Автоинструктори са в протестна готовност заради намерението на държавата изпитите

...
Автоинструктори са в протестна готовност заради намерението на държавата изпитите
Коментари Харесай

Автошколи недоволстват срещу промени при практическия изпит за книжка

Автоинструктори са в протестна подготвеност поради желанието на страната изпитите за брошура да бъдат провеждани в коли, давани от Министерството на превоза. Идеята се появи след арестите за корупция в „ Автомобилна администрация”.

Според автошколите мярката, която планува страната, няма да докара до никакви позитивни резултати. Причината за това е, че курсисите ще бъдат сложени в доста по-стресова обстановка, запознавайки се с нов автомобил, и то в деня на изпита.

От Министерството на превоза отвръщат, че по този метод ще се спре корупцията при издаването на книжки, а и самите курсисти би трябвало да бъдат добре готови.

В една от огромните столични школи ни дават опция за опит. Курсист ще се качи за малко в кола, друга от тази, в която е обучаван. Оказва се, че не знае от кое място се пали тъкмо тази кола.

Автомобилът е с електронно запалване, а Десислава не желае да опитва в деня на изпита си.

„ Първата мисъл, която ще ми мине, е дали ще се оправя на тотално непозната кола. Това ще ми сътвори някакъв дискомфорт”, уверена е тя.

Мярката ще докара до безпорядък, предвиждат инструктори. „ Това с нищо няма да помогне да бъдат обективно оценени, нито пък ще помогне да се увеличи качеството на образованието, тъй като се въздейства на душeвността на кандидат-водачите”, разяснява автоинструкторът Красимир Георгиев.

Повтаряме опита, с цел да усетим от първо лице шофиране в позната и в непозната кола.

Първото усещане е, че съединителят е много по-твърд, в сравнение с персоналния автомобил, габаритите са по-различни, би трябвало много по-здраво да се натисне спирачката, кормилото също е много по-твърд.

Контрааргументът е, че книжки се издават за категория коли, а не за модели.

„ Съвремените коли, които ние ще купим, са оборудвани със модерни технологии за сигурност и улеснение на управлението”, означи зам.-министърът на превоза Ангел Попов.

Все още не е ясно какъв брой коли и на каква цена ще купи дърважата. Утре следва национална среща на целия отрасъл на автоинструкторите. Засега протестно шествие не се планува. На срещата ще се уточнят проблемите, стоящи пред бизнеса, след което те ще се дават на транспортния министър.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР