Австрийско-румънското дружество OMV Petrom търси нов партньор за проучването за

...
Австрийско-румънското дружество OMV Petrom търси нов партньор за проучването за
Коментари Харесай

OMV търси партньор за газовите проучвания край Варна

Австрийско-румънското сдружение OMV Petrom търси нов сътрудник за изследването за петрол и газ от черноморския блок „ Хан Аспарух “ край Варна след. OMV Petrom позволява новият сътрудник да бъде българска компания.

Това излиза наяве от среща сред Роб Добинс, началник интернационалните връзки и активи на OMV Petrom, и служебния енергиен министър Владимир Малинов.

По време на диалога стана ясно, че OMV прави оценка високо капацитета на блока в Черно море, показват от енергийното ведомство.

Министърът пък е подчертал значимостта на плана за България.

Продължаването на изследванията в евентуално перспективни залежи като „ Хан Аспарух “ е изискване за дейно реализиране на целиte za диверсификация на източниците на енергийни запаси “, декларира министърът.

Договорът за търсене и изследване на петрол и газ в Блок 1-21 „ Хан Аспарух “ бе подписан през 2012 година с българско поделение на Total и петгодишен период. На идната година към плана се причисляват още две интернационалните компании – OMV и Repsol. През 2020 година Repsol трансферира своя дял на Total и OMV, а при започване на годината Total публично се отдръпна от плана.

Миналата година двете компании оповестиха, че чакат да намерят находища на природен газ от 13 милиарда куб. м в източната част на блока. Тогава се заприказва страната да стане сътрудник в плана с до 35% дял.
Total и OMV чакат да намерят 13 милиарда куб. м газ край Варна
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР