Австрийският писател Петер Хандке, получил тазгодишната Нобелова награда за литература,

...
Австрийският писател Петер Хандке, получил тазгодишната Нобелова награда за литература,
Коментари Харесай

Вучич поздрави Хандке, спечелил Нобел за литература въпреки протестите

Австрийският публицист Петер Хандке, получил тазгодишната Нобелова премия за литература, бе поздравен от сръбския президент Александър Вучич, съобщи Анадолската организация.

Вучич също по този начин предложения Хандке да посети Сърбия, като го назова " огромен другар на сърбите ".

" Моля, приемете най-искрените ми поздравления. Като лауреат на Нобелова премия вие сте вписан измежду безсмъртните. Тази премия е освен за Вашето извънредно литературно творчество, само че и за вашите ненадминати морални качества, храброст и достолепие да се бориш за идеалите си на изтъкнат интелектуалец ", написа президентът.

" Сърбия ви смята за същински другар и ще се възползвам от опцията да кажа, че ние възприемаме вашата Нобелова премия като извоювана от един от нас. Сега дружно с Иво Андрич честваме още един от нашите носители на Нобелова премия. ", сподели Вучич.

Както съобщихме по-рано, Албания, Косово, Турция и Хърватия бойкотират премиите поради позициите на Хандке.

Техните посланици не участваха на церемонията в Швеция.
 Ердоган се нахвърли против Нобеловата премия по литература за Хандке
Ердоган се нахвърли против Нобеловата премия по литература за Хандке

" Нобелова премия за литература на расист... награждаване на нарушавания на правата на индивида "

Хандке, тъй като писателят отхвърля геноцида в Босна от 1992-1995 година. Той посещава Милошевич в пандиза и се пробва да даде показания в негова изгода . " Тук съм за Югославия, за Сърбия, за Слободан Милошевич ", цитира " Анадолу " Хандке в изявление за Милошевич от 2006 година.

Милошевич бе упрекнат във военни закононарушения по отношение на жестокости и етнически прочиствания , осъществени от сръбските сили в Босна, Хърватия и Косово по време на войните през 90-те години на предишния век, провокирани от разпадането на Югославия.

Припомняме, че и предходната година Нобеловите награди за литература бяха придружени от скандал.
 Полякиня и австриец удостоени с Нобеловата премия за литература за 2018 и 2019 година
Полякиня и австриец удостоени с Нобеловата премия за литература за 2018 и 2019 година

Полската новелистка Олга Токарчук и австрийския публицист Петер Хандке

Тази година се връчват две Нобелови награди, тъй като през предходната година не беше излъчен Нобелов лауреат поради скандал в Шведската академия - организацията, която връчва премиите. Тогава известният културен активист в Швеция Жан-Клод Арно, който е брачен партньор на един от членовете на Академията - Катарина Фростенсон, беше упрекнат в полов тормоз и беше наказан на две години затвор за обезчестяване .

Полската писателка Олга Токарчук получи Нобела за 2018 година.

Наградата на Токарчук се присъжда " за наративното въображение, което с енциклопедична пристрастеност показва пресичането на границите като форма на живот ".
 Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди поради Петер Хандке
Албания и Косово бойкотират Нобеловите награди поради Петер Хандке

Представител на Турция прикани Шведската академия да промени решението си

Според академията Токарчук, която е считана за най-талантливата полска новелистка на своето потомство , " в никакъв случай не преглежда действителността като нещо устойчиво или постоянно ". " Тя построява своите романи върху напрежението сред културните противоположности: природа против просвета, разсъдък против полуда, мъж против жена, дом против отчуждение ", допълват от Шведската академия.

Хандке получава премията за " авторитетна творба, която изследва периферията и спецификата на човешкото битие ".

Петер Хандке се утвърди като един от най-влиятелните писатели в Европа след Втората международна война , отбелязва Нобеловият комитет. " Уникалното изкуство на Петер Хандке се състои в съсредоточеното внимание към пейзажите и материалното наличие в света, което направи киното и живописта два от най-големите му източници на ентусиазъм ", се споделя в изказването.

Всеки лауреат получава парична премия в размер на 9 млн. шведски крони, което се равнява на 912 000 $.

Церемонията по награждаването на лауреатите се състоя в Стокхолм на 10 декември, в деня на гибелта на шведския бизнесмен и откривател Алфред Нобел.

От 1901 година са връчени 110 Нобелови награди за литература. Досега 14 дами бяха отличени с тази премия, като Токарчук е 15-тата. Най-младият притежател на Нобелова премия за литература е 41-годишният Ръдиард Киплинг (1907 г.), който стана знаменит с " Книга за джунглата ". Най-възрастният притежател на премията е Дорис Лесинг (2007 г.), която беше приета от Шведската академия на 88-годишна възраст.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР