Автоинструктори готвят протести – причината е, че школите за обучение

...
Автоинструктори готвят протести – причината е, че школите за обучение
Коментари Харесай

Инструкторите готвят протест за Гергьовден

Автоинструктори готвят митинги – повода е, че школите за образование на кандидат-шофьорите са изправени пред банкрут.

Преподавателите по автомото подготовка бяха измежду първите, които трябваше да прекратят активността си поради пандемията от Covid-19. Заповедта на транспортното министерство за тях беше издадена още на 13 март - първия ден на изключителното състояние. Те обаче упорстват, че нищо не пречи изпитите и курсовете да се организират със защитни дрехи, като броят на курсистите е по-малък и се съблюдава нужната отдалеченост.

Затова автоинструкторите са подготвени да стачкуват точно на Гергьовден, с цел да бъдат чути настояванията им - да бъдат възобновени курсовете или да бъдат включени в съответна скица за подкрепяне от страна на страната, с която да покриват най-малко разноските си.

„ До момента никой не е взел поради нашето състояние като образователни центрове – към този момент втори месец не работим, а началото на месеца го стартираме с минус 5000 лв. - плащаме осигуровки, наеми за кабинети и офиси, наеми за полигони, паркинги. Един център има 10-14 автомобила и гражданските отговорности текат, имат и винетки, никой не го регистрира това нещо “, разяснява пред Йонко Иванов, ръководител на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка.

По думите му схемата 60/40 не е използвана за автошколите. Тя е и закъсняла, защото автоинструкторите не бяха включени в първичния текст на постановлението. Включиха ги месец по-късно, малко преди Великден и по данни на общественото министерство към този момент има автошколи, които се възползват от мярката.

Все отново Иванов е оптимист по-скоро за новата мярка за подкрепяне на микрофирмите със173 млн. грант, която разгласи нощес министър председателят и се чака да започва при започване на май.

„ Как ще ни пускат в системата 60/40, когато аз имам 0 лв. доходи за 2 месеца и би трябвало да извадя да платя 40% разноски. Има ли логичност? “, запита той.

Според Йонко Иванов няма и никаква причина да не се организират изпитите, защото сега страдат и курсистите, които към този момент са си платили.

„ Не виждаме какъв е казусът те да не могат да се явят на изпит. Той се организира в особено оборудвани бели стаи и напълно умерено може вместо по 10 индивида, да се пуснат по-малко. Те са в кабинки, които са отделени една от друга, изпитващият може да бъде с предпазно облекло и скафандър. Същото важи и за изпита по процедура. Не е толкоз мъчно да се обезпечат 100 скафандъра за изпитвачите. Тези хора са се подготвили и към този момент 3 месеца не могат да се явят на изпит, а за него са си и платили, не помнят какво са научили. После би трябвало да плащате спомагателни суми за образование, и на вас ще ви е по-лесно да прецените, че може да си платите и че можете да си вземете книжката... “, загатна той за вероятни корупционни практики.

„ Ние стоим 40-50 ден затворени, през това време тумби от младежи пият бира по градинките. Разхождат се, а не могат да си вземат изпитите. Всички магазинчетата работят по улицата, при нас каква е заплахата? “, пита Иванов.

По негово мнение отдалеченото образование въобще не е вид. „ На всяко едно сериозно състояние, в което зависи животът на хората, би трябвало да се обърне внимание с интонация и това може да го направи единствено даскала. Да си драскате с химикалката у дома и някой с еднообразен глас да ви изяснява що е то кръстовище и преимущество, просто не става. Който упорства това да се случва, има комерсиални ползи “, безапелационен бе той.

По думите му разговор с „ Автомобилна администрация “ няма.

„ Никой не желае да ни предложения на диалог. Ние сме доведеното дете на министерството на превоза и на никого не му пука за нашата обстановка. Протестът може да бъде редом и с парада на 6 май /б.р. - към този момент церемониал не се планира/. От едната страна ще има церемониал, от другата - церемониал на образователни коли “, закани се той.

„ Не желая да тежа на страната, да взимам заеми, а да си изкарам парите. Или да бъде пуснато образованието от началото на месеца, или да бъдем включени в скица, с която да си покрием разноските “, заключи настояванията на сектора Йонко Иванов.

В същото време автоинструктори от страната разпратиха петиция до транспортния, здравния и просветния министър, както и до ИА " Автомобилна администрация ", само че към момента нямат отговор.
В нея те упорстват да им бъде разрешено да работят и възбраната за шофьорските курсове да не бъде обвързвана с крайната дата на изключителното състояние - 13 май. Инструкторите недоволстват, защото виждат двоен стандарт - таксиметровите водачи не са спрени да работят, а образователните коли - да.
 
В петицията си автошколите оферират да бъдат дадени съответни инструкции до образователните центрове и техните чиновници и да бъде въведена система от правила на осъществяване на образованието, при съблюдаване на най-строгите санитарно-хигиенни условия. Така да вземем за пример, теоретичното образование да се организира единствено онлайн, а практическото образование - единствено с обучавания курсист и при носене от инструктора и от курсиста на ръкавици, маска и очила. Инструкторите се ангажират с стерилизация на образователните МПС преди и след всеки образователен час, както и на офисите на компаниите. Ще насочат и предизвестие към клиентите да идват единствено изцяло здрави и без признаци. Незабавно да се прекратява образованието на лица, които демонстрират признаци на респираторно заболяване, дават обещание още от сектора.

" Освен това, доста бизнеси като таксиметрова активност, хранителни вериги, аптеки, автосервизи, тото пунктове, градски превоз, а също и магазини за търговия с промишлени артикули, в това число към този момент и фризьорски и козметични салони, действат и осъществят обороти в изискванията на същата епидемиологична конюнктура ", пишат в петицията. " Неясно по какви критерии и за какво активността, която правим, е приравнена на ресторантьорството и питейните заведения, кината и театрите, които бяха затворени напълно, и където несъмнено съществува по-голям риск от разпространяване на болест ", питат автоинструкторите.

" Ако продължим да бездействаме ще бъдем принудени да потърсим финансова поддръжка от държавните органи и кредитните институции, което още повече ще задълбочи икономическата рецесия в страната. Ние не желаеме да сме в тежест на социално-осигурителната система! Ние желаеме да спасим работните места и препитанието на хиляди хора и техните фамилии!ПОЗВОЛЕТЕ НИ ДА РАБОТИМ! ", приключва апелът им.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР