Австрийското правителството удължава локдауна до 8 февруари и въвежда още

...
Австрийското правителството удължава локдауна до 8 февруари и въвежда още
Коментари Харесай

Австрия влиза в още по-тежък локдаун, за да свали заразените от 130 на под 50 на 100 000

Австрийското държавното управление удължава локдауна до 8 февруари и вкарва още по-строги противоепидемичните ограничения, заяви през днешния ден на конференция, излъчена по малкия екран, канцлерът Себастиан Курц. Решението е взето след няколкодневни съвещания с специалисти, ръководителите на провинциите и обществените сътрудници, заяви особено за Българска телеграфна агенция Цветана Делибалтова.

Причина за удължение на локдауна и за въвеждане на още по-строги ограничения е диагностицираният в Австрия бързо разпространяващ се " английски вариант " на вируса, както и към момента огромният брой новозаразени. Целта на държавното управление е броят на новозаразените за една седмица да падне под 50 на 100 000 население, а към този момент те са 130. Решенията ще се взимат в съдействие с ръководителите на всички провинции и ще се водят ежеседмични съвещания за оценка на обстановката и набелязване на идващите ограничения.

Премиерът Курц разгласи, че решението е локдаунът да бъде удължен до 7 февруари в това число. От 25 януари влизат в действие нови правила:
наложително спазваната отдалеченост се усилва от 1 на 2 метра, наложително е носенето на маски от типа ФФП2 в градския превоз, комерсиалните обекти за хранителни артикули, аптеките, банките и институциите, които по време на локдауна работят с гости. Маските ще се продават в магазините за хранителни артикули на чиста цена. На хората с ниски приходи държавното управление ще ги даде гратис.
Препоръчва се на всички места, където това е допустимо, компаниите да изпратят своите чиновници на работа от у дома.

Затворени остават учебните заведения и детските заведения. Училищата ще отворят порти след семестриалната почивка.

Тежко засегнатият от рецесията туристически отрасъл остава затворен най-малко до март. За заведенията за публично хранене и хотелите в средата на февруари ще се взема решение дали е допустимо отварянето им от март.

Вероятно е търговията, услугите и музеите да отворят на 8 февруари, само че при по-строги условия. Редовното тестване на професионални групи, в учебни заведения и детски заведения, както и на необятни пластове от популацията остава една от значимите задания.

Министърът на опазването на здравето Рудолф Аншобер очерта схемите за имунизиране на популацията според от съществуването на ваксини от разнообразни производители, което е най-сигурната тактика за преодоляване на пандемията.

 Виена се надигна против ограничаващите ограничения Виж още

Освалд Вагнер, вицеректор на Виенския медицински университет, се обърна с значими послания към сънародниците си, представяйки гледната точка на специалистите. Той посочи, че откакто бъдат имунизирани хората със съпътстващи болести и хората над 65 години, обстановката ще бъде облекчена както за цялото общество, по този начин и за системата на опазването на здравето.

Новият вариант на вируса е в допълнение затруднение, защото заради високата му инфекциозност за две седмици броят на болните няма да се усили двойно, а петорно.

 Светът се готви за Виж още

Единодушното мнение на специалистите е до имунизирането на най-уязвимата част от популацията ограниченията да се удължат, а необятно набелязаното тестване да продължи.

" Ваксината е малко знамение ", никой не очакваше, че ще бъде основана толкоз бързо, добави Вагнер и сподели, че упованията са при започване на лятото обстановката да се усъвършенства. Това е мнението и на федералният канцлер, който чака до лятото обстановката да се възстановява с помощта на ограниченията и на имунизационната акция.

Участниците в конференцията приканиха към сливане на всички политически сили и вдишване на национална отговорност. В срещата с медиите за първи път взеха присъединяване и двама от ръководителите на провинции - Михаел Лудвиг, кмет на Виена и един от ръководителите на опозиционната Австрийска социалдемократическа партия, и Херман Шютценхофер, началник на провинция Щирия, член на ръководещата Австрийска национална партия.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР