Австрийският канцлер Себастиан Курц се обяви против увеличаване на вноските

...
Австрийският канцлер Себастиан Курц се обяви против увеличаване на вноските
Коментари Харесай

Австрия е против вдигане на вноските в евробюджета, иска орязване на програми за Източна Европа

Австрийският канцлер Себастиан Курц се разгласи срещу увеличение на вноските на страните членки в бюджета на Европейския съюз след излизането на Англия от общността. Той настоя за орязване на някои стратегии, най-много заплащания за страни от Източна Европа. Курц, чиято страна ще поеме председателството на Европейски Съюз през юли след България, декларира това в изявление в днешния брой на в. " Стандард ", представено от " Франс прес ".

Австрия желае Европейски Съюз " да демонстрира повече спестовност във връзка с парите на данъкоплатците " и " да преразгледа " другите си стратегии, с цел да прави икономии, защото средствата му ще намалеят след Брекзит, показва австрийският канцлер.

" Алтернативата е да се желаят по-големи финансови вноски. Но това не е моят избор ", изяснява Курц. В договарянията за бюджета след 2020 година той има намерение " твърдо да съставлява " лагера на чистите вносители, дружно с холандския министър председател Марк Рюте.

" В момента се превеждат доста пари на Източна Европа...Въпросът частично е дали парите са ориентирани към вярното място ", добавя Себастиан Курц.

Запитан дали Полша и Унгария, които са измежду чистите получатели на европейски фондове, би трябвало да чакат понижаване на заплащанията, канцлерът признава, че по тази тематика " има мощно разминаване на гледната точка " с унгарския министър председател Виктор Орбан. Наскоро Курц одобри във Виена своя маджарски сътрудник и комшия, изразявайки близки визии с него по голям брой въпроси, в това число твърда миграционна политика на надзор по външните граници на Европейски Съюз.

Сред другите европейски стратегии, които съгласно него би трябвало да бъдат преразгледани, той показва " стотиците милиони " евро, планувани от Европейски Съюз за доближаване с Турция.

Според Европейската комисия излизането на Англия, която е чист вносител в бюджета на Европейски Съюз, ще провокира финансова дупка от 12 до 13 милиарда евро годишно.

В петък " Ройтерс " заяви, че България и още седем страни членки са се съгласили да усилят вноските си в многогодишния бюджет на съюза до 1.1% след излизането на Англия през 2019 година Малко по-късно българското Министерство на финансите отхвърли страната да се е съгласявала с по-голяма вноска. От ведомството показаха, че първото предложение на комисията за бюджет на Европейски Съюз за идващия програмен интервал се чака да бъде показано през май тази година. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР