Автоизложението във Франкфурт е едно от най-значимите събития в автомобилната

...
Автоизложението във Франкфурт е едно от най-значимите събития в автомобилната
Коментари Харесай

Във Франкфурт започна нова ера в автомобилната индустрия

Автоизложението във Франкфурт е едно от най-значимите събития в автомобилната промишленост. То се организира на всеки две години (редува се с това в Париж) и събира най-големите производители в света. Тази есен салонът, който отвори порти за медиите в понеделник, а от през днешния ден приема и гости, е още по-специален. Той сега става хазаин на някои от най-важните министър председатели на нови модели, някои от които ще трансформират разбиранията за автомобила.

Едно от най-очакваните представяния е това на първия всеобщ електрически автомобил на Volkswagen, с който компанията разгласи началото на една цяла нова епоха - тази на транспортните средства с нулеви нездравословни излъчвания. Хечбекът носи името Volkswagen iD.3 и е построен на особено създадената за електрически автомобили платформа MEB, която е усъвършенствана освен от позиция на задвижващите елементи, само че и за реализиране на оптимално пространство в салона, както и за увеличение на пробега с едно зареждане на батериите.

Електромоторът е подложен на задната ос, а блокът батерии е интегриран в пода. Така е реализиран невисок център на тежестта, който в композиция със задното задвижване и идеалното систематизиране на тежестта сред двете оси би трябвало да направи ID.3 освен екологично чист, само че и прелестен за каране автомобил.

Като габарити ID.3 е съпоставим с бестселъра на марката - VW Golf, като дължината му е 4261 мм, широчината - 1809, и височината - 1552. Междуосието доближава 2765 мм, което е връх за този клас. Хечбекът е относително тежък - 1719 кг, само че пък има впечатляващ коефициент на въздушно противодействие - 0,267. На борда могат да се поберат 5 пасажери, а багажникът е с размер 385 литра.

Пред лидера в салона са сложени два екрана, като единият играе ролята на приборен панел, а вторият - 10-инчов, дава отговор за всички останали функционалности. Интерфейсът, употребен при ID.3, може да разпознава гласови команди и да се свързва със смарт телефон. Трябва да се означи, че ръководството на спомагателни функционалности става със датчици, като бутони и клавиши остават единствено на прозорците и на спешните светлини.

Мощността на електромотора е 204 к.с. (150 кВт) и 310 Нм. Максималната скорост на всички версии е 160 км/ч, като те ще се разграничават по потенциала на батериите и надлежно ще оферират друг пробег. Базовият вид е с 45-киловатови батерии и изминава до 330 км. Средният разчита на батерия с 58 кВт/ч и има пробег до 420 км, а най-мощният и най-скъп вид има 77-киловатов батерия. При него пробегът е 550 км, което е повече от този Porsche Taycan.

И до момента в който във Volkswagen се целят в всеобщия клас, Mercedes залага на най-луксозния си модел - S-Class, само че в електрическа версия, която носи името Vision EQS. Машината към този момент е единствено идея, само че нейната поява на пазара не е толкоз надалеч.

Луксозният седан се задвижва от два електромотора - по един на всяка ос и батерия, вградена в пода на автомобила. Съвкупната мощ на силовия елемент е 476 к.с., като от компанията дават обещание пробег от 700 км с едно зареждане. Пълненето на 80% от акумулатора ще лишава единствено 20 минути.

Още по-впечатляващ е дизайнът на Vision EQS. Светещата линия стартира от решетката на радиатора и фаровете, като доближава да задните светлина и по този начин образно разделя каросерията на автомобила на две елементи, като горната е в черен цвят и като че ли плува над сребристата изпод.

В черната решетка на радиатора са сложени 940 (!) обособени светодиода на 188 платки, а основните фарове са триизмерни. В задната част на автомобила са интегрирани трилъчеви звездички (аналог с емблемата на Mercedes-Benz), като те се състоят от 229 светодиода.

В конкуренцията на електрическите автомобили се включва и още един - немският производител Porsche, който залага на типичния за него състезателен дух. Компанията показа първия си модел на ток - купето с 4 порти Taycan, като производителите считат, че той може да се окаже по-успешен даже от легендата 911.

В основата на Taycan е архитектурата PPE (Premium Platform Electric), предопределена за работа с електрически силови елементи. Засега са показани единствено двете най-мощни модификации - Turbo и Turbo S. Първата разчита на силов елемент с 680 к.с., а втората - на 761 к.с., като при нея въртящият миг е 1050 Нм.

В задвижващата система и на двете модификации влиза двустепенен редуктор, инсталиран на задната ос. Двигателите се зареждат от литиево-йонни акумулатори с потенциал 93,4 кВт/ч. Базовата версия форсира от 0 до 100 км/ч за 3,2 секунди и изминава 450 км с едно зареждане, до момента в който при Turbo S тези индикатори са 2,8 секунди и 412 км. Максималната скорост е идентична - 260 км/ч.

Porsche Taycan е първият сериен автомобил, оборудван с електрическа система напрегнато 800 волта. Батерията може да се зареди от терминал с изменчив ток с мощ 11 кВт, а също и от непрекъснат ток до 270 кВт. Пет минути зареждане обезпечават 100 км пробег, а до 80% батерията се цялостни за 22,5 минути.

Автомобилът разполага и със специфична система Porsche 4D Chassis Control, при която данните от сензорите на пневматичното окачване с 3 камери и от системата за надзор на векторната двигателна сила се обработват и проучват в действително време. Има общо 5 режима на придвижване - Range (икономичен), Normal, Sport, Sport Plus и Individual.

В листата с в допълнение съоръжение влизат интелигентен гласов асистент, който се задейства с фразата " Hey, Porsche ". Клиентът може да си поръча също завиваща задна ос, адаптивно окачване, дейна аеродинамика и въглеродно-керамични спирачки. До 90% от прекъсването ще става с електромоторите, които ще рекуперират до 265 киловата сила. Хидравличната спирачна система ще се задейства единствено в краен случай.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР