Автентична тракийска апетитна, която някои от вас може би са

...
Автентична тракийска апетитна, която някои от вас може би са
Коментари Харесай

Тракийска Апетитка

Автентична тракийска апетитна, която някои от вас може би са приготвяли в детството си

Необходими Продукти

● домати - 4 кг
● червени чушки - 2 кг
● чорбаджийски чушки - 1 кг
● люти чушки - на усет
● патладжани - 2 бр.
● бамя - 500 г
● чесън - 3 глави
● олио - 300 мл
● оцет - 100 мл
● захар - 3 с.л.
● сол - на усет
● дафинов лист - 2 бр.
● бахар - 5 зърна
● черен пипер - 1 с.л. (зърна)
● магданоз - 3 връзки

Начин на подготвяне

Рецептата е обичайната от Пловдивското село Труд.

1. Червените чушки се почистват от семките и се нарязват на едри части. Слагат се в тенджера и се прибавя вода толкоз, че съвсем да ги покрие. Добавят се 50 мл оцет, дафиновите листа и зърната бахар и черен пипер.

Тенджерата се поставя на огъня да заври. Чушките се варят до омекване. Когато са подготвени, се вадят от течността и се изчаква да се охладят. След това се претриват през цедилка, с цел да се отстранен люспите или се употребява машинка. Може да се смелят с месомелачка (блендер), без да се отстраняват семките.

2. Доматите се настъргват на ренде, с цел да се отстрани люспата. Семките, обаче не се отстраняват в рецептата на баба. Ако някой има проблем с по-чувствителен корем, може да смели доматите на машинката за унищожаване на семки и люспи.

3. Патладжанът се изпича, обелва и се нарязва на дребно. Опушеният му мирис е една от подправките за апетитката.

4. Капачетата на бамята се отстраняват с нож, а самата бамя се залива със студена вода и се прибавя малко сол. Бамята се изкисва за 10 минути, по-късно се измива на течаща вода и още веднъж се изкисва за още 10 минути, а след това следва ново измиване. Бамята се нарязва на късчета с величина 1 см. Може да си спестите бамята, само че с нея става доста по-вкусно.

5. Чорбаджийските чушки се измиват, отстраняват се дръжките, разполовяват се по дължина и се режат на късчета с величина 1 см дружно със семките.

6. На ситно се нарязват и лютите чушки дружно със семките.

7. В тавата за подготвяне на апетитка, първо, се поставя мазнината и в нея се изпържват чорбаджийските и лютите чушки.

8. Когато те омекнат леко и понижат размера си, се прибавя нарязаната бамя и пърженето продължава за още 5 минути.

9. Към чушките и бамята се прибавят нарязаните на ситно дръжки от магданоз и нарязаните на ситно скилидки чесън. Задушаването продължава още 5 минути.

10. Добавят се настърганите домати и смлените червени чушки и малко от ароматната вода, в която са се варили чушките (около 300 – 500 мл). Слага се и останалият оцет (50 мл) и при непрестанно бъркане апетитката се изварява.

11. Когато водата съвсем се е изпарила, се прибавят патладжаните, захарта и сол на усет. Разбърква се добре и лютеницата се отдръпва от огъня. Прибавя се магданоз, нарязан на ситно и още веднъж се разбърква.

12. Пълнят се сухи бурканчета, във всяко се поставя по 1 разполовена люта чушка, затварят се и се стерилизират за 20 минути (след завиране на водата).

От дадените количества, според от гъстотата, до която се готви Тракийската Апетитка, се получават 12 – 15 бурканчета от 300 година

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР