от 1 до 9, към този момент са в размер на над 1.5 милиарда лева с ДДС (1 514 414 964,13 лева.) 

Общо изплатените средства за строителството на Автомагистрала " Хемус “ по контракт с " Автомагистрали “ ЕАД - Д-122 от 20.12.2018 година, за сектори от 1 до 6 са в размер на 1 031 026 230,62 лева с Данък добавена стойност. Общо изплатените средства по контракта с " Автомагистрали “ ЕАД – РД-33-16 от 18.12.2019 година, за сектори 7, 8 и 9 са в размер на 483 388 733,51 лева с Данък добавена стойност ", показаха от министерството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР