Австрийският ски курорт Ишгл се прочу не само със своите

...
Австрийският ски курорт Ишгл се прочу не само със своите
Коментари Харесай

ЕС затваря ски курортите в Алпите за празниците

Австрийският ски курорт Ишгл се прочу освен със своите писти и пътеки, само че и с изобилието от занимания и многолюден нощен живот. През пролетта на 2020 година обаче той закупи популярност по напълно друга причина: бар „ Кицлох " и други питейни заведения на този тиролски град влязоха в историята на пандемията като едно от най-големите места за размножаване на ковид в Европа. Много австрийци, германци, холандци, датчани и даже туристи, дохвърчали от Норвегия и Исландия, бяха инфектирани и донесоха COVID-19 в домовете си, споделя „ Дойче Веле ".

Оттук и лозунгът, който се чува нееднократно през последните седмици, по-специално в Германия: „ Не би трябвало да има втори Ишгл! " Властите на разнообразни страни се притесняват, че две седмици от коледните и новогодишните празници може просто да анулират всички свои антиепидемиологични старания от последните месеци, в случай че няколко милиона скиори се втурнат в Алпите в разгара на втората вълна на ковид.
Проблемът е освен в това, че всички те могат да се заразят един различен в препълнени питейни заведения, кафенета, заведения за хранене и заведения за хранене вечер. В последна сметка заведенията за публично хранене могат да бъдат отчасти затворени. Въпреки че, несъмнено, е наивно да се надяваме, че младежите, пристигнали за празниците, ще бъдат дисциплинирани в стаите си вечер и няма да се поддадат на изкушението да честват в огромна компания, изключително на Нова година. Но казусът е, че в такива курорти е на практика невероятно да се избегне огромна навалица хора в ежедневните опашки пред лифтовете и влековете и още повече в тесните кабини.

Затова беше препоръчано решение: да се разгласи „ заключване на ските " в Алпите с цялостното затваряне на курортите най-малко за най-горещия сезон на коледните и новогодишните празници. Това обаче би обрекло на големи загуби доста частни и общински предприятия в най-малко пет страни. В края на краищата, промишлеността на ски туризма е извънредно значима за Австрия и Швейцария и играе огромна роля в редица райони във Франция, Италия и Германия.
Така зимният сезон на 2018/2019 обезпечи на австрийските хотели и жилища чартърен 73 милиона нощувки (повечето от тях бяха за скиори), а цялата туристическа промишленост в Австрия завоюва 14,4 милиарда евро доходи. Приходите на Италия от зимен туризъм възлизат на 10,4 милиарда евро през същия сезон.

Освен това една трета от тази сума е извоювана по коледните и новогодишните празници, които доста италианци прекарват в Алпите, в това число Доломитите. Експертите са пресметнали, че в случай че актуалният ски сезон стартира едвам в средата на януари 2021 година, приходите на промишлеността ще доближат едвам 3,1 милиарда евро.
Независимо от това италианският министър председател Джузепе Конте, ясно съзнавайки огромните човешки загуби на страната си по време на първата вълна на ковид, поддържа концепцията за затваряне на ски курортите в Европейски Съюз.

Идеята беше подкрепена от Франция и изрично отхвърлена от Австрия, а Швейцария не се вълнува, тъй като не е член на Европейски Съюз.

В резултат на това Швейцария, където зимните спортове са изключително скъпи за туристите и броят на инфекциите нараства по-бързо, в сравнение с в доста прилежащи страни, е единствената страна в Алпите, която открива ски сезона. На 3 декември тя удостовери, че макар натиска от Европейски Съюз, няма да затвори курортите си за празниците. Освен това сега има опция за каране по някои скатове в Швеция, Финландия и Норвегия.

Междувременно други държавни управления, без да се спогодят за едно-единствено решение, започнаха да вкарват разнообразни ограничавания, които в действителност са предопределени да минимизират зимните празници, с които доста туристи са привикнали.

Франция, да вземем за пример, реши да не затваря своите ски курорти за зимните празници, само че забрани заведенията за хранене, питейните заведения и лифтовете там. Това явно има за цел да даде на французите, изключително тези, които имат лични къщи и жилища в планината, опцията да изоставен огромните градове за празниците и по този метод до известна степен да облекчат епицентровете на епидемията, само че в това време да предотвратят масиран приток на скиори.

Накратко, можете да дишате чист въздух и да се разхождате из Френските Алпи, само че не можете да карате ски там. Французите, които желаят да карат ски в друга страна (например Швейцария), ще би трябвало да прекарат седем дни в карантина след завръщането си. Париж заплаши, че ще провежда голям брой инспекции по пътищата по време на празниците.

Италианското държавно управление, от своя страна, разгласи на 3 декември, че от 21 декември до 6 януари ще бъде въведена възбрана за пътешестване сред районите на страната. Това значи мораториум върху пътуването до планината (и апропо до морето) даже за тези, които имат свои лични жилища там. Ски курортите ще останат затворени за туристи до 7 януари.

В Австрия лифтовете ще стартират да работят на 24 декември, само че хотелите и заведенията за хранене ще останат затворени до 7 януари. По този метод самите австрийци ще имат опция да вършат еднодневни екскурзии до планините, само че на процедура няма да има задгранични туристи там. Освен това от 7 декември до 10 януари всички, пристигнали в страната от рискови зони (а това към този момент е съвсем цяла Европа), ще би трябвало да отидат на десетдневна карантина.

Това решение, взето във Виена на 2 декември, беше наречено " вярно и разбираемо " от министър-председателя на немската федерална провинция Бавария, прилежаща Австрия Маркус Сьодер, като акцентира, че е " доста признателен " на австрийското държавно управление. В края на краищата преди този момент в Мюнхен се опасяваха, че доста баварци ще вървят на ски по австрийските писти на отмора, в случай че бъдат отворени. Подобно придвижване може да докара до по-нататъшно утежняване на така и така доста напрегнатата епидемиологична обстановка в Бавария.

Сега австрийското държавно управление, което в началото се опълчи на взаимното затваряне на алпийски ски курорти в Европейски Съюз, със своите дейности в действителност поддържа такова решение, въпреки то да не беше публично признато. Четирите основни страни в района обаче в действителност са постигнали сходни резултати с националните си ограничаващи ограничения. В последна сметка Германия, от своя страна удължи от 2 декември до 10 януари отчасти блокиране на своята територия, което се отнася по-специално за лифтовете
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР