Автоинструктори от цялата страна излизат на национален митинг в София.

...
Автоинструктори от цялата страна излизат на национален митинг в София.
Коментари Харесай

Автоинструкторите на протест заради увеличението на часовете по кормуване

Автоинструктори от цялата страна излизат на народен протест в София. Началото ще бъде обещано в 13:00 ч. на площад пл. „ Батенберг “. Протестът се провежда от Националния автоинструкторски съюз, от Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти (СБА).

Основното искане на протестиращите е неотложно да бъде анулирана заповедта на министъра на образованието и науката от 15 ноември 2019 година за нарастване на броя на часовете по кормуване от 31 на 42. Тази смяна е тясно обвързана с въвеждането на нова система за надзор върху практическото образование на водачите (GPS).

На 30 декември 2019 година измененията в наредбата за осъществяване на изпитите за бъдещите водачи бяха оповестени за публично разискване. От тях стана ясно, че GPS система към този момент ще дефинира маршрута, по който ще карат кандидат-шофьорите по време на практическата част от изпита, а не изпитващия, както до момента, осведоми dariknews.bg.

Според текстовете на наредбата, чрез въвеждането на GPS системата, която да дефинира маршрута на изпита, ще се ограничи субективният фактор при избор на трасето от страна на изпитващия. Не на това мнение обаче са инструкторите. Те считат, че точно въвеждането на GPS устройствата ще „ даде съображение на огромна част от специалистите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна скица “.

„ Начинът на въвеждане на системата за надзор от Министерството на превоза даде съображение на огромна част от специалистите в сферата да се усъмнят, че става въпрос за корупционна скица. Договорът за направа на системата е подписан в миг, в който работната група по разискване на измененията към момента не е завършила своята работа. Междувременно, компанията, на която е предоставена направата, към този момент е била подготвена със софтуера и той даже е възложен за тестване на избрани автоинструктори “, изясняват от СБА.

„ На доста от младите водачи, а и на по-опитни водачи им липсват умения да карат в характерни условия. Не знаят, че лявата лента на автомагистралата е за изпреварване, не могат да карат в интензивно градско придвижване или през нощта и в понижена видимост. Именно, с цел да придобият тези умения усилваме броя на часовете в шофьорските курсове “, разяснява пред „ 24 часа “ зам.-министърката на образованието Таня Михайлова. По думите й, по-важни от броя на общите часове по кормуване е наличието на образователната стратегия, а съгласно предлагането би трябвало да се вкарат най-малко 6 часа в допълнение извънградско шофиране, най-малко 3 часа на автомагистрала и най-малко 2 часа нощно и при понижена видимост.

„ Увеличението на часовете на шофьорските курсове е част от програмата за пътна сигурност на държавното управление. Крайната цел е понижаване на броя на починалите в произшествия и да спрем войната по пътищата “, сподели още зам.-министърът на образованието.

„ Наистина има подписан контракт за създаване на идея, като договорът и създаването по него към момента не са признати. Утвърденото от министъра на образованието е смяна в образователната документи, която е обвързана с смяна в „ Наредба 37 ”, регламентираща реда за образование. Към този миг смяна в същата разпоредба не е планувана, в случай че не се реализира единодушие с сектора. Не е възлагана разработка на програмен продукт или система, а единствено идея за образованието. Ще се одобри в този тип зависи от това дали браншът е склонен да има подобен надзор ”, разяснява пред Нова телевизия изпълнителният шеф на ИА „ Автомобилна администрация ” Бойко Рановски.

„ Вероятно часовете за кормуване би трябвало да бъдат повече. Този въпрос е много по-комплексен. Имаше доста разнообразни отзиви, като предложенията бяха часовете да се усилват много повече – 41 или 50 часа ”, разяснява за Нова Чавдар Здравков, член на работната група за актуализация на образователната документи. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР