Автентични носии на 100 години – в календарите на Националния

...
Автентични носии на 100 години – в календарите на Националния
Коментари Харесай

Стогодишни носии в календарите на етнографския музей

Автентични носии на 100 години – в календарите на Националния етнографски музей. Колекцията е във връзка идната 100-годишнина от Ньойския кротичък контракт.

Календарът " Три сестри " е въодушевен от художника Иван Мърквичка и неговата картина „ Три сестри”. Другият носи името „ Девойко, мари хубава”.

„ Всички носии, които сме сложили са достоверни носии. Те се съхраняват в музеи в България. Носии, които имат живи наследници. Това са хора, които от първо лице могат да опишат какво са претърпели. В тези календари лъха доста тъга, доста болежка. Едно предпочитание човек да се върне в родината... Човек има една майка, и по същия метод една родина”, показва Петър Петров от план „ Българските корени”.

Календарът „ 100 години по-късно” е отдаден на 100-годишнината от Ньойския кротичък контракт. Той е за всички, които напущат родината си заради несправедливи войни, въстания и преследвания.
Снимка: bTV
„ Това е нашият поклон към тези хора, които, бягайки от родните си огнища, са взимали със себе си най-ценното. Често това са тези носии, с които те идват. Имайки съзнанието за своята българска еднаквост, за значимостта на това, което са донесли. Те са ги дарявали тогава на Народния етнографски музей”, споделя доцент Петко Христов.

След представянето нощес, календарите могат да бъдат прегледани в музейната мрежа, както и в плана „ Българските корени”.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР