Автобусите с евакуираните от Киев българи преминаха през контролно-пропускателния пункт

...
Автобусите с евакуираните от Киев българи преминаха през контролно-пропускателния пункт
Коментари Харесай

Евакуираните от Киев българи вече са у нас

Автобусите с евакуираните от Киев българи минаха през контролно-пропускателния пункт Дуранкулак. Освен наши сънародници в колите пътуваха и украинци, жители на Република Северна Македония, германци. Пристигнаха и колите с екипа от дипломатическата ни задача в Киев, осведоми Българска телеграфна агенция. 

Евакуираните бяха посрещнати от министъра на външните работи Теодора Ганчовска. Тя заяви, че идват към 200 души и изрази признателност към българските служби за сигурност, съдействали за сполучливата евакуация на хората.

Областният шеф на Варна Благомир Коцев добави, че е обезпечен заслон за всички, които няма къде да отседнат. Те ще бъдат настанени в разнообразни бази към Варна и в Смядово.

Големи благодарности на България, показа Альона Смилек от Киев. Тя описа, че в украинската столица е доста ужасно и рисково. Смилек уточни, че хората, с които е пътувала, са били доста деликатни към всичките й сънародници. Разказа, че в този момент е научила за българския бит за Баба Марта и посочи, че подарената й мартеница ще закачи на дърво с молитва за мир по целия свят. 

Пред медиите външният ни министър Теодора Генчовска означи, че Министерство на външните работи е направило всичко допустимо за извеждането на сънародниците ни от Киев, което се е случило със съдействието на българските служби за сигурност. По думите ѝ външно министерство и Областна администрация на Варна са основали организация по настаняването на пристигналите от Киев наши сънародници и непознати жители в хотели в морската столица.

" Ситуационният център на външно министерство продължава да оказва помощ на искащи български жители да изоставен Украйна ", означи още министър Генчовска.

" Потвърждавам, че Херсон е окупиран от врага. Водят се боеве в града. Вчерашният ден беше триумфален за съветските сили. Нашата авиация и артилерия разгромиха няколко колони от вражеска техника с няколкостотин танкове. Мисля, че през вчерашния ден провалихме проекта на Русия да отреже юга на Украйна ", сподели за bTV заместник-кметът на Одеса Олег Бриндак. Той е уверен, че идващите дни съветските сили ще бъдат спрени и отблъснати. 

" Одеса към този момент е фронтови град. Онзи ден чакахме морски десант, все пак оказваме помощ и на Херсон, и на Харков. Времето ни оказва помощ през последните дни. Имаше стихия в морето и това попречи на съветските сили. Имаше ракетни удари по постовете към Одеса, само че единствено един човек е ранен. Въоръжените сили на Украйна се нуждаят от каски и бронежилетки, ускорява се и филантропичната рецесия и потребността от храни ", сподели Бриндак. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР