Австрийският канцлер Себастиян Курц събира днес на работна среща премиерите

...
Австрийският канцлер Себастиян Курц събира днес на работна среща премиерите
Коментари Харесай

Как се разпределят ваксините в ЕС?

Австрийският канцлер Себастиян Курц събира през днешния ден на работна среща министър председателите на страни, които не са удовлетворени от разпределението на имунизациите, пропорционална на популацията на всяка страна членка. В срещата вземат участие Австрия, България, Словения, Чехия, Хърватия и Латвия.

През седмицата Себастиян Курц изрази подозрения, че разпределението на имунизациите в Европейски Съюз е заслужено.

Според него съществува и " базар " на ваксини, на който някои страни си поръчват спомагателни количества отвън общите поръчки на Брюксел.





Какво изясняват от Еврокомисията?

През юни Европeйската комисия показа тактика за имунизациите, която всички държави-членки поддържаха.

В тактиката написа, че страните взаимно ще поръчват ваксини и взаимно да следват процедурата за издаване на условни позволения за търговия от Европейската организация по медикаментите.



Кой взема решение какъв брой ваксини да получи дадена страна?

Още в началните стадии от договарянията с дадена фармацевтична компания държавите-членки показват дали се интересуват от избрана ваксина и какви количества биха желали да закупят. След сключването на контракта имунизациите се разпределят по логаритъм, учреден на броя на популацията.

Но страните членки могат да поправят между тях количествата ваксини според от своите потребности, на база епидеомиологичните данни в съответен миг.



Например дадена държава-членка може да реши да не купува спомагателни ваксини от контрактуваните разновидности в границите на своята квота. В тези случаи други страни, които имат интерес, може да се възползват от тези разновидности и да закупят повече бройки от тази съответна ваксина.

Например през днешния ден Европейската комисия контракти ускорено снабдяване на спомагателни 10 милиона дози от имунизацията на " Байонтек " - " Пфайзер " за второто тримесечие на годината.

Така общо дозите, които могат да бъдат разполагаем на страните стават над 200 милиона за второто тримесечие. В рамките на тези авансово контрактувани количества страните могат да се възползват от правото си да поръчат, а могат и да не се възползват.



Ако не го създадат, останалите страни могат да разпределят между тях " свободните количества ".

От Еврокомисията отхвърлят да дават информация за желанията на обособените страни да купят или не ваксини от даден производител. Според тях тази информация би трябвало да се дава от националите управляващи.





Кой поръчва имунизациите?

Държавите разпореждат поръчки непосредствено на доставчиците на ваксини, като показват да вземем за пример времето и мястото на доставка и прецизират логистичните аспекти.



Могат ли страните самостоятелно да купуват ваксини от тези, с които Европейска комисия е сключила авансово съглашение?

Не. Като част от тактиката на Европейски Съюз за имунизациите страните членки са поели да не стартират паралелни договаряния със същите производители на ваксини, с които се водят договаряния на ниво Европейски Съюз.

Но страните могат да водят договаряния с други компании за ваксини, като да вземем за пример Спутник Ве, която към момента не е утвърдена в Европейски Съюз.



Кой обезпечава дистрибуцията на имунизациите?

Производителите обезпечават доставките до националните разпределителни центрове. По-нататъшното систематизиране до имунизационните центрове се обезпечава от страните членки, които са виновни и за имунизирането на популацията.



Всички държави-членки ли вземат участие в договарянията с производителите?

Да, всички държави-членки са подкрепили метода, заложен в тактиката за имунизациите, и са подписали съглашение за неговото осъществяване. В резултат на това всички държави-членки са показани в Управителния комитет, в който, преди да бъде подписано съглашението за авансово закупуване (СПЗ), се разискват и преглеждат всички негови аспекти. Комитетът назначава членовете на взаимния преговорен екип.

Този екип договаря изискванията на съглашението за авансово закупуване с разработчиците на имунизациите и е под директното управление на този комитет.

В тези случаи всички участници са назначени от своите страни и са подписали заявления за липса на спор на ползи и за конфиденциалност.

Снимки: БГНЕС
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР