Австрийският парламент одобри закон, разрешаващ асистираното самоубийство на хора, страдащи

...
Австрийският парламент одобри закон, разрешаващ асистираното самоубийство на хора, страдащи
Коментари Харесай

Австрия узакони асистираното самоубийство

Австрийският парламент утвърди закон, разрешаващ асистираното самоубийство на хора, страдащи от тежко или нелечимо заболяване, съобщи Франс прес.
Агенцията отбелязва, че това е станало след решение на Конституционния съд (КС), че актуалната възбрана нарушава съществени човешки права.

Преди година Конституционен съд постанови, че държавното управление би трябвало да преразгледа законодателството, което санкционира съдействието за слагане завършек на живота с до 5 години затвор.

Според закона, получил поддръжката на всички парламентарно показани партии, като се изключи крайнодясната Австрийска партия на свободата, неизлечимо заболели пълнолетни и хора с трайно и инвалидизиращо заболяване могат да се възползват от помощ, с цел да сложат завършек на живота си.

Двама лекари ще би трябвало да преценят всеки обособен случай, като единият би трябвало да има и подготовка по палиативна медицина. Те ще дефинират дали съответният пациентът е в положение да вземе независимо решение.

Освен това ще би трябвало да се изчаква минимум 12 седмици, преди да се пристъпи към асистирано самоубийство, с цел да е несъмнено, че настояването не се дължи на краткотрайна рецесия.

За пациенти в терминална фаза този интервал ще бъде понижен до две седмици.

Новият закон зачита човешкото достолепие, сподели министърката на правораздаването Алма Задич от " Зелените ".
Законът обаче цели и да се подсигурява, че никой няма да избере пътя на гибелта, в случай че има опция. За задачата е очакван бюджет от 108 милиона евро за развиване на палиативните грижи.

През октомври държавното управление разгласи своите оферти, които бяха проучени от специалисти, преди да бъдат показани в Народното събрание.

Ако до края на декември не бяха признати нови разпореждания, сегашната възбрана на асистираното самоубийство просто щеше да отпадне, оставяйки тази процедура нерегламентирана в Австрия, отбелязва Агенция Франс Прес.

В Европа евтаназията е узаконена в страните от Бенелюкс и в Испания.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР