Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен

...
Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен
Коментари Харесай

Автобусни превозвачи протестираха в центъра на Плевен

Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен тази заран.

Около 30 рейсове се събраха преди 10:00 часа на ул. " Иван Миндиликов " до автогарата като част от тях направиха две обиколки в централната част на града. " Нашият митинг не е политически, има единствено стопански претенции ", сподели Палушка Георгиева, ръководител на Управителния съвет на Браншовото съдружие на автобусните превозвачи от област Плевен (БСАПОП).

Тя уточни, че превозвачите упорстват за понижение на цената на горивото като това да стане с понижение на акциза с 50 на 100 и унищожаване на биодобавката. По този метод литър гориво би трябвало да поевтинее с към 45-50 стотинки, пресмятат превозвачите.

" Настояваме и за мораториум на тол таксите до 1 януари 2023 година Предвид финансовото положение на компаниите ние сме в неспособност да плащаме повече от това, което е сега ", добави Георгиева.

По думите ѝ предлагането за нарастване от 4 на 9 ст. за километър тол такса ще докара до това да бъдат конфискувани всички доходи, които осъществя по автобусната линия превозвачът. " Третото ни искане е да се получават дотациите и обезщетенията в цялостен размер, по този начин както е постановено в Регламент 1370 на Европейския съюз. За първото и за второто тримесечие тези суми са напълно минимални, дотации няма за междуселищните транспорти ", изясни Палушка Георгиева.  

Тя акцентира, че поради тежкото финансово положение на автобусни компании са спрени линии от републиканската, регионалната и общинската транспортни схеми. Жителите на селата Беглеж, Борислав и Вълчитрън към този момент нямат автобусен превоз, има спрени курсове от Плевен до София, Русе, Стара Загора и други огромни градове в страната.

Според ръководителя на Управителния съвет на БСАПОП, в случай че се трансформират цените на тол таксите и се усили обсегът им, ще има още спрени линии. До 17:00 часа няма да се извършват транспорти по постоянните автобусни линии от всички транспортни схеми в област Плевен.

Автобусите, които вземат участие в митинга, ще останат паркирани на ул. " Иван Миндиликов ". Сутринта те са се движили по разписание, с цел да могат жителите да стигнат на време до работа, а зрелостниците да се явят на матурата. 

" Около 50 камиона вземат участие към този миг в митинга в Плевен ", заяви Лилян Ангелов, координатор на протестните дейности за региона. Тежките коли не са получили позволение да влизат в града и обикалят по околовръстния път. " Времето е неприятно, само че момчетата се държат, митингът минава умерено ", акцентира Ангелов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР