Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не

...
Австрийският външен министър Александър Шаленберг смята, че на Украйна не
Коментари Харесай

Австрия се обяви против влизането на Украйна в ЕС

Австрийският външен министър Александър Шаленберг счита, че на Украйна не би трябвало да се предлага участие в Европейски Съюз. Шаленберг разяснява тематиката в тирада на 14-ата среща на върха на европейските медии в Лех ам Арлберг, заяви Нова телевизия. Министърът счита, че Украйна не би трябвало да получава статут на претендент през юни, както чака президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Шаленберг аргументира позицията си с претекста, че има страни от Западните Балкани, които са минали доста по-дълъг път към кандидатурата. Австрийското издание Heute цитира и думите на Шаленберг, че Украйна по принцип не би трябвало да става член на Европейски Съюз даже в бъдеще. Той се застъпи за друг път за Украйна от пълноправно участие.

Според министъра би трябвало да има и други модели с изключение на присъединение на Украйна към Европейски Съюз - присъединение към Единната икономическа зона на Европейски Съюз или просто опазване на настоящето равнище на Споразумението за асоцииране.

Шаленберг прикани за по-голяма еластичност в търсенето на механизми за доближаване сред Украйна и Европейски Съюз. Той обаче несъмнено поддържа по-нататъшното задълбочаване на връзките на Европейски Съюз с Украйна.

По-рано ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел отхвърли да отговори на въпроса дали всички страни от Европейски Съюз са съгласни с вероятността за участие на Украйна.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР